Hier moet je op letten als je een refurbished smartphone koopt

Hier moet je op letten als je een refurbished smartphone koopt

Een nieuwe telefoon kopen is out, refurbished is in. Steeds meer mensen kiezen voor een gereviseerde smartphone, maar wat houdt dit eigenlijk in? En waar moet je op letten? In dit artikel praten we je bij.

Dit betekent refurbished

De Engelse term refurbished betekent in het Nederlands ‘gerenoveerd’. Deze definitie geeft het eigenlijk al aan: een refurbished smartphone is eerder gebruikt, maar voor de verkoop eerst zorgvuldig opgeknapt en opgepoetst. De toestellen worden gecheckt op werking, staat van de behuizing en indien nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Denk hierbij aan het plaatsen van een nieuwe accu of scherm.

Refurbished is dus absoluut niet hetzelfde als tweedehands, al wordt dat (onterecht) soms nog wel gedacht. Een refurbished apparaat is altijd helemaal nagekeken en opgeknapt zodat hij werkt als nieuw. De kwaliteit ligt daardoor veel hoger dan bij een tweedehands exemplaar. Daarnaast krijg je bij een refurbished smartphone twaalf tot 36 maanden garantie, zodat je nooit een kat in de zak koopt.

Refurbished smartphone (1)

Wat de boer kent eet hij niet, en dit gezegde gaat ook op voor refurbished telefoons. Uit de grote refurbished barometer van BigSpark B.V., de uitgever van Smartphone.nl, blijkt dat 85 procent van de mensen die ooit een opgeknapte telefoon hebben aangeschaft dit zouden aanbevelen aan anderen. Dit terwijl slechts 36 procent van de mensen die nog nooit een refurbished toestel hebben gekocht dit zouden doen. Over het algemeen geldt dat vooral gerenoveerde iPhones populair zijn. Android-smartphones liggen minder goed in de markt.

Voordelen van refurbished telefoons

De belangrijkste reden om voor een opgeknapte telefoon te kopen is het aantrekkelijke prijskaartje. Smartphones worden steeds duurder en door voor refurbished te kiezen tik je tóch het nieuwste vlaggenschip op de kop, maar dan voor minder. Uit de refurbished barometer blijkt dat mensen verwachten 30 procent te besparen op de aanschafprijs ten opzichte van de nieuwprijs.

Daarnaast is kiezen voor een refurbished telefoon goed voor het milieu. Er zijn meer dan genoeg mensen die hun oude telefoon ieder jaar inruilen voor een nieuwer model, waardoor er duizenden goed werkende smartphones in de la blijven liggen. Door deze op te knappen krijgen ze een tweede leven, met alle voordelen van dien. Er zitten namelijk een hoop waardevolle grondstoffen in telefoons, die anders verloren zouden gaan. Kortom: door voor refurbished te kiezen maak je een statement tegen de wegwerpmaatschappij.

Refurbished smartphone

Zo betrouwbaar is refurbished

In 2019 is het Keurmerk Refurbished opgericht door Techniek Nederland in samenwerking met Leapp, Renewd en Forza Refurbished. In eerste instantie richt dit keurstempel zich alleen op iPhones, maar later worden ook gereviseerde Android-telefoons toegevoegd.

De kwaliteitscontrole moet ervoor zorgen dat mensen weten wat ze in huis halen, twijfels over refurbished weghalen en meer zekerheid bieden. Wanneer je een gereviseerde smartphone bij een van deze aanbieders aanschaft ben je verzekerd van een goed werkend toestel, en koop je nooit een kat in de zak.

Ten eerste worden alle toestellen op meer dan 50 technische aspecten gecontroleerd, zodat het toestel optimaal functioneert. Bovendien wordt de behuizing aan een keuring onderworpen, waardoor een toestel dat als ‘Zo goed als nieuw’ wordt omschreven ook daadwerkelijk niet van een nieuw exemplaar te onderscheiden is.

Keurmerk Refurbished

Mocht er nou toch iets misgaan kun je bij aanbieders met het Keurmerk Refurbished bovendien altijd rekenen op twee jaar garantie. Extra fijn is dat deze termijn niet alleen geldt voor hardware, zoals wanneer het scherm van je telefoons ineens niet meer aangaat, maar ook voor accessoires, zoals je accu en oplader.

Zo mooi is een refurbished smartphone

Ten derde hanteren alle bij Keurmerk Refurbished aangesloten aanbieders uniforme condities om het uiterlijk van hun refurbished-telefoons aan te geven. Er wordt gewerkt met drie condities: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

Bij de eerste gradatie zie je geen verschil tussen een refurbished telefoon en een nieuw exemplaar. De vorige eigenaar was zuinig op het toestel en gebruikte bijvoorbeeld altijd een hoesje en screenprotector. Aangezien we hier met de meest mooie refurbished telefoons te maken hebben valt de prijsbesparing mee. Deze toestellen zijn zo’n 20 procent goedkoper dan een nieuw exemplaar.

Bij een ‘licht gebruikt’-smartphone moet je denken aan lichte gebruikerssporen zoals kleine krasjes of wat stootschade waardoor je ongeveer 23 procent op de nieuwprijs bespaart. Een toestel dat ‘zichtbaar gebruikt’ is vertoont goed zichtbare krassen en beschadigingen.  Logischerwijs zijn deze modellen dan ook het goedkoopst. Je bespaart tot wel 40 procent ten opzichte van de nieuwprijs.

Refurbished smartphone (1)

Momenteel mogen drie partijen het Keurmerk Refursbished voeren, die dan ook mede-oprichter zijn. Het staat andere aanbieders vrij om zich aan te melden, waarna zij wel of niet worden toegelaten. Indien je het bovenstaande logo tegenkomt mag je er vanuit dat refurbished-smartphones op 50 technische punten zijn gecontroleerd, twee jaar garantie hebben en dat de verkoper er financieel gezond voorstaat.

Hier moet je op letten bij aanbieders zonder keurmerk

Dit betekent overigens niet dat refurbished-smartphones van aanbieders zonder keurmerk per definitie van mindere kwaliteit zijn. Wel heb je bij deze partijen minder zekerheid en zul je dus zelf op onderzoek uit moeten gaan of de aanbieder te vertrouwen is, bijvoorbeeld aan de hand van reviews.

Net als bij aanbieders met het Keurmerk Refurbished wordt er over het algemeen met drie condities gewerkt om de cosmetische staat aan te geven. Wel is het zo dat de onderling aangehouden gradaties tussen aanbieders kunnen verschillen, dus let hierop. Je hoeft je geen zorgen te maken over reparaties, want je hebt altijd twee jaar garantie op refurbished smartphones, bij welke aanbieder je ook koopt.

Na ontvangt is het wel verstandig om het toestel te controleren op werking. Kort gezegd komt het erop neer dat je de buitenkant, poorten, aansluitingen en binnenkant moet checken op een goede werking. Een uitgebreide uitleg over hoe je een refurbished iPhone controleert vind je op iPhoned.

Ook is het handig om daadwerkelijk te checken of je wel echt met een refurbished iPhone te maken hebt, en niet met een tweedehands. Dit kun je makkelijk controleren door naar het instellingenmenu te gaan en hier op ‘Algemeen’ te tikken.

Vervolgens selecteer je ‘Info’ en kijk je naar de code bij ‘Model’. Wanneer deze met de letter “F” begint is het toestel refurbished. Staat hier een “M”? Dan is je toestel nieuw (of tweedehands). Enkel bij Apple aangesloten verkopers kunnen deze code wijzigen, dus deze manier van controleren is niet waterdicht.

→ Lees ook onze refurbished iPhone koopgids op onze zustersite iPhoned waarin we advies geven over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een refurbished iPhone

Refurbished smartphone kopen

Wil jij graag een refurbished iPhone? In onze prijsvergelijker hebben we het makkelijk gemaakt om te filteren op producten die het Keurmerk Refurbished mogen voeren. Bovendien krijg je direct de voorwaarden, garantieperiode en eventuele accessoires per aanbieder te zien. Ook in de refurbished samsung prijsvergelijker kun je selecteren op model, specificaties, prijs en conditie.

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel