ToF is tof: zo werkt een 3D-camera op je smartphone

ToF is tof: zo werkt een 3D-camera op je smartphone

3D-camera's vind je nu al op smartphones van Honor en LG, en binnenkort waarschijnlijk ook bij Apple, Sony en andere fabrikanten. Maar: wat kun je nou eigenlijk met zo'n ToF-camera? Check onze 3D-camera uitleg voor meer info.

Wat is een Time of Flight- of 3D-camera?

Eigenlijk zijn de camera's die op je smartphone zitten best wel dom. Tuurlijk, dankzij slimme software maak je nog steeds hele mooie foto's onder bijna alle omstandigheden. Maar de hardware zelf is toch wat beperkt. De meeste camera's fotograferen namelijk vrij plat. Met zogenaamde Time of Flight-camera's, nieuw in de mobiele wereld, gaat daar verandering in komen.

Een Time of Flight-camera wordt ook wel een 3D-camera genoemd. Een lens van zo'n camera kan namelijk een razendsnel 3D-beeld van jou of je omgeving maken. De sensor is namelijk voorzien van een infrarood licht, dat tijdens het filmen of fotograferen wordt uitgestuurd. Dat licht weerkaatst, en afhankelijk van wanneer dat weerkaatst weet de camera hoe ver weg een bepaald object is.

3D-camera uitleg

De naam ‘Time of Flight' verwijst naar de snelheid van die weerkaatsing. Als iemand recht voor je neus staat, zal het infrarode licht immers een stuk sneller weerkaatsen dan op een tafel een paar meter verderop. Zulke camera's zijn bovendien ontzettend nauwkeurig en sturen het licht dus uit naar alles in je omgeving. Daardoor wordt elke hoek, curve en deuk in je omgeving accuraat vastgelegd.

Wat heb ik aan een 3D-camera op mijn smartphone?

3D-camera's worden nu al ingezet voor verschillende doelen, afhankelijk van waar de camera precies zit. Zet je de Time of Flight-sensor namelijk voorop een toestel, dan kun je hem gebruiken voor gezichtsherkenning met een 3D-scan van je hoofd. Zit de camera achterop, dan heb je er profijt van met augmented reality-apps.

LG kiest voor de eerste oplossing. Voorop de LG G8 ThinQ en G8s ThinQ zit een Time of Flight-sensor, door LG de ‘Z Camera' genoemd. Die wordt onder andere gebruikt voor palmherkenning. De camera kan een scan van je hand maken, en als je die boven het toestel houdt wordt de G8 ontgrendeld. Ook zijn er zogenaamde air gestures. Door te zwaaien, vegen of wijzen boven de camera kun je hands-free het toestel bedienen.

Bij de Honor View 20 zit de 3D-camera achterop. Het toestel wordt geleverd met verschillende augmented reality-apps en -games. Met een speciale houder kun je View 20 aansluiten op je tv, en games spelen door te bewegen. Zo is er een skigame waarin je echt moet springen om hetzelfde in de game te doen. Ook zijn er interieur-apps waarmee je virtuele meubels in je echte huis kan plaatsen en bekijken.

Welke smartphones hebben een 3D-camera?

De LG G8 ThinQ, Honor View 20 en Oppo RX17 Pro zijn vooralsnog de enige smartphones met een Time of Flight-camera. Bij LG zit de sensor voorop, bij Honor en Oppo zit deze achterop.

Het gerucht gaat dat heel veel fabrikanten ook met de technologie bezig zijn. Zo werkt Apple mogelijk aan verbeterde Face ID-gezichtsherkenning waarvoor een ToF-sensor gebruikt wordt. Die zit dan in de iPhone die in 2020 verschijnt. Ook Samsung, Sony en Huawei overwegen de technologie in aankomende smartphones te gebruiken.

Is een 3D-camera belangrijk op een smartphone?

Hoewel de techniek achter 3D-camera's ontzettend indrukwekkend is, zijn er vooralsnog weinig relevante en vooral nuttige toepassingen voor. Fabrikanten komen tot nu toe vooral met gimmicks waar je na een paar minuten op uitgekeken bent.

Onze collega's van Android Planet waren in ieder geval niet onder de indruk. “Zo kun je met de camera-app kijken hoeveel calorieën het eten om je heen heeft. Je moet eerst door twee menu’s heen, dan duurt het een seconde of vijf voor de camera je fruit of groente herkent, en vaak genoeg gaat het eerst nog een paar keer mis ook,” schrijft Android Planet in zijn Honor View 20 review.

“Uiteindelijk had de camera bijna een minuut nodig om te herkennen dat onze rode appel geen mango, peer of groene appel was. Het eindresultaat? Iets dat je ook binnen vijf seconden op Google had kunnen opzoeken.”

Wat is de toekomst van 3D-camera's?

Toch worden 3D-camera's ongetwijfeld belangrijker. Nu is de technologie nog vrij nieuw en nauwelijks getest. Als er straks meer gebruikers mee aan de slag gaan, wordt de technologie vanzelf beter. Immers, als er meer smartphones zijn met 3D-camera's, zijn er meer gebruikers die het uitproberen, en is het zinvoller voor fabrikanten om er geld en tijd in te stoppen.

Daarom is de kans groot dat je de komende jaren veel meer en vooral veel betere apps gaat zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een IKEA-app waarmee je een virtuele Billy-kast of Strandmon-stoel in je huiskamer kan uitproberen? Of van een augmented reality-versie van Fortnite waarin je strijdt naast de gebouwen om je heen? Nog heel even wachten, en dán wordt ToF pas echt tof.

Meer weten over de eerste smartphones met een ToF-camera? Check dan de Honor View 20 en LG G8 ThinQ bij onze collega's van Android Planet.  Of lees meer over andere aankomende nieuwe smartphones

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel