Apple kondigt iPhone XS, XS Max en XR aan: welke moet je kiezen?

Apple kondigt iPhone XS, XS Max en XR aan: welke moet je kiezen?

Apple heeft drie nieuwe iPhones aangekondigd. De iPhone XS en XS Max volgen de iPhone X uit 2017 op, terwijl de iPhone XR het goedkoopste toestel van dit jaar is. Smartphone.nl legt de verschillen uit en vertelt welke iPhone geschikt is voor jou.

iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR aangekondigd: deze moet je kiezen

Na een maandenlange opbouw zijn de nieuwe iPhones eindelijk gepresenteerd. De iPhone X wordt opgevolgd door de iPhone XS, die in twee formaten verkrijgbaar is. De normale iPhone XS heeft een 5,8 inch-scherm, terwijl de iPhone XS Max over een 6,5 inch-display beschikt. Mensen die niet de hoofdprijs willen betalen kunnen terecht bij de iPhone XR, de goedkoopste van het stel. Dit is wat je moet weten over de nieuwe iPhones.

iPhone XS en iPhone XS Max: dit moet je weten

Qua design zijn de iPhone XS en XS Max vrijwel niet te onderscheiden van de iPhone X. Deze twee toestellen hebben een 5,8 en 6,5 inch-oled-scherm. De voorkantvullende displays hebben een notch aan de bovenkant voor de Face ID-camera en de dubbele 12 megapixel-camera op de achterkant is verticaal geplaatst. Wederom is de behuizing van glas gemaakt, zodat je de nieuwe iPhones draadloos kunt opladen. Je kunt kiezen uit drie kleuren: zilver, spacegrijs en een nieuwe gouden versie.

iPhone XS en iPhone XS Max voorkant

Qua design is dus er weinig veranderd, maar dat geldt niet voor de binnenkant. De iPhone XS en XS Max zijn namelijk uitgerust met de nieuwe A12-chip. Deze processor is sneller dan ooit tevoren en bovendien een stuk zuiniger, waardoor je langer van je iPhone kunt genieten. De XS gaat daardoor een half uur langer mee dan de iPhone X, en dit is voor de iPhone XS Max maar liefst anderhalf uur.

Camera en Face ID: beter en veiliger

Ook de camerasensoren zijn weer verbeterd. Een totaal nieuwe toevoeging is Smart HDR. Deze techniek helpt je om fraaie foto’s te maken met betere kleuren, zonder dat je hiervoor iets hoeft in te stellen. Dit is met name fijn in situaties waarbij je veel contrasten wil fotograferen.

Daarnaast is Face ID verbeterd, en vooral veiliger geworden. De gezichtsscantechniek maakt gebruik van een nieuwe chip waardoor je hoofd eerder herkend wordt, en je iPhone sneller ontgrendelt.

iPhone XR kleuren

iPhone XR: meer voor minder

De iPhone XR is het goedkopere broertje van de iPhone XS en heeft een 6,1 inch-lcd-scherm, en dus geen oled-display. Hierdoor is de beeldkwaliteit iets minder, maar daar is de prijs dan ook naar. De XR is verkrijgbaar in zes sprankelende kleuren: blauw, geel, rood, zwart, wit en koraal.

Qua ontwerp heeft de iPhone XR ook goed gekeken naar de iPhone X. Het voorkantvullende scherm heeft een inkeping aan de bovenkant waarin de Face ID-camera en selfiecamera in is verwerkt. Het scherm is daarmee een stuk groter dan die van de iPhone 8, terwijl de XR qua formaat gelijk is. Dit komt door de minimale schermranden.

Verder heeft de iPhone XR een glazen behuizing, waardoor draadloos opladen mogelijk is en aan de achterkant vind je één camera, en dus geen twee sensoren zoals bij de XS (Max). Wel beschikt de iPhone XR over dezelfde A12-chip waardoor hij net zo snel is als zijn duurdere broertjes. Daarnaast kun je aan de slag met de verbeterde Face ID-camera en de 12 megapixel-camera aan de achterkant kan portretfoto’s maken.

Welke iPhone moet ik kiezen?

Voor welke iPhone moet je gaan? Dit hangt af van je wensen en budget. Een losse iPhone XR is voor 859 euro te koop, terwijl je voor de iPhone XS los minimaal 1159 euro moet betalen. Voor een losse iPhone XS Max moet je helemaal diep in de buidel tasten: deze grote iPhone kost 1259 euro.

De drie toestellen beschikken alle drie over ongeveer dezelfde functies, maar er zijn kleine verschillen. Het beeldscherm van de iPhone XS en XS Max is bijvoorbeeld beter dan dat van de iPhone XR, omdat deze met oled uitgerust zijn. Wanneer je veel films en series in 4K-kwaliteit kijkt of vaak in de weer bent met video’s bewerken ga je dit merken.

iPhone XS iPhone XS Max zijkant

Hetzelfde gaat op voor de camerakwaliteit. De iPhone XS (Max) beschikt over een dubbele camera en maakt daarom betere foto’s dan de iPhone XR, die het met één lens moet doen. Wanneer je veel foto’s maakt en graag experimenteert met lichten, hdr en bokeh-effecten dan raden wij de iPhone XS of XS Max aan.

Maak je echter de overstap van een oudere iPhone, zoals de iPhone 7, en zie je het niet zitten om minimaal 1159 euro neer te leggen voor een nieuwe telefoon? Dan kun je uit de voeten met de iPhone XR. Dit toestel biedt genoeg vernieuwing en is op alle fronten verbeterd, maar kost 300 euro minder dan het instapmodel van de XS.

De iPhone XS en iPhone XS Max zijn vanaf 14 september te bestellen, waarna de eerste toestellen op 21 september geleverd worden. De iPhone XR pre-order begint op 19 oktober en vanaf 26 oktober is het toestel officieel in Nederland te koop.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel