Hoe weet mijn smartphone hoeveel stappen ik zet?

Hoe weet mijn smartphone hoeveel stappen ik zet?

Wist je je dat je je smartphone als stappenteller kan gebruiken? Een speciale activity tracker om je pols is dus niet per se nodig. Smartphone.nl legt uit hoe je een Android-toestel of iPhone inzet als stappenteller.

Android-smartphone als stappenteller

Smartphones zijn volgestopt met allerlei processors, sensoren en andere elektronica. Handig, want zo kan je toestel van alles bijhouden. Hoeveel stappen je dagelijks zet, bijvoorbeeld. Maar hoe doet je smartphone dat? Vrijwel alle Android-toestellen die sinds 2016 op de markt zijn verschenen, hebben speciale bewegingssensoren die weinig stroom verbruiken.

Draag je je telefoon bij je tijdens het lopen, dan registreren de sensoren de bewegingsvorm en maakt je toestel een nauwkeurige schatting van het aantal stappen en de afgelegde afstand. Deze informatie is inzichtelijk in de Google Fit-app, die je gratis kunt downloaden in de Play Store.

Dankzij de Fit-app verandert je Android-toestel dus in een stappenteller. Fit legt echter ook andere bewegingsvormen vast, waaronder hardlopen en fietsen. Voor meer statistieken kun je de app bovendien koppelen aan andere gezondheid-apps, bijvoorbeeld die van wearablefabrikant Withings.

Oudere en/of spotgoedkope Android-smartphones missen doorgaans de benodigde bewegingssensoren. Gezondheid-apps zoals Google Fit kunnen daarom geen accurate statistieken tonen.

Stappen bijhouden met iPhone

Heb je een iPhone 5S of nieuwer? Goed nieuws: dan kan je smartphone ook automatisch bijhouden hoeveel stappen je zet. De iPhone berekent dit op dezelfde manier als Android-toestellen, door informatie te verzamelen van speciale, energiezuinige bewegingssensoren in het toestel.

Deze sensoren registreren je beweging, inclusief een – nauwkeurige – schatting van hoeveel stappen je zet, hoeveel trappen je op- en afloopt en de afstand die je aflegt. iPhones ouder dan de 5S hebben de benodigde sensoren niet en zijn daarom ongeschikt als stappenteller.

In de gratis Gezondheid-app, die door Apple op alle iPhones geïnstalleerd is, zie je welke data je telefoon verzameld heeft. Het startscherm toont de hoeveelheid gezette stappen, de loop- en eventuele hardloopafstand en hoeveel trappen je beklommen hebt.

Waarom een wearable?

Hoewel een nieuwere smartphone een prima stappenteller is, is het geen wearable. Apple en Google geven beiden aan dat de telefoonsensoren je dagelijkse beweging goed schatten, maar dat een speciale activity tracker nauwkeurigere resultaten geeft.

Zo'n tracker draag je in de meeste gevallen om je pols en heeft meer sensoren. Afhankelijk van het type, kan een wearable daarom ook meer activiteiten vastleggen dan je smartphone.

Apple Watch 4

Zo zijn er trackers die je hartslag, slaapgedrag, zwem- en fietssessies meten en de data tonen in speciale apps. Een ander voordeel van wearables is dat ze over het algemeen meer stof- en waterbestendig zijn dan je smartphone, en dat ze minder vaak aan de oplader moeten. Je hebt activity trackers in de vorm van smartwatches zoals de Apple Watch 4, maar er zijn ook modellen met een kleiner schermpje van bijvoorbeeld Fitbit en Garmin.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel