‘Smartphoneverkoop daalt voor het eerst in twee jaar’

‘Smartphoneverkoop daalt voor het eerst in twee jaar’

Het lijkt erop dat de smartphonemarkt aan het verzadigen is. Uit cijfers van marktanalist Trendforce blijkt dat in het eerste kwartaal van 2014 de smartphoneverkoop voor het eerst in twee jaar zal dalen.

De afgelopen twee jaar is de verkoop van smartphones elk kwartaal steevast toegenomen, maar in het eerste gedeelte van dit jaar lijkt aan die groei een einde te komen. Trendforce voorspelt dat de smartphoneverkoop dit kwartaal met ongeveer 5 procent daalt, in vergelijking met het laatste kwartaal van 2013.

smartphoneverkoop 2014In de grafiek hiernaast is te zien hoe de wereldwijde verkoop van smartphones zich de afgelopen kwartalen heeft ontwikkeld. In het tweede kwartaal van 2014 zullen de verkopen echter weer aantrekken denkt Trendforce. De stijging zal wellicht toe te schrijven zijn aan de nieuwe toptoestellen van fabrikanten als Samsung en Apple. Samsung, die momenteel het grootste aandeel heeft in de smartphonemarkt, brengt naar verwachting in april zijn nieuwste toptoestel, de Galaxy S5, op de markt. De iPhone 6 van Apple verschijnt mogelijk in het najaar van 2014.

Hoewel Samsung en Apple het goed doen op de smartphonemarkt hebben ze wel steeds grotere concurrentie van LG en Sony. LG presteert goed in thuisland Zuid-Korea en Sony heeft vooral in Japan een aanzienlijk marktaandeel. In het vierde kwartaal van 2013 verkocht Sony wereldwijd 12 miljoen smartphones; 62 procent meer dan een jaar eerder.