Android One: goedkope smartphones voor opkomende markten

Android One: goedkope smartphones voor opkomende markten

Op een persconferentie in India zijn de eerste Android One-smartphones gepresenteerd. De goedkope smartphones zijn gericht op opkomende markten en hebben een prijskaartje van omgerekend 81 euro.

android one-smartphonesAanvankelijk verschijnen de goedkope smartphones alleen in India, Indonesië, de Filipijnen en andere Zuid-Aziatische landen, maar vanaf volgend jaar moeten ze op meer plekken in de wereld beschikbaar worden. Of Nederland en België ook daartoe behoren, is niet bekend.

Met Android One wil Google ook in opkomende landen consumenten laten kennismaken met goedkope, maar capabele smartphones. Het bedrijf stelt voor de nieuwe smartphonelijn hardwarestandaarden open en subsidieert hardware, waardoor de smartphones voor een enorm scherpe prijs verkocht kunnen worden.

De Android One-smartphones die momenteel in India zijn aan te schaffen, worden gemaakt door de fabrikanten Micromax, Spice en Karbonn. Ze beschikken over een 4,5 inch-scherm (854 bij 480 pixels), 1GB aan werkgeheugen en een 1,3GHz-quadcore-processor. Verder is er dualsim-ondersteuning aan boord, een fm-radio en een sleuf voor micro-sd. Dat laatste is wenselijk, aangezien de opslag slechts 4G bedraagt. Google zal nauw betrokken zijn bij het updaten van de smartphones. Op die manier moet Android One voorkomen dat het platform verder gefragmenteerd raakt.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel