Overheid stuurt op 4 december NL Alert-controlebericht uit

Overheid stuurt op 4 december NL Alert-controlebericht uit

Op maandag 4 december om 12.00 uur stuurt de overheid weer een NL Alert-controlebericht uit. Daarmee kun je checken of je telefoon goed is ingesteld. In dit artikel bereiden we je alvast voor.

NL Alert controlebericht op 4 december

Een aantal keer per jaar wordt vanuit de overheid een controlebericht verzonden, waarmee Nederlandse burgers kunnen checken of hun smartphone juist is ingesteld. Met NL Alert wordt je via een bericht op de hoogte gebracht van noodsituaties in de buurt. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een brand, vermissing of noodweer. Met het testbericht weet je of je toestel goed is ingesteld om deze noodmeldingen te ontvangen.

NL Alert werkt op basis van het zogeheten cell broadcast, een techniek waarmee tekstberichten worden verstuurd via alle zendmasten van providers. Het is te vergelijken met een radiosignaal, dat ervoor zorgt dat zelfs als het netwerk overbelast is, je de melding alsnog ontvangt. De meldingen zijn gratis en anoniem, en werken sinds het najaar van 2015 ook via 4G. In de video hierboven wordt NL Alert kort uitgelegd.

NL Alert instellen werd vijf jaar geleden geïntroduceerd en is sindsdien meer dan 200 keer ingezet om Nederlanders te informeren bij noodsituaties. Op maandag 4 december wordt het controlebericht voor de tiende keer uitgezonden. Het vorige bericht, dat eind juni 2017 werd verstuurd, kwam bij ruim negen miljoen mensen binnen.

NL Alert instellen

Voor het instellen van NL Alert hoef je niet veel te doen, aangezien de meeste smartphones de noodmeldingen automatisch ontvangen. Toch is het slim om tijdig te controleren of je toestel juist is ingesteld. Check daarom onze uitleg over het instellen van NL Alert, waarin we laten zien hoe het op een Android-toestel of iPhone werkt. De overheid heeft ook een eigen NL Alert instelhulp voor gebruikers.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel