Smartphones in december: dit gebeurt er deze maand

Smartphones in december: dit gebeurt er deze maand

Iedere maand verschijnt er weer een heleboel nieuws rondom Apple, Samsung en Google. Maar wat kunnen we verwachten van smartphones in december? Smartphone.nl licht alvast de belangrijkste zaken van de komende maand voor je uit.

1. Definitieve versie van Android 7.1 Nougat

Het staat nog niet helemaal vast, maar de kans is groot dat Google op 6 december de definitieve versie van Android 7.1 uitbrengt. Uit verschillende bronnen komt het nieuws dat Google op deze dag een update uit zal brengen voor de Nexus 6P en Nexus 5X. Op deze datum zal deze Android-versie ook vrijgegeven worden aan fabrikanten die hem op hun beurt weer geschikt kunnen maken voor hun eigen smartphones.

Android 7.1 wordt niet een bijzonder spannende update. Doordat deze versie zo dicht op Android 7.0 Nougat volgt is het meer een kleinere update die een aantal functies van de Google Pixel naar Android in het algemeen brengt. Zo introduceert Moves gebaren op de vingerafdrukscanner om je notificatiescherm te openen. Daarnaast brengt de update de nachtmodus naar andere Android-toestellen, waarmee blauw licht uit je scherm gefilterd wordt. Deze functies werken momenteel alleen op de Pixel: bestaande toestellen krijgen er waarschijnlijk geen ondersteuning voor.

2. Tango-tijd: Lenovo Phab 2 Pro release

Doorgaans komen er weinig smartphones uit in december, maar Lenovo brengt nog één toestel uit dit jaar. De Phab 2 Pro wordt het eerste commerciële toestel met ondersteuning voor Googles Project Tango, het augmented reality-project van de firma. Deze smartphone heeft extra sensoren en een speciale camera aan boord waarmee je virtuele objecten in de echte wereld kunt ‘zien' door de camera. De Phab 2 Pro werd deze zomer al aangekondigd, maar lijkt vanaf half december eindelijk in Nederland verkrijgbaar te zijn voor een adviesprijs van 499 euro.

smartphones in december

3. Samsung brengt nieuwe Galaxy A-reeks uit

Samsung introduceert meestal in december zijn nieuwe toestellen voor de Galaxy A-serie. Deze reeks bestaat uit smartphones van verschillende groottes met stijlvolle ontwerpen en degelijke hardware. We zagen de Galaxy A (2017)-serie al een tijdje terugkeren in het geruchtencircuit en het lijkt er sterk op dat we deze maand de officiële aankondiging krijgen van Samsung.

smartphones in december

De Galaxy A (2017)-serie zal uit verschillende toestellen bestaan. De Galaxy A3 (2017) wordt de kleinste met een scherm van 4,7 inch, een 13 megapixel-camera aan de achterkant en een 8 megapixel-camera voorop. De Galaxy A5 (2017) is wat groter met een scherm van 5,5 inch en heeft een iets betere camera aan de achterkant met een 16 megapixel-sensor. Beide toestellen worden uitgevoerd in dezelfde stijl als de Galaxy S7, met een glazen achterkant en een luxe, dunne behuizing. Er komt waarschijnlijk ook een Galaxy A7 (2017) uit, maar deze verschijnt waarschijnlijk niet in Nederland.

4. Controle NL Alert

Er wordt deze maand weer een landelijke test uitgevoerd met NL Alert. Dit is het waarschuwingssysteem van de Nederlandse overheid waarbij je een bericht op je smartphone ontvangt in het geval van een calamiteit. Op maandag 5 december wordt om 12 uur ‘s middags weer een controlebericht verzonden om te testen of jouw toestel goed staat ingesteld. Dit bericht komt niet via je mobiele verbinding aan, maar vereist enkele speciale instellingen. Check hiervoor onze tip hoe je NL Alert instelt.

5. Chromecast Ultra

De nieuwe Chromecast van Google werd eind november al officieel uitgebracht, maar wordt pas in december bij veel mensen geleverd. Het apparaatje is een verbeterde versie van Googles mediaspeler, maar dan met toegevoegde ondersteuning voor 4K en HDR. Hij is wel iets duurder: waar de Chromecast 2 nog 39 euro kostte zul je voor de Chromecast Ultra 79 euro neer moeten leggen.

smartphones in december

Kerstmis staat ook weer voor de deur in december en dat wordt zowel op Google Play als in de App Store flink gevierd. Zo zul je door de maand heen kortingen op diverse populaire apps tegenkomen. Heb je zelf ook nog inspiratie nodig voor kerstcadeaus? Check dan ook ons overzicht met de 100 beste gadgets van 2016 op onze zustersite iPhoned.

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel