BlackBerry stopt met het maken van smartphones

BlackBerry stopt met het maken van smartphones

BlackBerry heeft vandaag bekendgemaakt te stoppen met het maken van smartphones. Het bedrijf gaat zich meer focussen op software, al betekent dit niet dat er helemaal geen BlackBerry-telefoons meer verschijnen.

BlackBerry-smartphones

Het is al een tijdje geleden dat BlackBerry successen kende met zijn smartphones. Na de populariteit van de Curve en Bold kreeg de mobiele tak van het bedrijf steeds meer problemen. BlackBerry OS 10, het besturingssysteem dat een aantal jaren geleden werd gelanceerd, werd ook geen succes en het was daarom niet meer dan logisch dat het Canadese bedrijf de Priv introduceerde, een toestel met enkele kenmerkende BlackBerry-eigenschappen én Android.

De BlackBerry Priv bleek echter niet de redder in nood, mede dankzij de tegenvallende prestaties, een middelmatig touchscreen en een fysiek toetsenbord dat eigenlijk te priegelig was. Het toestel had echter zeker potentie, maar is nooit het succes geworden waar BlackBerry op had gehoopt. Nu is duidelijk dat het bedrijf helemaal stopt met het maken van smartphones. In plaats daarvan gaat het bedrijf zich richten op software, iets waar het afgelopen jaar veel meer omzet op is gemaakt.

blackberry priv

Dit alles betekent overigens niet dat er geen BlackBerry-telefoons meer worden uitgebracht. Door de DTEK50, die sinds kort in Nederland verkrijgbaar is, konden we de plannen van het bedrijf al een beetje voorspellen. Dit toestel is namelijk een Alcatel Idol 4, maar dan met het BlackBerry-logo en de software van de fabrikant. Toekomstige toestellen met de BlackBerry-naam zullen dan ook door andere bedrijven geproduceerd worden.

Deze toestellen worden voorzien van een eigen suite aan apps die BlackBerry voor Android heeft gemaakt. De BlackBerry Hub+ is bijvoorbeeld een pakket met een launcher en een e-mail-, agenda- en contacten-app. De software van BlackBerry onderscheidt zich ook door de veiligheid.

De verwachting is dat we binnenkort al een nieuw ‘BlackBerry-toestel’ te zien krijgen, de DTEK 60. Deze telefoon beschikt naar verluidt over een 5,5 inch-scherm met een QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels), 21 megapixel-camera en Android 6.0. Waarschijnlijk wordt de telefoon ook in Nederland uitgebracht, al is nog onduidelijk wanneer precies.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel