Smartphones in november: dit gebeurt er deze maand

Smartphones in november: dit gebeurt er deze maand

Samsung, Google, Apple en andere grote bedrijven kondigen iedere maand een hele reeks aan nieuwe smartphones, apps en andere technologie aan. Maar wat verwachten we van smartphones in november? Smartphone.nl neemt je alvast mee langs de belangrijkste zaken van deze maand.

1. Huawei Mate 9

Huawei Mate 9Dit najaar staan er vrijwel geen grote aankondigingen meer op het programma qua smartphones, op een toestel van Huawei na. De Huawei Mate 9 wordt het volgende grote vlaggenschip van het Chinese bedrijf en combineert high-end specificaties met een groot scherm. Daarnaast wordt de Mate-serie altijd strak uitgevoerd met een luxe, metalen behuizing en we verwachten niets minder voor de Mate 9. Bovendien is het aannemelijk dat de Mate 9 een dubbele camera krijgt, net zoals de Huawei P9 van eerder dit jaar.

De Mate 9 zal in twee varianten uitkomen, waarbij de Pro-versie extra bijzonder is. Deze variant krijgt namelijk een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, wat betekent dat hij scherp genoeg is voor Daydream View, de vr-bril van Google. Zo kun je apps als YouTube, Google Street View en Netflix straks in virtual reality bekijken op de Mate 9 Pro. Daarnaast stopt Huawei zijn krachtige, nieuwe Kirin 960-chipset in het toestel, die garant staat voor degelijke prestaties.

2. Chromecast Ultra en Daydream View

Google Daydream ViewOok Google brengt in november een reeks nieuwe producten uit in Nederland. De Chromecast Ultra werd in oktober al aangekondigd en verbetert de Chromecast-formule van eerdere apparaten aanzienlijk. Zo speelt de kleine mediaspeler 4K-content af, waardoor het eindelijk loont een Chromecast in je 4K-televisie te steken. Ook is de Chromecast Ultra klaar voor toekomstige televisies die HDR-content ondersteunen. De Chromecast Ultra zal vanaf eind november te koop zijn voor 79 euro.

Googles vr-headset, de Daydream View, komt ook in november uit. De headset, die van stof gemaakt is, is een eerste stap voor Googles nieuwe virtual reality-platform. Helaas is de headset nog niet direct in Nederland te koop: je zult naar Duitsland moeten als je hem direct in huis wil halen, waar hij 69 euro kost.

Maar Google wil nog meer aanwezig zijn in je huiskamer. Met Google Home, een spraakgestuurde luidspreker, kun je straks altijd vragen stellen aan Google. Dezelfde technologie die in Google Assistant verwerkt zit zal ook in Home terugkeren, die met een simpele ‘OK Google' aan te roepen is. Zo kan Google Home ook muziek voor je aanzetten of slimme functies van bijvoorbeeld je thermostaat kunnen bedienen. Google Home komt voorlopig alleen naar de Verenigde Staten, een Nederlandse release staat nog niet op de planning.

3. Geruchten over de Samsung Galaxy S8

SamsungDe Samsung Galaxy S8 laat nog even op zich wachten, maar er zijn wel een aantal concrete geruchten langsgekomen die ons een aardig beeld hebben gegeven. Eén van de meest prominente geruchten spreekt over een amoled-scherm met 4K-resolutie op de Galaxy S8. Dit zal de Galaxy S8 één van de beste toestellen ooit maken voor VR, want hoe meer pixels je scherm heeft, hoe beter je VR-ervaring is. Om de ervaring zo optimaal mogelijk te maken, zou Samsung ook aan een nieuwe Gear VR-bril werken, die optimaal is afgestemd op het scherm van de smartphone.

Maar er wordt over meer gesproken. Het lijkt er sterk op dat de Galaxy S8 in twee varianten verschijnt, waarvan er één een dubbele camera heeft. Op welke manier deze tweede camera bij zal dragen aan foto's en video's is nog niet bekend. De Galaxy S8 zal daarnaast ook uitgerust worden met een bijzonder krachtige chip die de 4K-resolutie van het scherm mogelijk moet gaan maken. Ook draagt deze krachtige hardware waarschijnlijk bij aan de slimme, stemgestuurde assistent die Samsung in de Galaxy S8 wil bouwen.

4. Apple in november: MacBooks en Apple Watch

Apple Watch Series 2Maar ook Apple zat niet stil de afgelopen tijd. Het bedrijf heeft eind oktober de nieuwe MacBook Pro gepresenteerd, die naast up-to-date hardware ook uitgerust is met de nieuwe Touch Bar. Deze aanraakgevoelige balk is een langwerpig touchscreen dat informatie uit verschillende apps kan weergeven. Zo toont Spotify je je afspeelknoppen en Final Cut Pro de tijdlijn van je videoproject. Ook zijn de nieuwe MacBooks een stuk dunner en lichter dan voorheen.

Op mobiel gebied bracht Apple de Nike+-versie uit van de Apple Watch Series 2. Dit is een speciale editie van Apples nieuwe smartwatch die specifiek gericht is op sportieve gebruikers. Zo heeft de Nike+-versie vier exclusieve bandjes om uit te kiezen, die door de extra gaatjes voor ventilatie beter geschikt zijn voor sporters. Daarnaast heeft de Nike+-watch twee unieke wijzerplaten die niet op de reguliere versie terug te vinden zijn, met een snelkoppeling naar de Nike+ Run Club-app.

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel