Offline navigeren met Google Maps: zo werkt het

Offline navigeren met Google Maps: zo werkt het

Google Maps is een handige kaartendienst voor op je smartphone. Ook als je even geen internet hebt, kun je met de applicatie gemakkelijk je weg vinden. Smartphone legt uit hoe.

Google Maps offline kaarten gebruiken

Een offline kaart tot je beschikking hebben is enorm handig voor op vakantie, aangezien je databundel dan niet leeg geslurpt wordt. Bij sommige apps is het nodig om roaming in te schakelen, omdat deze apps de navigatie in realtime ophalen. Het offline gebruiken van Google Maps is gelukkig al een tijdje mogelijk op Android en iOS. Door onderstaande stappen te volgen, weet je precies hoe je deze feature gebruikt op je smartphone.

  1. De eerste stap is om het gebied in beeld te brengen dat je offline wil gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld op reis naar een nog onbekende stad gaat, kan het van pas komen om ook de bijgelegen dorpjes in kaart te brengen. Zo raak je ook zonder internet minder snel verdwaald;
  2. Druk vervolgens op de adresbalk en ga naar ‘Offline gebieden’;
  3. Tik op de plusknop rechtsonder in beeld en selecteer nogmaals welk gebied je wil downloaden. Maps geeft de verwachte grootte van de map aan;
  4. Druk op ‘Downloaden’ en Google Maps haalt je kaart binnen.

Door op het tandwiel-icoontje te drukken bij ‘Offline gebieden’, vind je de instellingen terug voor het downloaden van je kaarten. Hier kun je selecteren of je wilt dat Google Maps offline kaarten automatisch van een update voorziet, gebieden waar jij je in bevindt automatisch downloadt en op welke manier Maps deze mag downloaden (via wifi en/of mobiel netwerk).

Het is aan te raden om mappen met een wifi-verbinding te downloaden, aangezien deze tot wel honderden MB’s groot kunnen zijn. Maps onthoudt het geselecteerde gebied voor één maand, mits je het gebied niet van een (automatische) update voorziet. Doe je dit, dan verlengt Google Maps de beschikbare periode wederom tot één maand. Handig, want zo hoef je nooit bang te zijn dat je vergeet om een kaart te verwijderen, waardoor je opslagruimte niet onnodig vol komt te zitten.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.