Dit zijn de 4 beste apps om offline te navigeren met je smartphone

Dit zijn de 4 beste apps om offline te navigeren met je smartphone

Als je naar een plek toegaat waar je nog nooit bent geweest, is het handig als je kunt navigeren met je smartphone. Daarom zetten we hier de beste offline navigatie-apps voor je smartphone op een rijtje.

Dit zijn de 4 beste offline navigatie apps

Ondanks dat databundels steeds groter worden en straks in de hele EU geldig zijn, is het nog altijd handig on een navigatie-app met offline kaarten op je toestel te hebben. Naast het feit dat je niet altijd datategoed wil gebruiken om te navigeren, kan het zijn dat je gewoon geen bereik hebt op een bepaalde plek. Daarom kun je het beste één van de onderstaande apps gebruiken om de weg voor je te wijzen.

1. Google Maps

offline navigatie appsDe eerste app die we noemen is misschien wel de meest bekende app uit het rijtje. De kaarten-app van Google heeft al langere tijd een offline-functie waarmee je gratis kaarten kunt downloaden. Hiervoor moet je wel van tevoren een gebied afbakenen en downloaden om hem offline te kunnen gebruiken. De app maakt automatisch gebieden waar je vaak komt offline beschikbaar, zoals je thuis- of werklocaties.

Wanneer je een kaart hebt gedownload voor offline gebruik, kun je de app gewoon gebruiken zoals je dat gewend bent. Google Maps gebruikt alleen je gps-ontvanger om je locatie te bepalen, wat geen data kost. Waar je wel rekening mee moet houden is dat kaarten na een maand verlopen: je zult dus af en toe verbinding moeten maken om ze bij te werken of opnieuw te downloaden.

→ Download Google Maps voor Android en iPhone (gratis)

2. HERE WeGo

offline navigatie appsEen andere bijzonder goede app om offline te navigeren is HERE WeGo, voorheen HERE Maps genoemd. Deze app laat je van ieder individueel land kaarten downloaden, of van een heel continent, als je dat liever hebt. Zodra je de kaarten gedownload hebt, is er geen enkele vorm van verbinding meer nodig om ze te gebruiken, behalve gps voor plaatsbepaling.

HERE WeGo heeft meer onderscheidende functies. Zo is de app bijzonder gebruiksvriendelijk en ook geschikt voor mensen die niet met de auto reizen. Je kunt je reis ook via het openbaar vervoer laten verlopen, of de app tijdens het fietsen gebruiken. Mocht je wél in de auto zitten dan houdt de app je onderweg op de hoogte van file-informatie en andere vormen van vertraging.

→ Download HERE WeGo voor Android en iPhone (gratis)

3. Waze

offline navigatie appsOndanks dat Waze al een tijdje eigendom van Google is pakt de app het net iets anders aan dan Google Maps. Waze heeft een socialere insteek, waarbij de community elkaar op de hoogte houdt van files, snelheidscontroles en allerlei andere dingen die je moet weten als je de weg op gaat. De app laat je ook snel een bericht sturen vanuit de app om je aankomsttijd te laten weten.

Waze werkt net iets anders dan de andere apps uit deze vergelijking als het aankomt op offline navigeren. Om de app offline te kunnen gebruiken moet je je route plannen terwijl je nog verbinding met het internet hebt. Zodra dat gebeurd is kun je met een gerust hart offline de weg op gaan. De route moet namelijk eerst aangemaakt worden voordat je verbinding weg kan.

→ Download Waze voor Android en iPhone (gratis)

4. Sygic

offline navigatie appsSygic is ook één van de meest populaire navigatie-apps voor je smartphone. Mede door de uitgebreide offline-modus heeft de app een grote groep enthousiaste gebruikers. Na installatie kun je meteen de kaart van Nederland downloaden, maar van vrijwel ieder land ter wereld is er een kaart beschikbaar. Deze zijn afkomstig van navigatiebedrijf TomTom, waardoor Sygic bij uitstek een betrouwbare app is om mee te navigeren.

De app is in principe gratis te gebruiken, maar er is ook een Premium-versie aan te schaffen. Die biedt stemgeleide navigatie, snelheidslimieten en verkeersinformatie. Bovendien kan Sygic dienstdoen als dashcam, waardoor je je smartphone maximaal in kunt zetten terwijl je onderweg bent.

→ Download Sygic voor Android en iPhone (gratis)

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel