Smartphoneverbod in 2019: wanneer krijg je 95 euro boete?

Smartphoneverbod in 2019: wanneer krijg je 95 euro boete?

Als je na 1 juli 2019 append op de fiets zit, riskeer je een boete van 95 euro. Maar op welke momenten ben je volgens het smartphoneverbod nou precies in overtreding en wanneer niet? Smartphone.nl zet het voor je op een rijtje.

Telefoon gebruiken op de fiets: wanneer krijg je een boete?

In deze situaties ben je wel in overtreding

Onder je smartphone gebruiken op de fiets wordt in de regelgeving rond het smartphoneverbod onder meer verstaan dat je niet een andere afspeellijst of artiest mag opzoeken in Spotify, en geen navigatiebestemming mag invoeren. Ook je sociale media checken terwijl je rijdt of bellen terwijl je je telefoon vasthoudt, levert je een boete op.

Misschien zie je daarom een telefoonhouder op de stuur van je fiets als een oplossing, maar ook met zo'n houder is niet alles geoorloofd. Vanuit een houder is het bijvoorbeeld ook niet toegestaan om een berichtje te typen of een Instagram-post te plaatsen. Twee handen aan het stuur, dus.

In deze situaties ben je volgens het smartphoneverbod niet in overtreding

Heb je zo'n houder aangeschaft, dan is deze volgens de regels in dit smartphoneverbod niet volledig nutteloos. Zo mag je wel een navigatie-app gebruiken, als deze maar in stilstand of vooraf is ingesteld. Hetzelfde geldt voor muziek: tikken om een volgend nummer op te zetten kan prima. Dit laatste mag overigens ook zonder houder.

Daarnaast is ook bellen niet volledig verboden, want handsfree is het wél toegestaan. Natuurlijk is het veiliger en handiger om telefoontjes te plegen als je naast het zadel staat, maar zorg er in zo'n geval voor dat je belt door bijvoorbeeld één oordopje in te doen van je headset. Dan hoor je ook nog wat er om je heen gebeurt in het verkeer. Tot slot kun je je smartphone ook gebruiken als je voor een stoplicht of langs de weg stilstaat.

smartphoneverbod: niet-storenmodus

Automodus op de fiets

Om ervoor te zorgen dat je minder snel in de verleiding komt om je smartphone uit je zak te halen op je tweewieler, kan het helpen je telefoon in de niet storen-modus te zetten. Op een iPhone heb je een speciale Automodus, en ook Samsung biedt gebruikers een app aan.

Deze In-Traffic Reply-app stuurt automatisch antwoorden op binnenkomende berichten met de melding dat je onderweg bent. Daarnaast heeft iedere smartphone ook een algemene niet-storenmodus die voorkomt dat je afgeleid wordt door notificaties. Een prima manier dus om om te gaan met dit smartphoneverbod.

Smartphoneverbod: vanaf 1 juli boetes

Het is al langer bekend dat het gebruik van een telefoon op de fiets vanaf 1 juli beboet wordt. Nu hebben verschillende bronnen in Den Haag tegenover het AD ook de hoogte van de boete bevestigd: 95 euro. Dat is relatief mild ten opzichte van automobilisten, die 240 euro mogen afrekenen voor smartphonegebruik op de weg.

Met de nieuwe wet hoopt de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, fietsongelukken te voorkomen. Aanleiding hiervoor is onder meer het feit dat er in 2017 voor het eerst meer dodelijk verongelukte fietsers dan automobilisten waren bij verkeersongelukken.

→ Lees ook: Offline navigeren met Google Maps op je smartphone: zo doe je dat

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel