Wat is een simlock en hoe kom ik er van af

Wat is een simlock en hoe kom ik er van af

Veel smartphones die je krijgt bij een prepaid-abonnement en sommige toestellen in combinatie met een abonnement bevatten een zogeheten simlock. Hierdoor kan de telefoon alleen in combinatie met een simkaart van de provider worden gebruikt. Smartphone.nl legt uit hoe je hier van af kunt komen.

Simlockvrij houdt dus in dat een toestel in combinatie met elke simkaart en abonnement gebruikt kan worden. Dit is meestal het geval bij toestellen die in combinatie met een abonnement geleverd worden en vrijwel alle los verkochte smartphones. Het voordeel van een simlockvrije telefoon is dat je na het aflopen van je abonnement bijvoorbeeld kunt overstappen op een sim only-abonnement of buitenlandse simkaart.

Zien of je smartphone een simlock heeft

Als je wilt weten of jouw telefoon een simlock heeft, kun je dat het snelste terugvinden in de papieren die je kreeg bij de aanschaf of het afsluiten van je abonnement. Een simpele test biedt uiteraard ook duidelijkheid: plaats simpelweg een simkaart van een andere provider in je toestel en bekijk of het werkt. Werkt dit niet, dan is er sprake van een simlock.

‘Unlocken' meestal mogelijk met unlock-code

Soms is het mogelijk om met een unlock-code de simlock van een smartphone op te heffen. Het aanvragen van zo'n unlock-code gaat bij iedere provider verschillend: soms schriftelijk en soms telefonisch. Als je binnen een jaar een unlock-code wilt, moet je daar meestal voor betalen; na een jaar is het gratis.

De meeste providers hebben hier inmiddels een handige pagina voor, onder andere KPN, T-Mobile en Vodafone.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel