Gids: Alles over het verkopen van jouw smartphone op internet

Gids: Alles over het verkopen van jouw smartphone op internet

Het is zonde om een oude telefoon in de lade te laten verstoffen als je een nieuwe hebt gekocht. Met een paar klikken verkoop je het toestel namelijk aan inkoopsites. Bij deze bedrijven is je oude Android of iPhone geld waard. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het verkopen van jouw smartphone op internet.

Telefoon verkopen: Alles wat je moet weten

Veel mensen doen gemiddeld twee jaar met hun smartphone. Daarna wordt het toestel vaak opgeborgen of zelfs weggegooid. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Er zijn namelijk tientallen websites die jouw oude telefoon maar al te graag kopen. Je smartphone verkopen is dan ook zo gepiept.

Wel moet je met een paar dingen rekening houden. Zo verschillen de inkoopprijzen onderling enorm en duurt het soms wel twee weken voordat je je geld krijgt. In deze gids over je telefoon verkopen vergelijken we alle bekende websites op hun inkoopprijzen, voorwaarden en waar je nog meer op moet letten.

Inhoudsopgave

  1. Dit is je toestel waard
  2. Kapotte telefoon verkopen
  3. Voorwaarden: hier moet je op letten
  4. Verzendkosten
  5. Retourneren niet altijd gratis
  6. Betaalsnelheid: zo snel word jij uitbetaald
  7. Telefoon klaarmaken voor verkoop

Om je een beeld te geven van de verschillen in inkoopprijs, hebben we de inkoopwaarde van een paar populaire telefoons naast elkaar gezet. We gaan hierbij uit van een toestel in ‘goede' staat, dus met wat gebruikerssporen, maar dat voor de rest goed functioneert.

Je kunt zowel een iPhone verkopen als Android-toestel inruilen. Om het overzichtelijk te houden, verkopen we toestellen uit drie prijsklassen: high-end, midrange en budget.

1. Dit is je toestel waard

Samsung Galaxy S9 (64GB) Samsung Galaxy S8 (64GB) Huawei P Smart (2019) iPhone 8 (64GB) iPhone 7 (32GB) iPhone 6 (16GB)
Flip4New € 150,- € 100,- € 20,- € 220,- € 110,- € 25,-
Flobbi € 170,- € 115,- / € 185,- € 75,- /
Forza Refurbished / / / € 260,- € 160,- /
Green Mobile (Telgagroep) € 210,- € 175,- € 55,- € 285,- € 140,- € 65,-
GSMLoket € 235,- € 175,- € 65,- € 325,- € 160,- € 75,-
KPN € 170,- € 130,- / € 210,- € 75,- € 50,-
ReBuy € 250,- € 190,- € 75,- € 290,- € 185,- € 105,-
Switch Your Mobile € 205,- € 150,- € 25,- € 230,- € 135,- € 55,-
Tele2 € 200,- € 150,- € 15,- € 240,- € 130,- € 55,-
T-Mobile € 140,- € 100,- / € 160,- € 80,- € 30,-
Vodafone € 175,- € 125,- € 25,- € 215,- € 105,- € 35,-
We Buy It € 175,- € 135,- € 20,- € 220,- € 100,- € 5,-
Zonzoo € 220,- € 155,- € 50,- € 240,- € 110,- € 75,-
Best betalende partij ReBuy ReBuy ReBuy GSMLoket ReBuy ReBuy

Qua inkoopprijzen steekt er één partij met kop en schouders bovenuit: ReBuy Het bedrijf biedt in elke voorbeeldsituatie het hoogste bedrag, behalve bij de iPhone 8. Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. ReBuy werkt namelijk met een dynamisch prijssysteem. Dit betekent dat de inkoopprijs automatisch naar beneden gaat wanneer er veel exemplaren van een model op voorraad zijn. Ook GSMLoket biedt een relatief hoge inkoopprijs.

Let wel op: het gaat hier om biedingen en geen definitieve inkoopprijzen. Indien jouw toestel wordt afgekeurd, of achteraf toch in minder goede staat blijkt te zijn krijg je minder uitbetaald. Het is daarom belangrijk om ook vooraf reviews van anderen te lezen, zodat je kunt zien of de firma's zich aan hun beloftes houden.

ReBuy wordt door klanten met een magere zes beloond op Trustpilot. Wel zijn een hoop negatieve reviews afkomstig van klanten die een product bij het Duitse bedrijf hebben gekocht, wat het gemiddelde naar beneden haalt. De beoordelingen van GSMLoket op NederlandReview, ReviewSpot en Trustpilot zijn overwegend negatief: men zou haar bod na ontvangst vaak naar beneden bijstellen.

Door vooraf ervaringen van anderen te lezen kom je niet voor verrassingen te staan. Flobbi, Forza Refurbished, Green Mobile en We Buy It worden over het algemeen het hoogst beoordeeld door klanten, maar zij bieden niet het hoogste inkoopbedrag. Wel loop je bij hen minder kans dat het bod na ontvangst naar beneden wordt bijgesteld.

2. Kapotte telefoon verkopen ook mogelijk

Is jouw scherm gebarsten, gaat je toestel niet meer aan of heeft het een duik in het zwembad niet overleefd? Dan is hij nog steeds geld waard, maar wel een stuk minder. Een defect toestel is gemiddeld zo'n 5 tot 25 procent waard van een werkende smartphone.

Een kapotte telefoon kun je bij alle aanbieders voor geld inruilen. Je toestel is het minst waard wanneer het scherm gebarsten is, omdat dit doorgaans het meest waardevolle onderdeel van een telefoon is. Ook bij waterschade en defecte moederborden levert je kapotte smartphone weinig op.

Een oude iPhone verkopen levert bovendien meestal meer op dan een Samsung verkopen, omdat Apple-telefoons meer waardevast zijn.

Telefoon Verkopen Samsung Galaxy S10 Plus

3. Voorwaarden bij je telefoon verkopen: Waar moet je op letten?

Daarnaast geven sommige aanbieders extra geld voor een (werkende) oplader. Gemiddeld levert een adapter en oplaadkabel je tussen de 5 en 20 euro op. Ongebruikte oordopjes kun je voor jezelf houden, aangezien geen enkele aanbieder hier extra geld voor geeft.

Het heeft nooit zin om toestellen met imitatieonderdelen op te sturen, aangezien dit tijdens controles aan het licht komt. Hetzelfde geldt voor andere defecten zoals waterschade, kapotte microfoons of dode pixels in het scherm.

Verder is het belangrijk om je goed in te lezen in de condities die aanbieders hanteren. Zo vindt de ene aanbieder een toestel in ‘goede' conditie wanneer deze enkele oppervlakkige krasjes heeft, terwijl de volgende inkoper dit als ‘matig' of ‘redelijk' beschouwt.

Zo beoordeelt ReBuy een toestel als ‘zeer goed' wanneer krasjes oppervlakkig zijn, dus niet met een nagel voelbaar, terwijl dieper liggende krassen doorgaan voor ‘goed'. Voor het kopen van refurbished telefoons is het Keurmerk Refurbished opgericht, zodat klanten duidelijkheid en zekerheid krijgen. Voor het verkopen van tweedehands smartphones is dit niet het geval, dus let goed op de gehanteerde condities.

4. Verzendkosten: voor jou of de inkoper?

De meeste aanbieders beschikken over een gratis antwoordnummer voor het verzenden van je toestel. Dit is riskant. Als je pakketje kwijtraakt heb je namelijk pech en krijg je geen schadevergoeding.

Het is daarom veiliger om je telefoon aangetekend te verzenden en deze kosten voor eigen rekening te nemen. Dit kost ongeveer 8 euro, afhankelijk van de waarde van je telefoon. Bij deze inkopers verzend je standaard aangetekend en draai je dus niet zelf voor de kosten op:

  • Flobbi
  • ReBuy
  • T-Mobile

Wanneer je je telefoon aan KPN verkoopt, moet je het toestel in een winkel afgeven. Daarna wordt hij direct gecontroleerd en krijg je uitbetaald.

Telefoon verkopen iPhone

5. Retourneren is niet altijd gratis

Wanneer de inkoper het niet eens is met de door jou opgegeven condities, doen ze een nieuw aanbod per mail. Dit kan dusdanig verschillen van het originele bod, dat je misschien liever van verkoop afziet.

In dat geval is het belangrijk dat je niet zelf voor de kosten van de retourzending hoeft op te draaien. De volgende aanbieders vragen geld voor het terugsturen van jouw toestel:

We Buy It stuurt je smartphone nooit terug: “Wij sturen geen producten terug naar de klanten, je bent zelf verantwoordelijk voor het wel of niet versturen van het product en de overeengekomen prijs.”

6. Zo snel krijg jij je geld

Tot slot wil je het geld voor jouw verkochte telefoon natuurlijk zo snel mogelijk op je rekening. De meeste aanbieders maken het geld binnen 1 tot 5 werkdagen na ontvangst over. Vier partijen – Flobbi, GSM Loket, Telgagroep en We Buy It – betalen binnen 24 uur na ontvangst van jouw telefoon uit. Ook bij KPN loop je direct met geld op je rekening de winkel uit.

Aanbieder Betaalsnelheid
Flip4New Binnen 2 tot 5 werkdagen
Flobbi Binnen 24 uur na ontvangst
Forza Refurbished Binnen 5 werkdagen
GSMLoket Binnen 24 uur na ontvangst
KPN Direct in de winkel
ReBuy Binnen 7 tot 9 dagen
Switch Your Mobile Binnen 2 tot 3 werkdagen
Tele2 Binnen 14 dagen
Green Mobile (Telgagroep) Binnen 24 uur na ontvangst
T-Mobile Binnen 7 dagen
Vodafone Binnen 14 dagen
We Buy It Binnen 24 uur na ontvangst
Zonzoo Binnen 14 dagen

7. Telefoon verkopen: Hier moet je op letten

Alle inkopers vragen je vooraf eventuele om het toestel naar fabrieksinstellingen te herstellen zodat jouw persoonlijke gegevens, pincode en eventuele vingerafdruk gewist zijn. Mensen die hun iPhone inruilen moeten bijvoorbeeld ‘Zoek mijn iPhone' uitzetten. Lees verder in ons artikel over je smartphone gereedmaken voor verkoop waar je op moet letten.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel