Appen op de fiets is straks verboden

Appen op de fiets is straks verboden

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur werkt aan wetgeving om smartphonegebruik op de fiets te verbieden. Voor het bedienen van je telefoon tijdens het fietsen kun je straks een boete krijgen.

Smartphoneverbod fiets

Als het aan het kabinet ligt mag je straks je smartphone niet meer gebruiken als je op de fiets zit, zo meldt het AD. Minister Schultz liet vandaag per brief aan de Tweede Kamer weten dit te gaan laten onderzoeken door experts.

Volgens eerder onderzoek blijkt dat het gebruiken van een touchscreen tijdens het fietsen het gevaarlijkst is. Daarom zal het smartphoneverbod ook slaan op het gebruiken van je telefoon als je ‘m in een houder op je stuur hebt zitten. Bellen tijdens het fietsen mag nog wel, mits je een headset of oortjes met microfoon op hebt en je handen vrij hebt.

smartphoneverbod fiets

Vorig jaar zei Minister Schultz nog niets te zien in een dergelijk verbod. In andere landen met wetgeving die smartphones tijdens het fietsen verbiedt blijkt het moeilijk te handhaven te zijn, waardoor het verbod in Nederland weinig zin zou hebben. De reden dat Schultz toch voor een verbod kiest, zou samenhangen met tegenvallende resultaten van voorlichtingscampagnes.

Hoeveel je straks kwijt bent als je een bekeuring krijgt voor appen op de fiets, is nog niet duidelijk. Eerst wil de minister de gevolgen van smartphonegebruik op de fiets verder laten onderzoeken. Daarnaast zijn er nog altijd voorlichtingscampagnes bezig waar Schultz nog een evaluatie van wil laten maken.

Verkeersveiligheid

De wet om smartphonegebruik op de fiets in te perken is onderdeel van een groter plan van de minister. Doordat het aantal gewonden in het verkeer vorig jaar met 3 procent is gestegen, komt Schultz met een strategisch plan om dit aantal tot aan 2030 jaarlijks terug te dringen.

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel