‘Goedkope smartphones worden steeds belangrijker’

‘Goedkope smartphones worden steeds belangrijker’

Marktonderzoeksbureau IDC concludeert na het analyseren van de marktcijfers van het tweede kwartaal van 2013 dat goedkope smartphones een steeds grotere rol gaan spelen. Samsung en Apple blijven echter de twee grootste fabrikanten.

Samsung is al tijden de grootste speler op de smartphonemarkt, en zal dat voorlopig wel blijven. In het tweede kwartaal van 2013 verscheepte het Zuid-Koreaanse bedrijf namelijk 72,4 miljoen smartphones, wat resulteerde in een marktaandeel van 30,4 procent. Dit zijn in totaal meer smartphones dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar, maar het marktaandeel is wel iets gezakt.

LG en Lenovo moeten het met respectievelijk 12,1 en 11,3 miljoen verscheepte toestellen doen, maar dit is wel een groei van meer dan 100 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De aantallen zijn dus meer dan verdubbeld bij deze twee bedrijven.

Apple kent de kleinste groei van de lijst, slechts 20 procent, maar is nog wel de nummer 2 op de lijst van grootste smartphonefabrikanten. Apple verkocht volgens marktonderzoeksbureau IDC namelijk 31,2 miljoen iPhones in het tweede kwartaal van 2013, resulterend in een marktaandeel van 13,1 procent.

idc

Goedkope smartphones moeten ‘premium' aanvoelen

De reden voor de gestegen productie van fabrikanten als Samsung en Apple en het toch afnemende marktaandeel is volgens IDC de opkomst van goedkopere smartphones. Het marktonderzoeksbureau kijkt bijvoorbeeld alleen grondig naar de 5 grootste fabrikanten op de markt. De rest daarvan vormt inmiddels al 42,4 procent van die markt.

“Laaggeprijsde smartphones blijven aantrekkelijker worden voor veel consumenten, maar de uitdaging bij de fabrikanten ligt bij het laag houden van de prijzen terwijl er toch een ‘premium’ apparaat en diensten worden aangeboden. Daarom verwachten we dat smartphones met grote schermen en andere vlaggenschepen een steeds grotere aanwezigheid gaan krijgen in het goedkopere segment”, aldus IDC.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel