Honor View 20: dit zijn de voor- en nadelen van een smartphone met cameragat

Honor View 20: dit zijn de voor- en nadelen van een smartphone met cameragat

De nieuwe Honor View 20 laat als eerste een opvallende nieuwe designfeature zien: een cameragat in het scherm. Dit zijn de voor- en nadelen van een smartphone met cameragat.

Cameragat in scherm als selfiecamera

Met de Honor View 20 biedt Honor, het submerk van Huawei, als eerste een smartphone met een cameragat aan. Het toestel is vanaf 29 januari te koop in Nederland voor 549 euro en kondigt mogelijk een nieuw tijdperk in het design van smartphones is. Wel zo fijn om dan te weten wat de voor- en nadelen van zo’n cameragat in je scherm zijn. Smartphone.nl zet ze voor je op een rijtje.

Dit zijn de voordelen van een cameragat

Allereerst zet het cameragat een nieuwe designstandaard neer, door af te stappen van het tegenwoordig veelgebruikte scherm met een notch bovenin. Hier sprongen fabrikanten massaal bovenop, waardoor na de iPhone X ook bijna alle Android-smartphones die afgelopen jaar zijn verschenen zo’n scherminkeping hebben.

En hoewel Honor met hun nieuwe vlaggenschip de primeur heeft, is het te verwachten dat we dit in 2019 nog veel vaker gaan zien. Zo heeft Samsung al eerder kenbaar gemaakt niet mee te gaan in de notch-trend, en is deze scherminkeping ook niet aanwezig op de Galaxy S10-serie die in februari gepresenteerd wordt. De verwachte S10-toestellen krijgen vrijwel zeker ook zo’n cameragat, en het is wachten tot andere fabrikanten dit overnemen.

Minder schermruimte kwijt

Een tweede voordeel is dat je veel meer informatie kwijt kunt op je scherm, ten opzichte van een dikke rand of een notch. Ben je bijvoorbeeld aan het gamen? Met een notch zie je het dan niet als er net in dat hoekje vijanden staan, waardoor je het level verliest. Het cameragat neemt minder ruimte in en is dus onder andere ideaal tijdens games.

Daarnaast is de balk bovenin volledig beschikbaar om alle informatie zoals tijd, batterijpercentage en bluetooth in kwijt te kunnen. Om ervoor te zorgen dat je geen Netflix of YouTube hoeft te kijken met een zwart gat in beeld, past de smartphone zich bovendien aan door de camera op te nemen in een zwarte balk.

Dit zijn de nadelen van een cameragat

Doordat de Honor View 20 het eerste toestel met een dergelijke selfiecamera is, geeft dat ook de kans om te zien wat op het eerste gezicht de nadelen zijn van dit design. Een minpuntje wat je terug ziet op deze smartphone is dat er rondom de lens wat ‘lekkende pixels’ te zien.

Dit houdt in dat rondom het cameragat de pixels wat donkerder zijn dan elders op het scherm. Dit merk je vooral bij witte achtergronden, en oogt minder mooi. Toch is dit niet alleen een cameragat-probleem; op sommige Android-toestellen met een notch komen deze lekkende pixels ook wel eens voor.

Scheve selfies

Tot slot is er een praktisch nadeel wat selfies maken wat onhandig kan maken. Doordat het cameragat namelijk zoveel mogelijk in de linkerbovenhoek is geplaatst, zit de selfiecamera niet meer in het midden.

Als je de frontcamera opent en recht voor je houdt, heb je dus altijd meer lege ruimte aan een kant. Hierdoor zul je steeds je hand iets moeten buigen, om een rechte selfie te kunnen maken.

→ Lees ook: De Samsung Galaxy S10 komt eraan: 5 zaken waar we niet omheen kunnen

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel