De 6 meest onmisbare tips voor Facebook Messenger

De 6 meest onmisbare tips voor Facebook Messenger

Waarschijnlijk gebruik je Facebook Messenger alleen voor het onderhouden van contacten, maar de app heeft veel meer in zijn mars. Haal alles uit Facebook Messenger met deze 6 praktische tips!

Facebook Messenger tips: chatten, gamen en meer

Wist je bijvoorbeeld dat je geen Facebook-account nodig hebt om toch te kunnen chatten, en dat je games kunt spelen via de chat-app? Messenger is een ontzettend complete tool en beschikt over veel handige functies.

1. Messenger gebruiken zonder Facebook-account

Facebook is de laatste tijd niet lekker in het nieuws gekomen. Sinds het Cambridge Analytica-schandaal hebben veel mensen hun account opgezegd. Wat veel mensen echter niet weten is dat je ook zonder Facebook-account alsnog gebruik kunt maken van Messenger.

Wanneer je de app voor de eerste keer opstart tik je aan de onderkant op ‘Niet op Facebook?’. Vul je telefoonnummer in en je krijgt een sms ter verificatie. Na het invullen hiervan kun je gewoon chatten via Messenger, ook zonder Facebook-account.

2. Locatie delen en kleuren

Ben je op een festival en heb je geen flauw idee waar je vrienden zijn? Deel simpelweg je locatie in de chat en je bent binnen de kortste keren gevonden. Tik op de blauwe plus-knop links van het chatvenster en selecteer ‘Locatie’. Vervolgens verschijnt er een kaartje in de app.

Facebook-Messenger2

3. Altijd en overal kletsen

Met Facebook Messenger ben je met iedereen verbonden, of ze nu een Android-smartphone, iPad, iPhone, MacBook of windows-computer gebruiken. Je kunt de app voor alle platformen downloaden en op de computer gebruik je de webversie.

4. Zo maak je een groepschat, en houd je het gezellig

De meeste mensen gebruiken WhatsApp, maar sommige mensen vinden het fijner om er niet aan te beginnen. Om toch met z’n allen een ‘groepsapp’ te hebben, kun je een gezamenlijke chat met je vrienden op Messenger aanmaken. Tik hiervoor op de ‘i’ in de rechterbovenhoek en druk op ‘Groep maken met’.

Een grote groep met tientallen mensen wordt al snel onoverzichtelijk, waardoor het verstandig is om een apenstaartje (@) te gebruiken wanneer je direct met anderen communiceert. Is de groep je te druk en word je gek van alle meldingen? Ga dan naar het hoofdmenu en houd je vinger ingedrukt op de groepsapp, kies voor ‘Meldingen uitschakelen’ en je krijgt niet langer notificaties bij nieuwe berichten.

Lees ook: Berichtendiensten vergeleken: WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger

5. Maak chatten leuker met gifjes en kleuren

Je kunt natuurlijk met elkaar praten door middel van tekst, maar emoji’s en gifjes zijn minstens zo duidelijk. En niet geheel onbelangrijk: het is veel leuker om een gifje te zien van iemand die een duim omhoogsteekt dan een droog antwoord als “is goed”, toch?

Tik in het chatvenster op de smiley aan de rechterkant waarna je kunt kiezen uit stickers, gifjes en emoji’s. Stickers zijn eigenlijk hele grote plaatjes die een bepaalde handeling uitvoeren, zoals over het scherm likken. In het gifjes tabblad kun je uit een van de voorbeelden kiezen, of zelf op zoek gaan naar de meest geschikte animatie. Meer gifjes nodig? Tik dan op de ‘Tenor'-app.

Facebook-Messenger3

Daarnaast kun je de kleur van je gesprek veranderen. Tik op de ‘i’ rechtsboven en selecteer ‘Kleur’. Vervolgens wordt de hele lay-out hierop aangepast. Let wel op: de kleur is ook zichtbaar voor de ander. Uiteraard is het ook mogelijk om via Facebook Messenger foto's te delen, elkaar te videobellen en kun je audioberichten opnemen.

6. Gamen, plannen en de meningen polsen

Ben je uitgepraat met elkaar? Dan is het tijd om een spelletje te spelen. Druk op de blauwe plus-knop naast het chatvenster en tik op ‘Games’. Kies een leuk spel uit, en je kunt direct tegen je vriend(in) spelen. Naarmate je meer games speelt kun je uit meer spellen kiezen.

Ook is het mogelijk om Facebook Messenger als een soort agenda te gebruiken, door afspraken te maken. Tik op de ‘i’ rechtsboven en selecteer ‘Een plan starten’, waarna je een datum prikt om iets leuks te doen, of eens bij te kletsen in het echte leven. Bij groepschats vind je deze optie zodra je op de blauwe plus-knop drukt.

Ben je besluiteloos en weet je niet wat je moet doen? Gooi dan een poll in de groepschat! Eén plaats naast ‘Plannen’ vind je ‘Polls’. Typ je vraag en geef wat standaardantwoorden door. Laat de groep hun stem uitbrengen en klaar ben je.

→ Download Facebook Messenger voor Android en iPhone

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel