Smartphone verbinden: zo koppel je je auto, koptelefoon en meer aan je telefoon

Smartphone verbinden: zo koppel je je auto, koptelefoon en meer aan je telefoon

Je smartphone verbinden kan met allerlei apparaten en netwerken. Maar hoe koppel je een nieuw wifi-netwerk, je auto of draadloze koptelefoon? Smartphone.nl legt het uit.

Zo verbind je je smartphone

We hebben steeds meer apparaten die we kunnen verbinden met onze smartphone, maar het is niet altijd duidelijk hoe je dat doet. In dit overzicht vind je vier manieren waarop je je telefoon koppelt en hoe je dat doet.

1. Je smartphone verbinden met wifi

De belangrijkste manier om je smartphone te verbinden, is om deze te koppelen aan een wifi-netwerk. Maar hoe doe je dat als je ergens bent waar je nog geen wifi hebt?

Op een iPhone ga je hiervoor naar ‘Instellingen' en tik je vervolgens op het menu ‘Wifi’. Hier verschijnen alle beschikbare netwerken in een lijst. Tik op het netwerk waarmee je wil verbinden, vul het wachtwoord in en druk op ‘Verbind’.

Heb je een Android-smartphone, dan ga je de Instellingen-app naar ‘Netwerk en internet’ en tik je hier op ‘Wifi’. Ook hier voer je het wachtwoord van het gekozen wifi-netwerk in en druk je op ‘Verbinden’.

smartphone verbinden

2. Bluetooth-apparaten verbinden met je smartphone

Koptelefoons, speakers en talloze andere accessoires voor je telefoon zijn te verbinden via bluetooth. Er zijn grofweg twee soorten manieren waarop zo’n apparaat zich met jouw toestel verbindt. Sommige apparaten zijn altijd gereed om gekoppeld te worden, terwijl je dit bij andere gadgets eerst moet activeren via een knop.

Koptelefoon verbinden
Koptelefoons en draadloze oordopjes zijn doorgaans meteen klaar om te koppelen. Zet hiervoor het apparaat aan ga in de Instellingen van je telefoon naar het menu ‘Bluetooth' of in Android naar ‘Apparaatverbinding’ en dan naar ‘Bluetooth’. Op je iPhone zie je dan meteen een lijst van beschikbare apparaten, terwijl je in Android dan nog ’Nieuw apparaat koppelen’ moet selecteren.

Vervolgens tik je op het juiste apparaat om hiermee te verbinden. Bij de meeste headsets zul je deze iedere keer in dit menu moeten selecteren als je ‘m weer wil gebruiken met je smartphone. Gebruik je bijvoorbeeld AirPods met een iPhone, dan verbinden ze na de eerste keer automatisch bij ieder gebruik aan je smartphone.

Speaker koppelen
Een speaker dien je vaak eerst te activeren voordat deze verbonden kan worden met je telefoon. Naast de volumeknoppen zit hiervoor een speciale bluetooth-knop die je indrukt. Vervolgens is het apparaat op dezelfde manier te vinden en koppelen als eerder beschreven. Kijk altijd in de handleiding van bluetooth-apparaten hoe deze verbonden moeten worden.

3. Je telefoon koppelen aan je televisie

Je telefoon koppelen aan je televisie heeft een aantal voordelen. Zo kun je vanaf je smartphone allerlei films, series of video's streamen naar je tv, maar kun je deze zo ook gebruiken als afstandsbediening. Er zijn verschillende manieren om je smartphone te verbinden aan je televisie.

smartphone verbinden

Allereerst zijn er hdmi-dongels en digitale media-ontvangers die dit mogelijk maken. De bekendste voorbeelden zijn de Google Chromecast die je zowel via Android als een iPhone gemakkelijk beelden laat streamen. Voor iPhone-bezitters is ook de Apple TV een uitkomst.

Steeds meer fabrikanten van smart tv's brengen echter ook een app uit, die het mogelijk maakt om je telefoon als afstandsbediening te gebruiken. Daarnaast zijn er genoeg van zulke apps van derden in de App Store en Play Store te vinden. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld de Smart View App en bedien je jouw Philips-televisie met de Philips TV Remote-app. Hierbij is het belangrijk dat je smartphone met hetzelfde wifi-netwerk als de tv is verbonden, anders werkt de bediening niet.

4. Je smartphone met je auto verbinden

Steeds meer auto's bieden bluetooth-verbinding en spraakbediening aan of de mogelijkheid om je smartphone via Android Auto of Apple CarPlay met de auto te verbinden. In het geval van bluetooth-verbinding is het doorgaans een kwestie van je toestel en auto eenmalig koppelen via de bluetooth-instellingen, waarna deze steeds automatisch verbindt als je in de auto zit. Voordeel hieraan is onder meer dat je inkomende telefoongesprekken handsfree kan opnemen, doordat ze over de speakers van de auto gevoerd worden. Zo kun jij je ogen op de weg houden.

Relatief nieuwe en nieuwe auto's bieden steeds vaker ondersteuning voor Android Auto en/of Apple CarPlay, waarbij je telefoon ook dient als dashboard. Hiervoor moet je je toestel wel via een usb-kabel verbinden met de auto. Vraag altijd bij de dealer of garage na welke mogelijkheden er zijn in jouw auto.

Meer handige tips

Wil je meer handige tips voor je smartphone? Check dan ook onze tips over hoe je jouw smartphone geheugen opschoont en hoe je jouw langzame smartphone sneller maakt.

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel