Gezichtsherkenning op iOS en Android: zo werkt het en zo veilig is het
Steeds meer smartphones gebruiken gezichtsherkenning als ontgrendelingsmethode. Met een blik op je scherm krijg je toegang tot al je functies en data. Hoe werkt deze technologie en hoe veilig is het? Dit moet je allemaal weten over gezichtsherkenning op iOS en Android.
Gezichtsherkenning vervangt langzaam vingerafdrukscan
Een code invoeren, een patroon tekenen of je vingerafdruk gebruiken: jarenlang waren dat de meest gebruikte methodes om een telefoon te ontgrendelen. Sinds een paar jaar maakt de gezichtsherkenning een opmars. Op verschillende Android-telefoons kan het al een tijdje en Apple introduceerde in 2017 met de iPhone X zijn eigen gezichtsherkenningstechnologie: Face ID. Inmiddels heeft deze methode op de nieuwe iPhones de vingerafdrukscanner, Touch ID, volledig vervangen.
De gezichtsherkenningstechnologie van Apple is relatief veilig, zo blijkt uit tests. Die van andere telefoons laat echter nog weleens wat te wensen over. Zo stelde de Consumentenbond onlangs in een onderzoek dat 40 procent van de smartphones die het had getest onveilige gezichtsherkenning heeft. Hiervoor testte de organisatie 110 smartphones door een pasfoto in plaats van iemands gezicht te gebruiken om telefoons te ontgrendelen.
Hoe werkt gezichtsherkenning op je iPhone?
De gezichtsherkenning die je terugvindt op de iPhone X, iPhone XS, XS Max en iPhone XR werkt anders dan die op de meeste huidige Android-varianten. Apple gebruikt voor zijn functie de frontcamera van je telefoon. Hij maakt echter geen foto die vervolgens naast een bestaande foto van je gezicht wordt gelegd, zoals je misschien zou verwachten.
In plaats daarvan zijn er extra sensoren ingebouwd die een 3D-scan van je gezicht maken. Deze techniek heet dus Face ID. Er wordt onder meer een infraroodsensor gebruikt, die als het ware honderden puntjes op je gezicht plaatst. Deze puntjes zijn onzichtbaar voor het menselijk oog en vormen samen een 3D-model van jouw gezichtskenmerken. Handig aan Face ID als gezichtsherkenning is dat het probleemloos in het donker werkt. Dat komt doordat het gebruik maakt van infrarood.
Dit moet je weten over gezichtsherkenning op Android-telefoons
Android biedt standaard gezichtsherkenning aan met de functie ‘vertrouwd gezicht'. In principe kun je dus met iedere Android-telefoon gebruikmaken van gezichtsherkenning als beveiliging. Daarnaast bieden bijna alle toestellen die op Android draaien eigen gezichtsherkenningstechnologie aan via de frontcamera.
Veelal wordt er dan geen gebruik gemaakt van extra sensoren, maar worden foto's van jouw gezicht met elkaar vergeleken. Komen deze overeen, dan ontgrendelt je telefoon. Een nadeel hieraan is dat de functie niet altijd als veilig wordt bestempeld. Daarbij kan de gezichtsherkenning op Android-telefoons het soms minder goed doen in het donker, doordat niet iedere selfiecamera goed overweg kan met situaties met weinig of slecht licht.
Veiligste optie
Apple komt met Face ID in meerdere onderzoeken als beste en veiligste gezichtsherkenning uit de bus. Verschillende Android-telefoons presteren een stuk slechter. Zo testte Forbes vorig jaar de functie door met een 3D-geprint hoofd smartphones van verschillende fabrikanten te ontgrendelen. Vier gebruikte Android-telefoons, waaronder de Samsung Galaxy S9, LG G7 ThinQ en OnePlus 6, kwamen niet door de test heen. Laatstgenoemde werd zelfs als zeer onveilig bestempeld. Bij de iPhone X lukte het als enigste niet de telefoon te ontgrendelen met het nephoofd.
Ook in het eerder genoemde onderzoek van de Consumentenbond blijken iPhones veilige opties te zijn, en is Face ID zelfs veiliger te noemen dan Touch ID. Wanneer zulke beveiliging dus erg belangrijk voor je is, is een iPhone kopen wellicht het overwegen waard.
Overigens zijn niet alle Android-telefoons uitgerust met onveilige gezichtsherkenning. Een Android-toestel dat wel geavanceerde techniek gebruikt, is de Huawei Mate 20 Pro. Hier zitten verschillende sensoren in die op een vergelijkbare manier werken als op een iPhone. Onder meer een infraroodsensor en rotprojector maken een scan van jouw gezicht, iedere keer dat ontgrendeling met je gezicht is vereist.