Tip: zo stel je de SOS-noodmelding in op je Android of iPhone

Tip: zo stel je de SOS-noodmelding in op je Android of iPhone

Hoewel je hoopt hem nooit te hoeven versturen, is het wel erg handig om het goed in te stellen. Smartphone.nl laat zien hoe je de SOS-noodmelding op Android en iOS instelt.

SOS-noodmelding instellen voor Android

Helaas heeft Android geen ingebouwde SOS-functie, maar er zijn wel verschillende apps in de Play Store. Deze apps zijn ook geschikt om een SOS-noodmelding te versturen, zoals de SOS Emergency App. Met deze app kies je zelf contacten, een noodmelding en wanneer deze verstuurd moet worden.

Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de noodmelding wordt verstuurd als je een aantal keer achter elkaar de volumeknop indrukt. De app biedt ook extra’s, zoals een hard fluitsignaal voor het trekken van extra aandacht.

Download SOS Emergency App in Google Play Store (gratis)

Recente Samsung-toestellen hebben wel een ingebouwde SOS-optie. Door drie keer achter elkaar op de powerknop te drukken, verstuur je een noodmelding. Check hier hoe je de SOS-functie instelt op je Samsung.

Daarnaast is het altijd slim om een ‘In Case of Emergency’-contact in te stellen. Als iemand dan je telefoon vindt, dan kan hij in geval van nood meteen dat contact bereiken. Een ICE-contact geef je aan in je contactenlijst. Download deze app om ervoor te zorgen dat een bijstander ook het contact kan zien op een vergrendeld telefoonscherm.

SOS-noodmelding instellen voor Apple

Net als Samsung heeft Apple een SOS-functie ingebouwd in haar besturingssysteem. Via het instellingenmenu stel je de functie in, waarbij je onder andere je Medische ID en noodcontactpersonen invult. In je Medische ID staan belangrijke zaken zoals bloedgroep, allergieën, medicijnen die je slikt en andere informatie. Lees hier hoe je precies de SOS-noodmelding instelt op je iPhone.

sos-noodmelding

De SOS-noodmelding verschijnt door vijf keer snel achter elkaar de vergrendelknop in te drukken. Op dit scherm kun je kiezen om je Medische ID te bekijken of een SOS-noodmelding te versturen. Kies je de SOS-noodmelding, dan krijgt elk noodcontact hier een bericht van. Als je de functie nooit hebt ingesteld, dan bel je met de noodmelding het 112-nummer.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je iPhone automatisch te laten bellen wanneer de SOS-functie is geactiveerd. Je iPhone belt dan automatisch het noodnummer dat jij instelt.

Tip: Breng de mensen die jij als noodcontactpersoon invult op de hoogte. Als ze vervolgens een melding krijgen, dan weten ze dat ze de situatie serieus moeten nemen.

Geschreven door Declan van Schaik

Techjournalist uit ‘s-Hertogenbosch. Schrijft graag over smartphones en tips. Liefhebber van voetbal en kan niet zonder Spotify.

Bekijk profiel