BlackBerry: ‘Fysiek toetsenbord verdwijnt voorlopig niet’

BlackBerry: ‘Fysiek toetsenbord verdwijnt voorlopig niet’

De BlackBerry Classic is zeker niet de laatste smartphone met fysiek toetsenbord van de Canadese fabrikant. Niet alleen zijn er nog toestellen met toetsenborden in productie, het bedrijf zegt ook nieuwe telefoons op de planning te hebben staan.

BlackBerry met toetsenbord

“Het [fysieke] toetsenbord gaat voorlopig nergens heen,” zo zegt Alex Thurber op Twitter. Thurber is het hoofd van BlackBerry's verkoopdivisie voor toestellen. Volgens hem hoeven BlackBerry-gebruikers niets te vrezen over berichten dat het bedrijf stopt met het maken van toestellen met QWERTY-toetsenbord.

BlackBerry maakte eerder deze week bekend de productie van de BlackBerry Classic stop te zetten. Veel media beweerden dat dit het einde van BlackBerry's toetsenbordtelefoons zou betekenen. Daarbij werd vergeten dat het bedrijf op dit moment nog verschillende andere QWERTY-toestellen in zijn line-up heeft. Zo wordt sinds eind vorig jaar de BlackBerry Priv, met uitschuifbaar fysiek toetsenbord verkocht. Ook is er de BlackBerry Passport, die op het eigen BlackBerry 10-besturingssysteem loopt. Beide toestellen zijn voorlopig gewoon in productie.

Nieuwe BlackBerry-smartphones

Thurber gaf geen details over de plannen van het bedrijf voor de komende maanden. Volgens de laatste geruchten heeft BlackBerry minimaal drie nieuwe toestellen in ontwikkeling.

Eén van die toestellen, intern de ‘Mercury' genoemd, zou een BlackBerry met toetsenbord zijn. De Mercury zou sterke gelijkenissen hebben met de BlackBerry Priv, de eerste Android-smartphone van het Canadese bedrijf. Waar het toetsenbord van de Priv echter uitschuifbaar is, zit het bij de Mercury direct onder het scherm. De telefoon zou beschikken over een 4,5 inch scherm, 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Achterop zit waarschijnlijk een 18 megapixel-camera, voorop een 8 megapixel-camera.

Daarnaast zouden nog de BlackBerry Neon en Argon op de planning staan. De Neon moet op korte termijn al in de winkels komen te liggen, en wordt een voordelig geprijsde Android-smartphone met enkel een touchscreen. Er is een 5,2 inch scherm aanwezig, en specificaties die sterk vergelijkbaar zijn met Motorola's Moto G4. Zo is er 16GB opslagruimte, een 13 megapixelcamera achterop en een 8 megapixelcamera voor selfies. De Argon is tot slot een echt vlaggenschip. Met een 5,5 inch scherm, een QHD-resolutie en de nieuwe Snapdragon 820-chipset van Qualcomm moet de Argon de concurrentie aan met andere topmodellen als de iPhone 6S en Galaxy S7.

BlackBerry kiest voor Android

Alle aankomende smartphones van BlackBerry lopen op Android. De fabrikant gaf eerder dit jaar aan voorlopig geen toestellen meer uit te brengen met BlackBerry 10, het eigen besturingssysteem. De zakelijke klanten van het bedrijf zouden behoefte hebben aan toegang tot de Play Store en andere diensten van Google.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel