Belkosten besparen: 5 praktische tips om voordeliger te bellen

Belkosten besparen: 5 praktische tips om voordeliger te bellen

Mobiel bellen kan een dure hobby zijn, maar met deze praktische tips is belkosten besparen een stuk gemakkelijker dan je denkt. Lees je mee?

1. Kies de (voordeligste) provider die bij je past

Sim only-abonnementen zijn er in alle soorten en maten, dus is het belangrijk om degene te kiezen die het beste bij je behoeften aansluit. Hang je graag uren aan de telefoon om met je vrienden of familieleden te praten? Dan is een abonnement met onbeperkt bellen waarschijnlijk de beste keus voor jou.

Kijk hierbij goed naar de verschillende aanbiedingen die providers hebben en kies daarna de beste bundel die bij je past. Het loont meerdere euro's per maand om een goede vergelijking te maken tussen alle beschikbare alternatieven. Kijk in het onderstaande overzicht voor het abonnement dat het beste bij je past.

nieuwe smartphone of refurbished

2. Bellen via internet? Kies dan een grotere databundel

Om belkosten te besparen kun je een bundel met onbeperkte belminuten kiezen. Daardoor weet je zeker dat je niet per ongeluk over je limiet gaat en extra kosten maakt. Een andere optie is overstappen op bellen via internet, zodat het geen belkosten maar MB's uit je databundel kost. In dat geval is het belangrijk dat je een bundel neemt met genoeg GB per maand, of een bundel met onbeperkt internet.

Bellen via internet is op allerlei manieren mogelijk. Zo is het bij steeds meer providers mogelijk om via wifi te bellen (wat je ook geen MB's uit je bundel kost), maar hebben de populairste berichten-apps ook een belfunctie ingebouwd. Zo kun je in WhatsApp niet alleen berichten naar elkaar sturen, maar ook telefoongesprekken voeren via 3G of 4G door op het telefoon-icoontje te tikken. Er zijn ook meerdere apps die zich specifiek richten op bellen, zoals Viber, Skype en Google Duo. Het voordeel van bellen via internet is dat er vaak ook een videobel-optie aanwezig is in deze apps, zodat je elkaar niet alleen hoort maar ook kunt zien.

3. Een langere abonnementsduur kan geld schelen

Bij de meeste providers krijg je een betere deal als je een abonnement voor twee jaar afsluit, maar dit is zeker niet altijd het geval. Bekijk die verschillen dus goed bij het afsluiten van een bundel die langer loopt dan een maand. Is je langer binden op den duur voordeliger of niet?

belkosten besparen

4. Denk eraan dat de meeste kortingen niet lang lopen

Meestal lijkt een abonnement erg voordelig te zijn en krijg je een mooie, voordelige prijs én een hip nieuw toestel. Wat zijn die providers toch aardig tegenwoordig, denk je wellicht. Vergeet in je euforie echter niet dat de meeste kortingen maar een paar maanden lopen of voor de duur van je initiële contract.

Zodra dit contract verloopt, ben je bijna altijd een flink stuk duurder uit en loont een overstap of nieuw abonnement afsluiten zeker. Kijk in dit geval dus goed naar de kosten voor je belbundel en/of je internetbundel.

5. Neem altijd een iets ruimere bundel

De meeste providers rekenen af per minuut en doen vaak aan een klein starttarief. Als je 100 minuten per maand belt, kom je er daarom misschien niet met een belbundel van precies 100 minuten. Al die niet afgeronde minuutjes tikken immers aan. Het is daarom verstandig om altijd een iets ruimere belbundel te nemen dan je nodig denkt te hebben, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Weet je niet welk toestel je bij dit abonnement wil hebben? Check dan ons overzicht met de beste smartphones van het moment.

Geschreven door Lars Paymans

Techjournalist uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Bekijk profiel