Huawei P30 Pro review: nieuwe koning van smartphonefotografie staat op

Huawei P30 Pro review: nieuwe koning van smartphonefotografie staat op

Huawei wil een nieuwe standaard neerzetten voor smartphonefotografie en probeert dat met een aantal interessante vernieuwingen. De P30 Pro maakt veel indruk met zijn camera en is in bijna alles een topsmartphone. Je leest er meer over in deze Huawei P30 Pro review.

Lees de Huawei P30 Pro review

Huawei gooide vorig jaar hoge ogen met de P20 Pro, een smartphone met een indrukwekkend camera en accuduur. Het bedrijf hoopt dit succes te overtreffen met de P30 Pro, die zich opnieuw vooral op de camera focust. Tijdens de presentatie van de smartphone in Parijs vergeleek Huawei de prestaties van de P30 Pro-camera dan ook op bijna alle mogelijke manieren met die van de concurrentie. Maar het is altijd afwachten hoe goed de resultaten in de praktijk zijn.

Gelukkig heeft Huawei zich op bijna alle punten weten te overtreffen. De camera is aanzienlijk verbeterd, maar ook op andere fronten laat de fabrikant zien bij de grote jongens te horen. In deze review bespreken we alle features van het nieuwe vlaggenschip.

Fraai en luxe design

Wat design betreft zijn er de nodige veranderingen doorgevoerd. De P30 Pro is wat luxer vormgegeven dan zijn voorganger en lijkt meer op de Mate 20 Pro. De behuizing is van glas, waarbij de voor- en achterkant van de zijkanten naar elkaar toe buigen.

Huawei p30 pro review

Dat ziet er mooi uit, zorgt ervoor dat de P30 Pro lekker in de hand ligt en het geeft zelfs wat grip. Toch is het slim om een hoesje te gebruiken: het glas is kwetsbaar en vingerafdrukken zijn (zeker als je de zwarte variant kiest) snel zichtbaar.

Dat de Huawei P30 Pro luxe oogt en aanvoelt, komt ook door het feit dat de smartphone relatief zwaar is. Met een gewicht van 192 gram – wat deels wordt veroorzaakt door de grote accu – is de telefoon een zware jongen, zeker omdat ‘ie verder niet bijzonder handzaam is. Zelf vind ik dit niet zo erg: iets meer gewicht draagt juist bij aan het gevoel dat je een moderne en dure smartphone in je handen houdt.

Huawei p30 pro review

Aan de rechterkant van de behuizing vind je de volumeknoppen en aan/uit-knop. Aan de onderkant zit de onderkant zit de usb-c-poort en enkele speaker. In tegenstelling tot veel concurrenten zijn er geen stereospeakers aanwezig, en dat merk je. De P30 Pro kan redelijk hard en als je af en toe een liedje luistert is het prima te doen, maar het klinkt niet heel lekker.

Wel fijn is dat de smartphone IP68-gecertificeerd is, en daarmee tegen stof en water kan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je de P30 Pro eventjes in de regen moet gebruiken. Helaas is er geen koptelefoonaansluiting aanwezig: oordopjes aansluiten doe je via bluetooth of de usb-c-poort.

Full-hd-scherm met kleine notch

Het scherm van de Huawei P30 Pro is met 6,47 inch een stukje groter dan het display van de P20 Pro (6,1 inch) en dat heeft de fabrikant gedaan door de randen kleiner te maken. Zo is de bezel aan de onderkant flink geslonken omdat de vingerafdrukscanner daar niet meer zit, en de notch aanzienlijk is verkleind. De inkeping is nu heel smal en is net groot genoeg voor de selfiecamera.

Huawei p30 pro review

Hierdoor is er geen geavanceerde gezichtsherkenning zoals op de Mate 20 Pro, maar heb je ook geen last van een grote hap uit het scherm. Gezichtsherkenning is overigens wel aanwezig, maar gaat via de frontcamera en dat is een stuk minder veilig. De voorkant bestaat nu voor bijna 89 procent uit scherm, bij de P20 Pro was dat nog 82 procent. De kleine inkeping draagt daar dus aan bij, en is zo klein dat je er eigenlijk nooit last van hebt.

De schermresolutie bedraagt 2340 bij 1080 pixels en dat is niet bijzonder hoog voor een smartphone in deze prijsklasse. Toch is het geen probleem, omdat het oled-scherm meer dan scherp genoeg is en mooie beelden produceert. Kleuren spatten van het scherm af en ook in fel zonlicht is de P30 Pro prima afleesbaar. De lagere resolutie is ook gunstig voor de prestaties en accuduur van de telefoon, en vinden we daarom een goede keuze van Huawei.

Hardware en vingerafdrukscanner

Waar Huawei geen ‘concessies’ op heeft gedaan, is de interne hardware. De P30 Pro wordt aangedreven door de Kirin 980-chip die ook in de Mate 20 Pro zit, en dat is een hele rappe processor. Daarnaast is er 8GB RAM en standaard 128GB aan opslagruimte. Dat is ruim voldoende voor goede prestaties en meer dan genoeg ruimte voor al je media.

Tijdens mijn testperiode heb ik dan ook geen last gehad van haperingen of andere vertragingen: de P30 Pro draait als een zonnetje en vliegt door de software heen.

Huawei p30 pro review

Omdat de grote rand aan de onderkant – die er onder andere zat voor de vingerafdrukscanner – is verdwenen, heeft Huawei de scanner in het scherm geplaatst. Het gaat om een optische vingerafdrukscanner, waarbij een gedeelte van het display oplicht om te ontgrendelen als je je vinger daar op legt. Zo’n scanner zit ook in de Mate 20 Pro en OnePlus 6T, maar werkt op de P30 Pro aanzienlijk beter.

Huawei heeft het zelf over een snelheidsverbetering van 30 procent en hoewel dat lastig te meten is, voelt de vingerafdrukscanner daadwerkelijk vlotter aan. Hij is bovendien een stukje betrouwbaarder en weigert zelden dienst. Ook als je vingers een beetje nat zijn door de regen, ontgrendelt de Huawei-telefoon redelijk snel. Zo rap als een capacitieve vingerafdrukscanner – die bijvoorbeeld op de achterkant had kunnen zitten – is het niet, maar hier kan ik prima mee leven.

Software blijft een circus

Tot nu toe is er weinig op de Huawei P30 Pro aan te merken, maar de software is bij het Chinese bedrijf altijd een verhaal apart. Helaas geldt dat ook voor de P30 Pro, want hoewel de telefoon op Android 9.0 (Pie) draait, legt Huawei wel zijn eigen skin over de software. EMUI blijft een doorn in het oog en maakt simpelweg te veel aanpassingen aan Android.

De software oogt een beetje rommelig en bevat veel eigen Huawei-apps, die weinig tot niets toevoegen. Het snelle instellingen-paneel bevat bijvoorbeeld standaard vijftien knopjes, wat niet fijn is als je van een opgeruimde look houdt. Huawei wil zo veel mogelijk functies aan Android toevoegen en hoewel een aantal daarvan best handig zijn, blijft het voor de fabrikant een uitdaging om ze overzichtelijk aan je te presenteren.

De nieuwste versie van EMUI, 9.1.0, is wel een stuk beter dan vorige versies en de instellingen-app zit nu redelijk logisch in elkaar. Fijn aan EMUI is de donkere modus, die veel elementen van de interface zwart maakt, wat handig is als je de P30 Pro in de avonduren gebruikt. Door het oled-display is het bovendien gunstig voor de accuduur. Hiermee loopt Huawei trouwens al iets vooruit op Android Q, dat een systeembrede dark mode introduceert.

Wat updates betreft heeft Huawei zijn zaken gelukkig goed op orde. De fabrikant belooft de P30 Pro drie jaar te ondersteunen en brengt doorgaans elke maand netjes een beveiligingspatch uit, zodat je beschermd blijft tegen kwetsbaarheden in Android. Daarnaast kun je ervan uitgaan dat je twee grote Android-upgrades ontvangt: in dit geval zijn dat Android Q en Android R. Wat er daarna met de P30 Pro gebeurt, is nog lastig te zeggen.

Camera maakt veel indruk

Het absolute hoogtepunt van de Huawei P30 Pro is de camera. Aan de achterkant zit een vierdubbele camera. Het gaat om een primaire camera van 40 megapixel-camera, een groothoeklens van 20 megapixel, een 8 megapixel-camera met periscopische zoom en een Time of Flight-sensor om diepte te verzamelen. Die ToF-sensor wordt bijvoorbeeld gebruikt bij portretfoto's en in de praktijk levert dat mooie plaatjes op.

Die 40 megapixel-camera en de camera met zoom hebben optische beeldstabilisatie en dat houdt in dat foto’s niet meteen onscherp worden als je geen vaste handen hebt. Daarnaast helpt de software van Huawei met het scherp houden van beelden.

Laten we er niet te veel omheen draaien: de Huawei P30 Pro heeft een enorm goede camera. De grote vernieuwing is de periscopische zoom, waardoor je tot 5x optisch kan zoomen, waarbij geen kwaliteit verloren gaat. We hebben de zoomfunctie natuurlijk uitgebreid getest en de resultaten zijn indrukwekkend.

Het optisch zoomen is in de praktijk heel handig en Huawei heeft een voorsprong ten opzichte van de concurrentie, die vaak tot 2x optisch zoomen bieden. Je kan beelden simpelweg veel dichterbij halen en de beeldstabilisatie en camerasoftware zorgen er dan voor dat foto’s scherp blijven. Dit is ook zo bij de hybride zoom (tot 10x), waar foto’s nauwelijks kwaliteit bij inleveren. Normaal gesproken moet je een paar stappen vooruit zetten om iets in de verte met je smartphone vast te leggen, maar met de P30 Pro is dit niet meer nodig. Het is knap dat Huawei dit voor elkaar heeft gekregen en biedt echt toegevoegde waarde.

De P30 Pro-camera blinkt ook uit bij het fotograferen in situaties met weinig licht. De camera gebruikt een speciale techniek om meer licht op te vangen, waardoor je niet eens de nachtmodus hoeft op te starten om een bruikbare foto te maken. Doe je dit wel, dan zijn de resultaten bijna magisch.

Op de foto hieronder zie je dat de P30 Pro de tekst op de muur goed wist vast te leggen, terwijl de kamer bijna compleet donker was. De camera laat het bijna lijken alsof de foto overdag is genomen, en presteert in het donker soms beter dan de Pixel 3 XL, die met zijn Night Sight-functie de koning is als het gaat om fotografie in het donker.

Zoals verwacht presteert de camera ook bij daglicht uitstekend. Foto’s hebben heel veel detail, kleur ogen natuurlijk en ook als je geen vaste handen hebt, krijg je een goede foto.

De ultrawijde lens is bij dit soort situaties (maar ook ‘s avonds) erg handig, omdat je veel meer op beeld zet en tegelijk een tof effect creëert. Huawei laat al met al zien hoe smartphonefotografie nog beter kan en zet een hoge standaard voor komende toptoestellen van andere fabrikanten.

Uitstekende accuduur en heel snel opladen

De Huawei P30 Pro blinkt ook uit met zijn accuduur. Onder de motorkap zit een 4200 mAh-accu en dat is – ook nu fabrikanten steeds grotere accu’s in smartphones stoppen – behoorlijk fors. Het zorgt dan ook voor een uitstekende accuduur, al zal dat ook liggen aan het feit dat EMUI agressief omgaat met apps op de achtergrond. En dan heb je ook nog de relatief lage resolutie van het scherm.

Bij normaal gebruik kun je de smartphone twee dagen zonder opladen gebruiken, en dat is erg netjes. Ook wanneer ik echt mijn best deed en de P30 Pro heel intensief gebruikte, lukte het me niet om de accu aan het einde van de dag leeg te krijgen. Op twee dagen tikte de P30 Pro zelfs een scherm-aan-tijd van negen uur aan; bizar goed.

Huawei p30 pro review

Ook fijn is dat de accu weer heel snel vol zit. Huawei levert een 40 Watt-oplader mee, die ervoor zorgt dat de smartphone na een halfuurtje aan het stroom weer voor 70 procent vol zit. Ook dat is sneller dan vrijwel alle andere Android-smartphones. De accu volledig opladen duurt iets langer dan een uur.

Draadloos opladen is natuurlijk aanwezig en dat gaat met maximaal 15 Watt, wat bijvoorbeeld sneller is dan de draadloze oplaadsnelheid van de Samsung Galaxy S10. Ook is er ‘reverse wireless charging’ om andere apparaten – zoals smartphones die draadloos laden ondersteunen – op te laden door ze op de achterkant van de P30 Pro te leggen. In de praktijk gaat dit nogal traag en kun je de feature beter gebruiken voor accessoires, zoals draadloze oordopjes.

Conclusie Huawei P30 Pro review

De Huawei P30 Pro doet heel veel goed en erg weinig fout. De camera behoort zonder twijfel tot de beste van het moment, het toestel is lekker vlot in gebruik en de accuduur uitstekend. Ook het hele snelle opladen vinden we een groot pluspunt en de optische vingerafdrukscanner presteert verrassend goed.

Helemaal perfect is de P30 Pro zeker niet: de software blijft middelmatig, er is geen koptelefoonaansluiting en de speakers zijn slechts redelijk. Daar komt bij dat je voor alle pluspunten wel de hoofdprijs betaalt: 999 euro. Veel mensen zullen dat echt te veel vinden en mogelijk eerder voor de ‘normale’ P30 kiezen. Wel is het zo dat Huawei-telefoons doorgaans snel in prijs dalen en daarom kun je misschien beter eventjes wachten totdat het toestel in huis haalt. Koop je de P30 Pro wél nu, dan haal je echter een uitstekende smartphone in huis.

Huawei P30 Pro kopen

Heb je interesse in de nieuwe Huawei-smartphone? Via onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen te vinden. Een losse P30 Pro met 128GB opslagruimte kost 999 euro, een variant met 256GB opslagruimte is te koop voor 1099 euro. Ook kun je natuurlijk kiezen voor een Huawei P30 Pro met een abonnement.

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel