Laadt je telefoon niet meer op? Probeer deze 6 oplossingen

Laadt je telefoon niet meer op? Probeer deze 6 oplossingen

Paniek! Je telefoon laadt niet op, of het gaat veel trager dan normaal. Probeer deze 6 tips om je batterij weer aan de praat te krijgen.

Telefoon laadt niet op: 6 oplossingen

Wanneer je telefoon niet goed oplaadt betekent dit niet direct dat je accu defect is of je oplaadkabel aan vervanging toe is. De oplossing kan veel simpeler zijn dan je misschien denkt. Dit is wat je moet doen wanneer je telefoon niet goed oplaadt.

1.Start je toestel opnieuw op

Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Het is niet heel waarschijnlijk, maar misschien hapert je accu vanwege een softwarefout.

Om dit uit te sluiten is het daarom verstandig om je telefoon opnieuw op te starten en te controleren of hij nu wel oplaadt. Levert dit niks op? Ga dan door met de volgende stap.

2. Maak contactpunten schoon

Je telefoon is een stofmagneet. Helemaal wanneer je je iPhone of Android continu in en uit je broekzak of tas haalt is de oplaadpoort gevoelig voor vuil. De eerste oplossing is daarom om de ingang schoon te maken en het eventueel aanwezige stof te verwijderen.

Telefoon laadt niet op (2)

Gebruik hiervoor een tandenstoker of klein borsteltje zonder harde uiteindes. De oplaadpoort van een telefoon is uiterst gevoelig, dus wees voorzichtig. Zorg er in ieder geval voor dat je de aansluiting zelf (herkenbaar aan de pinnetjes) niet aanraakt, maar alleen het stof uit de ingang pulkt.

3. Kruistest: gebruik een andere oplader/ en of kabel

Is je oplaadpoort weer brandschoon, maar lukt opladen nog niet? Controleer dan of het probleem aan je adapter of kabel ligt. Ook wanneer het snoer of de oplader er aan de buitenkant goed uitzien, is er aan de binnenkant mogelijk iets kapot.

Test daarom of je telefoon wel oplaadt met een andere kabel of oplaadblok. Ook is het verstandig om meerdere stopcontacten uit te proberen. Wanneer dit geen resultaat oplevert is het tijd om je toestel aan de computer of laptop te hangen.

Telefoon laadt niet op oplader

4. Kalibreer je batterij

Schiet jouw accupercentage soms ineens van 50 procent naar 42 procent en weer terug naar 45 procent? Dan laadt je batterij misschien wel op, maar zie je het niet omdat de batterij in de war is en verkeerde waardes aangeeft. In dit geval moet je de accu kalibreren.

iPhone-batterij kalibreren doe je zo:

 1. Sluit je iPhone met originele Lightning-kabel aan op het stopcontact;
 2. Voer vervolgens een harde reset uit. Heb je een iPhone 8 of nieuwer model? Volg dan deze stappen:
  1. Druk op de volume-omhoogknop en laat deze weer los;
  2. Druk vervolgens op de volume-omlaagknop en laat ook deze weer los;
  3. Houd vervolgens de zijknop ingedrukt en laat deze pas weer los zodra het Apple-logo verschijnt.
 3. Heb je een iPhone 7 of ouder model? Dan voer je een harde reset uit door tegelijk de aan/uit- en homeknop in te drukken;
 4. Laad de iPhone nu op tot 100 procent en laat het toestel nog ruim een uur aan de oplader hangen om flink door te laden.

Kom je er niet uit? Ga dan naar onze zustersite iPhoned voor uitgebreide instructies over het resetten van je iPhone.

Telefoon laadt niet op (3)

Batterij kalibreren voor Android-smartphones:

 1. Laat de accu van je Huawei, Nokia, Samsung, Sony of andere Android-smartphone helemaal leeglopen en wacht totdat hij zichzelf uitschakelt;
 2. Wacht ongeveer drie uur zodat de eventuele reststroom uit het toestel is;
 3. Laad je telefoon op tot 100 procent en geef het toestel nog zo'n anderhalf uur de tijd om door te laden. Hierna is de accu van je Android gekalibreerd.

5. Draadloos opladen

Je telefoon laadt nog steeds niet op? Check dan of draadloos opladen wel werkt. Op die manier stel je zeker weten vast dat het probleem aan jouw smartphone ligt en niet aan randapparatuur. Uiteraard moet je telefoon wel draadloos kunnen opladen en heb je een geschikte oplader nodig.

Leg het toestel op het oplaadoppervlak en check of de accu volloopt. Een nadeel van draadloos opladen is dat het langer duurt, maar het bespaart je wel mogelijk forse reparatiekosten. Heb je geen draadloze oplader in huis? Neem je toestel dan mee naar een elektronicazaak en vraag of je even een demomodel mag gebruiken.

Telefoon laadt niet op (1)

6. Reparatie

Lukt het nog steeds niet om je accubalkje vol te krijgen? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Wellicht heeft je batterij het definitief begeven of hapert je moederbord. Ben je handig? Check dan ons artikel over het zelf vervangen van je smartphonebatterij. Let wel op: dit is bij het ene toestel zo gepiept, maar bij de volgende telefoon praktisch onmogelijk.

Als je geboren bent met twee linkerhanden is het sowieso verstandig om je toestel te laten repareren. De meeste smartphonefabrikanten geven zes maanden garantie op de accu. Wanneer je batterij het binnen deze periode begeeft is reparatie gratis. Als je het toestel al langer gebruikt zul je helaas in de buidel moeten tasten.

Meer over je smartphonebatterij

Een lange accuduur is ontzettend fijn. Check daarom deze tips om je batterijduur te verlengen. Heb je een Apple-telefoon? Dan kun je terecht bij onze accutips voor iPhones. Zie je door de bomen van accu-adviezen het bos niet meer? Laat ons je dan een handje helpen. Dit zijn de grootste mythes over smartphonebatterijen.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel