Hier moet je op letten als je een refurbished smartphone koopt

Hier moet je op letten als je een refurbished smartphone koopt

Een nieuwe telefoon kopen is out, refurbished is in. Steeds meer mensen kiezen voor een gereviseerde smartphone, maar wat houdt dit eigenlijk in? En waar moet je op letten? In dit artikel praten we je bij.

Dit betekent refurbished

De Engelse term refurbished betekent in het Nederlands ‘gerenoveerd’. Deze definitie geeft het eigenlijk al aan: een refurbished smartphone is eerder gebruikt, maar voor de verkoop eerst zorgvuldig opgeknapt en opgepoetst. De toestellen worden gecheckt op werking, staat van de behuizing en indien nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Denk hierbij aan het plaatsen van een nieuwe accu of scherm.

Refurbished is dus absoluut niet hetzelfde als tweedehands, al wordt dat (onterecht) soms nog wel gedacht. Een refurbished apparaat is altijd helemaal nagekeken en opgeknapt zodat hij werkt als nieuw. De kwaliteit ligt daardoor veel hoger dan bij een tweedehands exemplaar. Daarnaast krijg je bij een refurbished smartphone twaalf tot 36 maanden garantie, zodat je nooit een kat in de zak koopt.

Refurbished smartphone (1)

Wat de boer kent eet hij niet, en dit gezegde gaat ook op voor refurbished telefoons. Uit een de grote refurbished barometer van BigSpark B.V., de uitgever van Smartphone.nl, blijkt dat 85 procent van de mensen die ooit een opgeknapte telefoon hebben aangeschaft dit zouden aanbevelen aan anderen. Dit terwijl slechts 36 procent van de mensen die nog nooit een refurbished toestel hebben gekocht dit zouden doen. Over het algemeen geldt dat vooral gerenoveerde iPhones populair zijn. Android-smartphones liggen minder goed in de markt.

→ Lees meer over de belangrijkste uitkomsten van de refurbished barometer van BigSpark.

Voordelen van refurbished telefoons

De belangrijkste reden om voor een opgeknapte telefoon te kopen is het aantrekkelijke prijskaartje. Smartphones worden steeds duurder en door voor refurbished te kiezen tik je tóch het nieuwste vlaggenschip op de kop, maar dan voor minder. Uit refurbished barometer blijkt dat mensen verwachten 30 procent te besparen op de aanschafprijs ten opzichte van de nieuwprijs.

Daarnaast is kiezen voor een refurbished telefoon goed voor het milieu. Er zijn meer dan genoeg mensen die hun oude telefoon ieder jaar inruilen voor een nieuwer model, waardoor er duizenden goed werkende smartphones in de la blijven liggen. Door deze op te knappen krijgen ze een tweede leven, met alle voordelen van dien. Er zitten namelijk een hoop waardevolle grondstoffen in telefoons, die anders verloren zouden gaan. Kortom: door voor refurbished te kiezen maak je een statement tegen de wegwerpmaatschappij.

Refurbished smartphone

Zo betrouwbaar is refurbished

Een groot voordeel van refurbished is dat je garantie krijgt. Er zijn tientallen aanbieders met onderlinge verschillen actief, maar ze hebben één ding gemeen: je krijgt overal minstens 12 maanden garantie. Hierdoor kun je altijd terug bij problemen en zit je dus nooit met een miskoop opgescheept. Bovendien kun je meestal extra garantie aanschaffen.

Let wel op. De garantietermijnen gelden voor hardwaredefecten. Dit is bijvoorbeeld  het geval wanneer je beeldscherm van de een op andere dag niet meer aangaat, of je speaker kraakt. Slijtagegevoelige onderdelen, zoals je accu, zijn vaak van zes maanden garantie voorzien. Dit is overigens niet uniek voor refurbished telefoons: bij nieuwe modellen heb je meestal ook afwijkende garantietermijnen voor onderdelen.

Net als bij nieuwe telefoons kun je refurbished telefoons gewoon retourneren indien hij niet bevalt. Hierbij geldt wel een verschil tussen aanschaf in een ‘echte’ winkel of webshop. Uit de refurbished barometer blijkt dat zo’n 70 procent van de mensen een refurbished telefoon liever online koopt, waar je altijd recht heb op minstens 14 dagen retourneren. 30 procent koopt liever in een fysieke winkel, waar je niet per se recht hebt op bedenktijd. Informeer dus vooraf of je de opgeknapte telefoon kunt terugbrengen.

Refurbished smartphone (1)

Een makkelijk trucje om te controleren om een refurbished iPhone te herkennen is door naar het instellingenmenu te gaan. Hier tik je op ‘Algemeen’ en vervolgens ‘Info’. Onder ‘Model’ staat de modelcode van jouw iPhone. Wanneer deze met de letter “F” begint is dit toestel gereviseerd. Staat hier een “M”? Dan is je toestel nieuw (of tweedehands). Enkel bij Apple aangesloten verkopers kunnen deze code wijzigen, dus deze manier van controleren is niet waterdicht.

→ Lees meer over de voordelen van refurbished op onze zustersite iPhoned

Hier moet je op letten

Refurbished smartphones werken net zo goed als nieuwe exemplaren, maar de behuizing kan sporen van gebruik bevatten. Ook kunnen er wat krasjes in het scherm zitten. Aanbieders hanteren daarom zogenaamde ‘grades’, of condities, om de staat van een product aan te geven. Grofweg kun je drie categorieën onderscheiden: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

Bij de eerste gradatie zie je geen verschil tussen een refurbished smartphone en een nieuw exemplaar. De vorige eigenaar was zuinig op het toestel en gebruikte bijvoorbeeld een hoesje en screenprotector. Aangezien we hier met de meest mooie refurbished telefoons te maken hebben valt de prijsbesparing mee. Deze toestellen zijn zo’n 20 procent goedkoper dan een nieuw exemplaar.

Bij een ‘licht gebruikt’-smartphone moet je denken aan lichte gebruikerssporen zoals kleine krasjes of wat stootschade waardoor je ongeveer 23 procent op de nieuwprijs. Een toestel dat ‘zichtbaar gebruikt’ is vertoont goed zichtbare krassen en beschadigingen.  Logischerwijs zijn deze modellen dan ook het goedkoopst. Je bespaart tot wel 40 procent ten opzichte van de nieuwprijs.

Refurbished smartphone

Aangezien er nog geen refurbished keurmerk is – waar overigens wel aan gewerkt wordt – is het belangrijk om je refurbished toestel na ontvangst te controleren. Kort gezegd komt het erop neer dat je de buitenkant, poorten, aansluitingen en binnenkant moet checken op werking. Een uitgebreide uitleg over hoe je een refurbished iPhone controleert vind je op iPhoned.

Vrijwel alle aanbieders gebruiken hun eigen gradaties, waardoor het onmogelijk is om precies aan te geven hoeveel je bespaart. Het is daarom verstandig om verkopers onderling te vergelijken.

Ben je op zoek naar een opgeknapte telefoon? Maak dan gebruik van de refurbished iPhone prijsvergelijker of refurbished Android-smartphones prijsvergelijker. Hierbij kun je filteren op model, specificaties, prijs en conditie. Ook krijg je direct te zien welke voorwaarden de aanbieders hanteren, hoe lang je garantieperiode is en welke accessoires je bijgeleverd krijgt.

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!