‘Android en iOS hebben vrijwel de volledige smartphonemarkt in handen’

‘Android en iOS hebben vrijwel de volledige smartphonemarkt in handen’

Android en iOS hebben vrijwel de volledige smartphonemarkt in handen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de besturingssystemen samen een marktaandeel van 99,7 procent hebben.

Smartphonemarkt in handen van Google en Apple

Dat blijkt uit cijfers van Strategy Analytics. Volgens het analistenbureaustaat op 87,5 procent Googles Android geïnstalleerd, terwijl iOS het moet doen met 12,1 procent. Een groot verschil, dat echter gemakkelijk te verklaren is. Apple brengt jaarlijks maar een of twee nieuwe smartphones uit, terwijl er iedere maand tientallen Android-telefoon van allerlei fabrikanten verschijnen.

Volgens Strategy Analytics is het marktaandeel van Android van 84,1 procent gegroeid naar 87,5 procent, terwijl het aandeel van iOS vorig kwartaal nog 13,6 procent was. Andere besturingssystemen als BlackBerry OS en Windows 10 Mobile zijn echter flink gedaald en samen nog op maar 0,3 procent van alle smartphones te vinden.

galaxy-s7

Verder zouden er in het afgelopen kwartal 375,4 miljoen toestellen zijn geleverd, terwijl dit vorig jaar 354,2 miljoen smartphones waren. Dit maakt voor een groei van 6 procent. Hierbij gaat het om 328,6 miljoen verscheepte Android-telefoons, 45,5 miljoen iPhones en 1,3 miljoen overige toestellen.

Android heeft nog niet eerder zo gedomineerd op de mobiele markt, al heeft het besturingssysteem een groot nadeel. Doordat er zoveel smartphones worden uitgebracht, beschikt lang niet elke consument over de nieuwste Android-versie. Bij Apple is dit compleet anders: het bedrijf blijft smartphones jaren ondersteunen met nieuwe iOS-versies en beveiligingsupdates.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel