Huawei introduceert P30 Lite: de belangrijkste verschillen met de P30 (Pro)

Huawei introduceert P30 Lite: de belangrijkste verschillen met de P30 (Pro)

Huawei heeft de P30 Lite officieel aangekondigd en brengt daarmee een nieuw toestel uit in de populaire Lite-reeks. Op welke punten ‘bezuinigt' de smartphone ten opzichte van de P30 en P30 Pro, die honderden euro's meer kosten? We zetten de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Dit is de Huawei P30 Lite

Toen Huawei vorige maand de P30 en P30 Pro presenteerde, vroeg iedereen zich af waarom de P30 Lite niet meteen werd getoond. De Chinese fabrikant besloot echter even met de aankondiging te wachten en maakt nu bekend dat de P30 Lite op 10 mei in de Nederlandse winkels ligt.

De Lite-telefoons zijn doorgaans erg populair en verkopen in de Benelux behoorlijk goed. Dat komt vooral door de prima prijs-kwaliteitverhouding en het feit dat de smartphones vrij snel in prijs zakken of gecombineerd worden met een aantrekkelijk abonnement.

1. Drie camera's, maar niet optisch zoomen

Dé grote vernieuwing van de P30 Pro (en ‘normale' P30) is het feit dat het toestel tot 5x optisch kan zoomen. Daarmee neemt Huawei een voorsprong op de concurrentie, die doorgaans optisch zoomen tot 2x biedt. Belangrijk om te weten is dat de goedkopere P30 Lite helemaal geen optische zoom heeft en de drie camera's aan de achterkant voor andere doeleinden gebruikt.

huawei p30 lite

Er is een primaire camera van 24 megapixel, maar interessanter is de 8 megapixel-groothoeklens. Hiermee kunt je heel brede shots maken, wat voor unieke foto's zorgt met een tof effect. Tot slot is er een 2 megapixel-dieptesensor, die wordt gebruikt bij het maken van portretfoto's. Met die sensor kan de Huawei P30 Lite de voorgrond beter scheiden van de achtergrond, wat voor een mooier effect moet zorgen.

2. Hardware van Huawei P30 Lite is minder krachtig

Met een adviesprijs van 369 euro is de P30 Lite twee keer zo goedkoop dan de P30 (750 euro) en bijna drie keer zo goedkoop als de P30 Pro (999 euro). Dat komt mede doordat de hardware minder krachtig is en de processor een stukje langzamer is. Toch is de P30 Lite een vlot toestel, door de prima Kirin 710-chip die ook in de Huawei P Smart (2019) zit.

De processor wordt bijgestaan door 4GB aan werkgeheugen en met 128GB is er opvallend veel opslagruimte aanwezig. Ideaal voor als je veel muziek en Netflix-films en -series voor offline gebruik wilt opslaan. Heb je meer opslag nodig, dan kun je dit verder uitbreiden via een micro-sd-geheugenkaartje.

3. Minder goed scherm met dikkere randen

Ook op het scherm van de Huawei P30 Lite is bezuinigd. de telefoon heeft een lcd-paneel en dat biedt minder mooie kleuren en minder diepe zwartwaarden dan een oled-scherm. Wel is het scherm met 6,15 inch lekker groot en dat is fijn bij het bekijken van video's of spelen van games.

Daarnaast is de resolutie hoog (2312 bij 1080 pixels) en de inkeping – waar de 24 megapixel-selfiecamera in zit – heel klein. De randen rondom het scherm zijn wel wat dikker dan die van de reguliere P30 en P30 Pro, maar dat is niet per se heel storend.

4. Kleinere accu en trager opladen

Tot slot is de accu van de Huawei P30 Lite kleiner: 3340 mAh ten opzichte van 3650 mAh (Huawei P30) en 4200 mAh (P30 Pro). Ook het supersnelle opladen is niet aanwezig, al wordt wel een standaard snellader meegeleverd. Daarmee laadt het toestel weer vrij vlot op. Opladen gaat overigens via de usb-c-poort, wat een voordeel is ten opzichte van de P Smart (2019), die het met een verouderde micro-usb-aansluiting moet doen.

→ Houd de Huawei P30 Lite-toestelpagina van Android Planet in de gaten voor de beste deals

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel