3 manieren om je oude telefoon te recyclen

3 manieren om je oude telefoon te recyclen

Gemiddeld doen mensen 2,5 jaar met hun smartphone, waarna hij in de lade verdwijnt. Dit is niet zo handig, want je telefoon recyclen heeft alleen maar voordelen. Deze opties heb je.

Telefoon recyclen op 3 manieren

Je telefoon recyclen is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar mogelijk ook voor je portemonnee. Je toestel een tweede leven geven is bovendien heel simpel.

Inhoudsopgave telefoon recyclen

  1. Waarom je telefoon recyclen?
  2. Telefoon recyclen voor geld
  3. Telefoon schenken aan een goed doel
  4. Zelf recyclen

Waarom je telefoon recyclen?

Volgens onderzoek van Milieu Centraal liggen er minstens 3 miljoen oude mobieltjes stof te vangen in lades van Nederlandse huishoudens. Dit is zonde, want deze telefoontjes zitten vol met kostbare onderdelen zoals goud, ijzer, koper, nikkel en kobalt. Deze mineralen en andere grondstoffen zijn nu al waardevol, en lijken in de toekomst alleen maar schaarser te worden.

Telefoon recyclen milieu

Het is dus belangrijk voor het milieu om je oude mobiel te recyclen en niet zomaar in de vuilnisbak te gooien. Dan komt je toestel namelijk in de verbrandingsoven terecht. Bovendien wordt de berg aan afgedankte telefoontjes steeds groter, met grote gevolgen voor het milieu. Tot slot kun je ook een leuk zakcentje verdienen door je telefoon te recyclen.

1. Telefoon recyclen voor geld

Met een paar klikken verkoop je je oude telefoon aan inkoopsites. Bij deze bedrijven is je oude Android of iPhone al snel tientallen euro's waard. Na het opzoeken van je model geef je aan hoe mooi het toestel is, beantwoord je wat vragen over de technische staat en vervolgens doet de inkoper een bod.

Wanneer je het hiermee eens bent, kun je je toestel meestal gratis opsturen, waarna hij binnen een paar dagen na ontvangst wordt gekeurd en uitbetaald. Sommige inkopers knappen de toestellen weer op en verkopen ze refurbished door in Nederland, terwijl andere bedrijven de internationale markt op gaan. Ze krijgen hoe dan ook een tweede leven.

Telefoon recyclen iphone

Voordat je een telefoon opstuurt, is het belangrijk om het toestel terug te zetten naar fabrieksinstellingen, je simkaart eruit te halen en eventuele toegangscodes te verwijderen. In ons artikel over je telefoon verkopen leggen we uit hoe je de beste prijs voor je oude mobiel krijgt, en waar je nog meer op moet letten.

2. Telefoon schenken aan een goed doel

Ook is het mogelijk om je oude mobiel in te leveren en de opbrengst te schenken aan een goed doel, zoals de CliniClowns, KNGF Geleidehonden of Blijdorp. Deze partijen werken samen met Eeko, een milieuorganisatie dat naast telefoons ook oude print cartridges recyclet.

Via de website van Eeko kun je op zoek naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt en bedrijven en instellingen kunnen een inzamelbox aanvragen. Een volle doos wordt binnen twee werkdagen gratis opgehaald. Ook kun je je oude telefoon versturen naar Fairphone, een duurzame Nederlandse fabrikant.

telefoon recyclen goed doel

Na de inzameling wordt je oude mobiel gestript en worden de direct bruikbare onderdelen, zoals een accu, eruit gehaald. Hierna gaat het toestel door een verpulveraar waarna magneten de metalen onderdelen verzamelen. Ook het plastic, rubber en andere grondstoffen worden gescheiden.

Het overblijfsel van wat ooit je telefoon was wordt gebruikt om stroom mee op te wekken, of in asfalt verwerkt. Vervolgens begint de cyclus weer opnieuw en worden de gestripte onderdelen in nieuwe producten gebruikt. Een telefoon recyclen is dus heel duurzaam.

3. Zelf recyclen

Het is ook mogelijk om een telefoon zelf te recyclen. Je kunt bijvoorbeeld je Android-smartphone gebruiken als wifi-extender om je bereik te verbeteren of je telefoon omtoveren tot digitaal fotolijstje. Verder kun je een oude Android gebruiken als beveiligingscamera en zelfs als dashcam voor in de auto. Heb je een Apple-telefoon? Tover je oude iPhone dan om in een beveiligingscamera of maak een heuse iPhone-spelcomputer.

Tot slot kun je een telefoon natuurlijk ook recyclen door ‘m weg te geven aan familie of vrienden of ‘m zelf als reserve te houden. Veel mensen nemen bijvoorbeeld hun afgedankte toestel mee naar sportwedstrijden, feestjes of een festival.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel