Waarom steeds minder Nederlanders voor smartphones met abonnement kiezen

Waarom steeds minder Nederlanders voor smartphones met abonnement kiezen

Sinds de nieuwe regels voor telefoonkrediet eerder dit jaar van kracht werden, is de populariteit van abonnementen met smartphones afgenomen. Uit onderzoekt blijkt dat consumenten meer losse toestellen kopen.

Smartphone abonnement populariteit neemt af, sim only neemt toe

Smartphones met abonnement worden steeds minder populair, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Waar begin dit jaar nog slechts een derde van alle consumenten een los toestel kocht, is dat in het derde kwartaal van 2017 gestegen naar 44 procent. Tegelijkertijd is het aantal klanten die het volledige bedrag van een smartphone als lening opnemen met tien procent gedaald in diezelfde periode.

abonnement populariteit

Sinds mei 2017 is het niet meer mogelijk om zomaar een abonnement met een dure smartphone af te sluiten. Door nieuwe wetgeving moet je aan je provider kunnen laten zien dat je genoeg geld verdient om het bedrag van je abonnement te kunnen betalen. Een abonnement met smartphone wordt zelfs gezien als lening, die wordt vastgelegd bij het Bureau Krediet Registratie.

→ Infographic: dit betekent telefoonkrediet in 2017 voor jou

Gegevens uit de prijsvergelijker van BigSpark, uitgever van deze site, Android Planet en iPhoned, onderschrijven het onderzoek van Telecompaper. De interesse in het aanschaffen van een losse smartphone is sinds de invoering van de nieuwe regels verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. De meeste consumenten zijn zich dus goed bewust van de nieuwe situatie en passen hun aankopen daarop aan.

Kost je smartphone meer dan 250 euro? Dan telt je abonnement als lening. Smartphones met een hoge adviesprijs, zoals de Samsung Galaxy Note 8 of de iPhone X, zijn dus eigenlijk niet meer met een abonnement te krijgen zonder dat je een BKR-registratie krijgt. Dat kan alleen als je vrij veel geld bijlegt om onder de 250 euro uit te komen. Daardoor worden ook goedkopere toestellen die net onder de BKR-grens zitten steeds populairder, in combinatie met een bijpassend sim only-abonnement.

→ Lees alles over de nieuwe regels omtrent telefoonkrediet

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel