Smartphone langzaam? 7 snelle tips voor een vlotter toestel

Smartphone langzaam? 7 snelle tips voor een vlotter toestel

Apps die niet of nauwelijks meer openen, websites die eeuwig moeten laden en games die zo traag zijn dat je al geen tijd meer hebt om te spelen als het laadscherm voorbij is. Er zijn weinig dingen zo erg als een smartphone die langzaam is. Wij helpen je weer om op tempo te komen.

1. Installeer de nieuwste updates

Zowel Apple als Google brengen regelmatig een nieuwe update uit van hun besturingssysteem. Deze bevatten soms nieuwe functies, maar het overgrote deel van de tijd verbeteren de prestaties van je smartphone. Installeer dus altijd de nieuwst beschikbaar software-update.

Dat is goed voor de beveiliging van je gegevens en om een langzaam toestel weer sneller te maken. Wie weet is de oorzaak van jouw trage apparaat wel een bug in de software, die met een dergelijke update snel verholpen wordt.

smartphone langzaam

2. Update je apps

Naast het installeren van software-updates voor je besturingssysteem is het minstens zo belangrijk om ook afzonderlijke apps op je toestel up-to-date te houden. Deze app-updates bevatten vaak belangrijke optimalisaties, waardoor apps als WhatsApp en Twitter weer net iets soepeler lopen. Door dit bij al je apps te doen, zorgt het voor een betere gebruikerservaring, omdat al je apps dan net iets sneller en beter lopen dan voorheen.

3. Check of je geen slechte internetverbinding hebt

Heb je langzaam internet op je smartphone? Dat kan aan je smartphone zelf liggen, maar voordat je oplossingen zoekt voor een traag toestel, raden we aan om eerst te kijken of het niet aan je internetverbinding ligt.

Heb je bijvoorbeeld een slecht wifi-bereik, dan heb je er meer aan om je router op een andere plek te zetten dan om je smartphone te upgraden. Hetzelfde geldt voor je mobiele internet, waarbij je bijvoorbeeld kunt kijken of je in een gebied zit dat door jouw provider slecht gedekt wordt.

4. Ruim je smartphone op!

Een telefoon met een vol geheugen heeft er meer moeite mee om alles soepel te laten lopen. Wat dat betreft kun je een smartphone goed vergelijken met een computer die overloopt van de bestanden. Ga er dus regelmatig even voor zitten om je smartphone op te ruimen. Heb je daar hulp bij nodig? Wij geven je zeven praktische tips voor het opruimen van je smartphone-geheugen.

smartphone langzaam

5. Apps verversen op de achtergrond uitzetten

Waarschijnlijk heb je automatisch aanstaan dat apps zich op de achtergrond mogen verversen. Daar is op zich niks mis mee, behalve als de snelheid van je telefoon hierdoor in het geding komt.

Kijk dus kritisch naar welke apps deze toestemming hebben en zet bij sommige apps deze optie uit. Zo hebben veel games deze optie helemaal niet nodig en kun je ook bij fotobewerkings-apps jezelf afvragen wat deze diensten er aan hebben om de app continu bij te werken. Zeker als je ze toch nauwelijks gebruikt.

6. Opnieuw opstarten

Werken bovenstaande tips niet? Dan is het nog de moeite waard om je smartphone een keer helemaal uit te zetten en weer opnieuw op te starten. Dit kan werken om alle processen even te stoppen en een herstart te geven. Wie weet zaten er meerdere kleine foutjes, die zichzelf hebben opgehoopt en nu voor een trager toestel zorgen. Door je apparaat even uit en aan te zetten kun je dit verhelpen.

7. Niks werkt? Overweeg dan een nieuwere smartphone

Als je alle bovenstaande stappen doorlopen hebt en je smartphone is nog steeds traag, dan kan het ook betekenen dat het tijd is voor een nieuwer toestel. Iedere smartphone heeft een bepaalde levensduur en na een aantal jaar intensief gebruik ga je merken dat een toestel op zijn einde loopt.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste toestel dat bij jou past? Check dan op onze zustersites iPhoned en Android Planet naar de beste deal van het moment.

Geschreven door Lars Paymans

Techjournalist uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Bekijk profiel