Nieuwe smartphone of refurbished? Hier moet je op letten voordat je een keuze maakt

Nieuwe smartphone of refurbished? Hier moet je op letten voordat je een keuze maakt

Bij het kopen van een nieuwe smartphone sta je niet alleen voor de keuze welk toestel je wilt kiezen. Je moet ook een andere beslissing nemen: koop ik een nieuwe smartphone of refurbished? In dit artikel helpen we je op weg.

Een nieuwe smartphone of refurbished?

Voordat je een keuze gaat maken, is het natuurlijk handig om te weten wat refurbished precies is. Met refurbished hebben we het over gereviseerde toestellen: bijvoorbeeld een gebruikte iPhone die weer is ingeleverd. Deze wordt vervolgens gecontroleerd op defecten en waar nodig gerepareerd.

nieuwe smartphone of refurbished

Hierdoor is het apparaat wat de technische staat betreft altijd weer helemaal in orde, al hangt het uiterlijk vooral af van de conditie die je koopt (waarover hieronder meer). Ook zijn veruit de meeste gereviseerde smartphones, refurbished iPhones, terwijl de markt van refurbished Android-toestellen nog op gang moet komen. Daar is de keuze dus ook wat beperkter.

De voor- en nadelen van nieuw en refurbished op een rij

Maar wat kun je nu het beste kiezen: een nieuwe smartphone of refurbished? Dat hangt deels van je eigen voorkeur en van de inhoud van je portemonnee af. Wil je namelijk het nieuwste toestel van het moment, dan is de kans klein dat deze al refurbished verkrijgbaar is. Het toestel moet immers eerst gebruikt ergens worden ingeleverd en dat gebeurt meestal pas een half jaar of later na de release.

Ook moet je bij refurbished altijd extra goed letten op wat je koopt. Wees alert en kijk of de originele accessoires worden meegeleverd. Check daarbij altijd even in de instellingen hoe het met de accucapaciteit van het apparaat gesteld is. Soms worden accu's niet vervangen, waardoor je toestel na een tijdje wel erg snel weer aan de oplader moet.

Daar tegenover staat wel als grootste refurbished voordeel dat deze smartphones een stuk goedkoper zijn dan nieuwe, zonder dat je de nadelen van tweedehands-apparaten hebt. Ieder toestel is immers gecontroleerd en heeft garantie, zodat je verhaal kunt halen bij een winkel in plaats van een individuele verkoper. Ook is refurbished een stuk beter voor het milieu, omdat je een apparaat een tweede leven geeft.

Refurbished condities en keurmerk

Mocht je kiezen voor een refurbished smartphone, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Zo worden refurbished producten in verschillende condities verkocht:

  • Zo goed als nieuw: Praktisch niet van nieuw te onderscheiden.
  • Licht gebruikt: Lichte gebruikerssporen, zoals een krasje op de achterkant.
  • Zichtbaar gebruikt: Zichtbare sporen, zoals een deukje in de behuizing of een krasje op de zijkant.

Zichtbaar gebruikte smartphones hebben de laagste prijs, maar kunnen hier en daar dus wel een krasje hebben. Houd daar rekening mee als je jouw budget afstemt met een deal die bij je past. Ook is er sinds begin 2019 een Keurmerk Refurbished. Dit keurmerk moet voor meer duidelijkheid zorgen op het gebied van condities, garantie en de kwaliteit van refurbished producten.

Conclusie: wat kies jij, een nieuwe smartphone of refurbished?

Heb je aan de hand van dit artikel een keuze kunnen maken tussen een nieuwe smartphone of refurbished? Dan helpen we je graag verder met de aanschaf van je toestel. Check bijvoorbeeld de beste Android-deals van het moment of de beste iPhone-aanbiedingen. Of neem een kijkje in de refurbished iPhone of refurbished Android vergelijker om de prijzen tegenover elkaar te zetten.

Geschreven door Lars Paymans

Techjournalist uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Bekijk profiel