Xiao-wie? Alles wat je moet weten over Xiaomi’s komst naar Nederland

Xiao-wie? Alles wat je moet weten over Xiaomi’s komst naar Nederland

Sinds begin 2019 is Xiaomi actief op de Nederlandse markt. Met goedkope toestellen hopen ze ook ons land te veroveren. Maar wat zijn de beste Xiaomi-smartphones, en waar moet je rekening mee houden?

Wat is Xiaomi?

Xiaomi is een fabrikant van smartphones, accessoires en slimme accessoires voor in huis. In Nederland is het bedrijf nog onbekend, maar wereldwijd verkopen ze meer dan honderd miljoen smartphones per jaar. Een groot deel van dat succes komt uit het thuisland, China. Daar is Xiaomi zelfs groter dan Samsung en Apple.

Sinds een aantal jaren probeert Xiaomi ook door te breken in andere landen. Allereerst vooral op de Aziatische markt: zo zijn ze sinds 2014 actief in India, waar ze inmiddels al een flink marktaandeel gepakt hebben. In 2017 volgde een introductie in Europa, met als eerste een uitrol in Spanje. Vanaf 2018 werd Xiaomi ook verkocht in het Verenigd Koninkrijk, en in 2019 is Nederland eindelijk ook aan de beurt.

Xiaomi-uitleg

Xiaomi heeft het een reputatie als het om een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding gaat. Het bedrijf hanteert namelijk een maximale winstmarge van slechts 5 procent. Dat betekent dat Xiaomi-smartphones bijna tegen kostprijs worden verkocht. Waar een toptoestel van Samsung of Huawei je bijna duizend euro kost, betaal je er bij Xiaomi hooguit de helft voor. Daarom is het bedrijf al langer populair onder Nederlandse techfanaten, die hun Xiaomi-smartphones importeren via winkels als AliExpress.

Wat doet Xiaomi in Nederland?

Via de grijze import kun je dus al een tijdje met Xiaomi aan de slag, maar met de officiële introductie van het merk verbetert de situatie wel. Zo heeft Xiaomi nu een Nederlands kantoor, waardoor je betere, lokale ondersteuning kan verwachten. Daardoor hoef je je telefoon niet meer retour te sturen naar China voor reparatie, maar heb je ‘m snel terug bij problemen.

Ook is het kopen van Xiaomi-smartphones een stuk makkelijker geworden. Belsimpel, Mobiel.nl, Volksshop en andere webwinkels hebben nu verschillende toestellen van de Chinese fabrikant in hun assortiment opgenomen. Bestel je voor middernacht, dan heb je het vaak al de volgende dag in huis, inclusief Nederlandse ondersteuning. Xiaomi is zelfs al te vinden bij providers als KPN en Telfort, wat betekent dat je smartphones direct met abonnement kunt bestellen.

Bijkomend voordeel is dat je geen invoerkosten meer hoeft te betalen. Winkels als AliExpress hanteren lage prijzen, maar als je pech hebt moet je bij het in ontvangst nemen alsnog btw betalen. De prijs die Nederlandse webwinkels als Belsimpel noemen, is identiek aan het uiteindelijke bedrag.

Xiaomi in Nederland

Wat is het verschil tussen Xiaomi, Redmi en Pocophone?

Xiaomi ken je nu wel, maar het bedrijf heeft ook allerlei submerken. Ieder submerk heeft zijn eigen specialisatie. Dit zijn de drie belangrijkste.

Redmi: als de gewone smartphones van Xiaomi nog te duur voor je zijn, dan is er Redmi. Deze toestellen worden in China soms al voor een paar tientjes verkocht. Zo is er de Redmi 6A, die minder dan 50 euro kost. Dan moet je wel genoeg nemen met een wat goedkopere behuizing, matige camera’s en zwakke hardware.

Black Shark: het submerk voor gamers. Asus heeft ROG, ZTE heeft Nubia, Huawei de Mate 20X en dan is er ook nog Black Shark. Het nieuwste toestel uit deze reeks is de Xiaomi Black Shark Helo. Deze is niet alleen uitgerust met hele vlotte hardware (zoals 10GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte), maar ook een flinke accu van 4000 mAh, genoeg voor lange gamesessies. Bovendien worden Black Shark-smartphones voorzien van een aangepast koelsysteem, zodat het toestel tijdens langere speelsessies koel blijft.

Pocophone: het nieuwste submerk van Xiaomi. Vooralsnog is er slechts één toestel van dit submerk, de Pocophone F1. Dat is een Android-smartphone die is uitgerust met de zeer vlotte Snapdragon 845, terwijl de adviesprijs slechts zo’n 300 euro is. Dat maakt hem nog goedkoper dan Xiaomi’s eigen Mi-reeks, wat al honderden euro’s goedkoper is dan andere smartphones met vergelijkbare kracht.

Om die lage prijs mogelijk te maken, heeft Pocophone wel enkele compromissen moeten maken. Het design is wat minder mooi, en sommige features zoals nfc ontbreken. Bij dit submerk draait het namelijk om maximale kracht voor een minimale andere prijs, waardoor alle andere features een kleinere rol spelen Pocophone richt zich vooral op de Indiase markt, maar wordt ook gewoon in Nederland en andere Europese landen verkocht.

Wat zijn de beste Xiaomi-smartphones?

Je kunt goede Xiaomi-smartphones vinden in zowat elke prijsklasse. De beste goedkope Xiaomi-smartphone is de Mi A2. De Xiaomi Mi A2 onderscheidt zich vooral door de schone software. Het is een Android One-toestel, wat betekent dat je kunt rekenen op vrijwel geen overbodige meegeleverde apps, maandelijkse beveiligingsupdates en nieuwe Android-versies. Zo is de Mi A2 onlangs al bijgewerkt naar Android Pie.

Het scherm van de Mi A2 wordt omhelst door dunne randen, meet 5,99 inch en heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Foto’s maakt de telefoon met de dubbele camera aan de achterzijde (12 + 20 megapixel) en 20 megapixel-frontcamera.

→ Lees meer over de Xiaomi Mi A2 op Android Planet

Heb je iets meer te besteden, overweeg dan de Xiaomi Mi 9. Deze heeft de specificaties van een vlaggenschip met het prijskaartje van een middenklasser. Het toestel heeft een groot 6,39 inch-oled-scherm met full hd-resolutie (2340 bij 1080 pixels) en vingerafdrukscanner onder het display. De Chinese krachtpatser wordt aangestuurd door een Snapdragon 855, dezelfde chip als die de vlaggenschepen van OnePlus en Sony gebruiken. Achterop zit bovendien een driedubbele camera van 48, 16 en 12 megapixel.

De 3300 mAh-accu laadt bovendien razendsnel op dankzij Charge Turbo-technologie: je accu zit binnen 64 minuten helemaal vol. Ook draadloos opladen gaat als een speer. Binnen anderhalf uur gaat de batterij van compleet leeg naar 100 procent. De Xiaomi Mi 9 is met zijn prijskaartje van 449 euro vele honderden euro’s goedkoper dan concurrenten als de Samsung Galaxy S10.

→ Lees meer over de Xiaomi Mi 9 op Android Planet

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel