2 apps voor veilig internet op openbare wifi-netwerken

2 apps voor veilig internet op openbare wifi-netwerken

Als je in een leuk koffietentje of ergens op vakantie gebruik wilt maken van openbare wifi-netwerken, misschien zelfs zonder wachtwoord, zijn dit twee uitstekende apps om dat veilig te laten gebeuren.

Internetten via openbare wifi-netwerken is niet erg veilig

Internetten via openbare wifi-netwerken is namelijk niet enorm veilig. Met speciale tools en andere middelen zijn wachtwoorden en persoonlijke informatie bijvoorbeeld snel uit jouw internetverkeer te filteren door anderen.

Het is daarom verstandig om je internetgebruik via openbare wifi-netwerken te beperken tot zaken als je Gmail- en Mail-apps, waarvan je weet dat ze hun informatie versturen via versleutelde http-verbindingen, en dus websites die dit doen. Maar, ook dit is niet 100 procent veilig: zelfs beveiligde verbindingen zijn te kraken.

Veilig gratis een VPN verbinding opzetten met je smartphone

Een nieuwsberichtje opzoeken van NU.nl of even de kaart van Google Maps erbij pakken, kan natuurlijk weinig kwaad, maar let er daarbij wel op dat apps die hun gegevens niet versleuteld rondsturen op de achtergrond dingen uitvoeren. Er zijn echter weinig apps meer in omloop waarbij je je daarover druk hoeft te maken. Netwerken die beveiligt zijn met een wpa(2)-code zijn overigens wel vrij veilig, en versturen je informatie sowieso versleuteld.

Toch blijft het altijd het veiligst om van je eigen 3g-verbinding gebruik te maken; anders bieden de volgende twee apps uitkomst.

1. TunnelBear VPN

tunnelbearMet Tunnelbear VPN maak je gebruik van een zogehten ‘virtual private network' dat tussen jou en het openbare wifi-netwerk in staat. Hierdoor worden alle gegevens alsnog versleuteld en wordt het zelfs mogelijk om geblokkeerde pagina's te bezoeken. De app is bovendien prachtig vormgegeven. Standaard mag je 500MB aan versleutelde data verstoken per maand. Als je bereid bent om maandelijks te betalen, gaat deze restrictie weg.

Download TunnelBear VPN voor Android en iPhone (gratis)

2. Hideman VPN

hidemanHideman doet in principe hetzelfde als TunnelBear, maar gebruikt tijd als graadmeter voor gratis gebruik. Bij Hideman VPN mag je maximaal 5 uur per week gebruik maken van de app, en tot maximaal 2GB aan dataverkeer per maand. Betalende gebruikers kunnen uiteraard meer. Installeren op je iPhone gaat niet via de App Store, maar via de website van Hideman. Ga daar heen via Safari; de instructies vanaf die site zijn vervolgens volkomen helder.

Download Hideman VPN voor Android en iPhone (gratis)

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel