Hier moet je op letten als je een refurbished smartphone koopt

Hier moet je op letten als je een refurbished smartphone koopt

Refurbished is in opkomst. Steeds meer mensen kiezen een gebruikte en gereviseerde telefoon en besparen daarmee flink. Maar wat houdt refurbished in en waar moet je op letten om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt?

Wat is refurbished?

De Engelse term refurbished betekent in het Nederlands ‘gerenoveerd’. Deze definitie geeft het eigenlijk al aan: een refurbished smartphone is al eens gebruikt, maar voor de verkoop eerst zorgvuldig opgeknapt en opgepoetst. De toestellen worden gereviseerd en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Daarbij kun je denken aan een gloednieuwe accu of een nieuw scherm.

Refurbished wordt vaak verward met tweedehands, en dat is onterecht. Een refurbished apparaat is op belangrijke punten nagekeken en opgeknapt. Daarmee ligt de kwaliteit dichter in de buurt van een nieuw product dan een gemiddeld tweedehands exemplaar. Ook krijg je bij een refurbished toestel doorgaans twaalf maanden garantie, wat niet het geval is als je het tweedehands koopt.

Goedkoop en milieubewust alternatief

Hoewel het normaal gesproken niet nodig is, zijn er genoeg mensen die na één of twee jaar hun telefoon vervangen door een nieuw exemplaar. Dit hoge tempo betekent dat er ieder jaar duizenden toestellen vervangen worden, terwijl ze nog goed werken.

refurbished smartphone

Door bijvoorbeeld een gebruikte telefoon te controleren en waar nodig van nieuwe onderdelen te voorzien, krijgt hij als refurbished een tweede leven. Zo heeft iemand anders er (voor minder geld) plezier van. Bovendien wordt met deze vorm van recycling het schadelijke effect van onze wegwerpmaatschappij beperkt.

Hier moet je op letten

Er zijn op dit moment talloze aanbieders van bijvoorbeeld refurbished iPhones, tablets en laptops actief. Helaas leveren die niet allemaal dezelfde kwaliteit. Omdat er nog geen eenduidig keurmerk is, kan de staat van refurbished producten sterk verschillen. In de meeste gevallen geldt dat hoe lager de prijs, des te lager de kwaliteit van het apparaat.

Veel partijen hanteren zogenoemde ‘grades’ of condities om de staat van een product aan te geven. Bij ‘zo goed als nieuw’ benadert het toestel de nieuwstaat, terwijl je bij ‘licht gebruikt’ kleine krasjes op bijvoorbeeld het scherm kunt verwachten. Een toestel dat ‘zichtbaar gebruikt’ is, vertoont zichtbare krassen en beschadigingen. Bij dit soort modellen hoef je er niet op te rekenen dat onderdelen als de accu en het scherm zijn vernieuwd.

Daarom is het goed om verschillende aanbieders te vergelijken, bijvoorbeeld met een refurbished iPhone vergelijker. Hierbij kun je filteren op model, specificaties, prijs en conditie. Ook krijg je met een dergelijke vergelijker inzicht in de voorwaarden per aanbieder, zoals de garantieperiode en welke accessoires worden meegeleverd. Zo voorkom je een miskoop.

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!