Smartphones in oktober: dit gebeurt er deze maand

Smartphones in oktober: dit gebeurt er deze maand

Apple, Samsung, Google en andere grote fabrikanten kondigen iedere maand weer talloze nieuwe smartphones, apps en andere producten aan. Wat verwachten we van smartphones in oktober? Smartphone.nl blikt vast vooruit op het belangrijkste nieuws van de komende maand.

1. Made by Google-evenement

Misschien wel het belangrijkste evenement van deze maand hebben we eigenlijk al gehad. Op 4 oktober vond namelijk het ‘Made by Google'-evenement plaats, waar het zoekbedrijf verschillende eigen producten presenteerde. Hoewel we Google natuurlijk voornamelijk kennen van zijn software, zet het bedrijf nu voor het eerst volop in op eigen hardware.

Google Pixel aankondigingen

Centraal stonden de Google Pixel en Pixel XL, twee smartphones met een vrijwel identiek design. Beide zijn uitgerust met de beste hardware van het moment en een strak metalen design. Goede hardware maken kan onderhand echter iedereen, dus Google legt de focus op zijn eigen slimme software. De ingebouwde Google Assistant kan taken voor je uitvoeren, terwijl Google Foto's ervoor zorgt dat gebruikers hun foto's onbeperkt online kunnen opslaan in de oorspronkelijke resolutie. Google wil smartphones slimmer maken, zonder dat jij daar als gebruiker moeite voor moet doen. Dat zagen we ook terug in andere producten.

Zo was er de Google Home, een stemgestuurde speaker voor je muziek óf om vragen aan te stellen. Het bedrijf presenteerde nog verschillende andere producten, maar de meesten verschijnen vooralsnog helaas niet in Nederland. De Chromecast Ultra, een mediaspeler met 4K-ondersteuning, is vooralsnog het enige nieuwe apparaat voor ons. Die ligt vanaf 8 november in Nederland in de winkels voor 79 euro. Een volledig overzicht van alle Made by Google-aankondigingen vind je op onze zustersite Android Planet.

Macbook Pro

2. MacBook Pro

Het is alweer anderhalf jaar geleden sinds de introductie van de nieuwe MacBook Pro. Hoog tijd voor een nieuw model dus, hoewel de verkoop van laptops al jaren aan het dalen is. We verwachten daarom grote vernieuwingen van de MacBook Pro, die volgens de laatste geruchten eind oktober officieel onthuld zal worden.

Zo is Apple's krachtigste laptop waarschijnlijk voorzien van een dunner en lichter design. Boven het toetsenbord komt waarschijnlijk een smal oled-scherm te zitten. Op dit kleine touchscreen worden knoppen getoond voor de apps die je op dat moment open hebt staan. Met Spotify krijg je afspeelknoppen te zien, terwijl je met een tekstverwerker knoppen voor de opmaak krijgt. Daarmee gaat Apple voor het eerst in jaren weer innoveren op laptopgebied.

galaxy note 7

3. Eindelijk: de Galaxy Note 7

We hebben er lang op moeten wachten, maar het ziet er naar uit dat de Galaxy Note 7 vanaf deze maand eindelijk in de winkels ligt. Vroege bestellers van het toestel krijgen de Android-phablet vanaf 10 oktober al thuisgestuurd, de rest van Europa is volgens Samsung 28 oktober aan de beurt. Oorspronkelijk zou de smartphone al op 2 september in Nederland verschijnen. Ontploffende accu's zorgden echter voor een wereldwijde terugroepactie, waardoor wekenlange vertraging ontstond.

Voor de zekerheid houden we overigens toch nog een slag om de arm. Samsung lijkt te suggereren dat ze 28 oktober als een richtdatum zien. Mochten er niet genoeg exemplaren van het toestel beschikbaar zijn, dan moeten we in Nederland wederom iets langer wachten. Samengevat: de Galaxy Note 7 komt deze maand naar Nederland, behalve als dat niet zo is. Oké dan.

4. Portretfunctie voor de iPhone 7 Plus

De iPhone 7 Plus is sinds september al in Nederland te koop, maar één van de belangrijkste nieuwe functies laat nog iets langer op zich wachten. Dat is de Portretfunctie, waarmee het toestel onderscheid kan maken tussen gezichten en de achtergrond. De achtergrond wordt dan waziger gemaakt, waardoor gezichten er beter uitspringen.

De functie is nu al beschikbaar in de iOS 10.1 Beta. Later deze maand wordt de definitieve versie van iOS 10.1 uitgerold, waarna iedereen met een iPhone 7 Plus aan de slag kan met deze ‘Bokeh'-functie.

android bugs

5. Bredere uitrol van Android 7.0 Nougat

Fabrikanten kunnen inmiddels ruim een maand aan de slag met de definitieve versie van Android 7.0 Nougat. Sterker nog: Google introduceerde onlangs al stilletjes Android 7.1, een tussentijdse update die onder andere een nachtmodus toevoegt. Toch zijn er nog vrijwel geen smartphones van de nieuwe software voorzien. Zelfs met een recent vlaggenschip van Samsung, LG of Huawei moet je nog even wachten.

Het lijkt erop dat we vanaf oktober eindelijk updates kunnen verwachten. Samsung en Sony rollen deze maand misschien al hun eerste updates uit, terwijl fabrikanten als Huawei en LG duidelijkheid gaan geven over wat we wanneer van ze kunnen verwachten. Kunnen we eindelijk op meer toestellen aan de slag met de splitscreenmodus en de verbeterde accuduur die Nougat belooft. Op onze dochtersite AndroidPlanet vind je een overzicht van geplande Android 7.0-updates om te zien wanneer jouw smartphone aan de beurt is.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel