Accu in de kou: hierom is je smartphone sneller leeg en dit kun je ertegen doen!

Accu in de kou: hierom is je smartphone sneller leeg en dit kun je ertegen doen!

De accu van je smartphone leeft zijn eigen leven tijdens de winter. Het batterijpercentage verschiet bijvoorbeeld ineens, of hij loopt sneller leeg dan normaal. Hoe zit dit, en wat kun je doen tegen een leeglopende accu in de kou? Smartphone.nl schiet te hulp!

Smartphone-accu in de kou: alles wat je moet weten

‘Lithium-ion batterijen hebben het zwaar in de winter, omdat de interne spanning te laag is’, zo legt Hanumant Singh uit, een elektrotechnicus die robots bouwt die zelfs in Antarctica en Groenland moeten functioneren.

Dit betekent dat de accu niet daadwerkelijk sneller leeg gaat als het koud is, maar wel dat het proces dat de smartphone van stroom voorziet minder goed werkt. Hierdoor daalt het percentage sneller wanneer het kwik daalt, zoals in de winter. Hoe kouder het wordt, hoe slomer de chemische reactie in de accu gaat.

Smartphone-accu-kou-tips

Zo kan het voorkomen dat je telefoon ineens uitvalt terwijl je een paar minuten ervoor nog 25 procent accupercentage had. ‘Het is behoorlijk drastisch’, geeft de technicus aan. Concreet betekent dit dat je telefoon in temperaturen van -30 graden Celsius binnen vijf minuten compleet ontlaadt. Dit komt dus doordat de minimale spanning in de batterij in de kou niet wordt gehaald.

Lees ook: Zo stel je de wintertijd in op je Android-toestel en iPhone

Leeglopende batterij in de kou: dit kun je doen

In de handleidingen van alle smartphones staat vermeld in welke temperaturen de telefoon niet langer werkt. iPhones moet je bijvoorbeeld niet gebruiken wanneer het kwik onder het vriespunt ligt. Samsung adviseert hetzelfde. Het belangrijkste advies is daarom om je smartphone niet buiten te gebruiken bij deze temperaturen.

Daarnaast is het belangrijk om je toestel goed warm te houden, bijvoorbeeld door ‘m in de binnenzak van je jas te vervoeren. Wanneer je aankomt op je bestemming, moet je het toestel de tijd geven om weer op kamertemperatuur te komen voordat je ‘m gaat opladen, zegt Singh.

Houd hierbij ongeveer twintig minuten aan. Wat je ook doet: laad het toestel niet op wanneer de batterij onderkoeld is. Je verstoort zo de interne, chemische reactie. Dit is schadelijk en vermindert de prestaties van je smartphone-accu op termijn.

Volg Smartphone.nl op Facebook en Twitter voor meer handige tips!

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel