Huawei in de problemen: moet ik nu nog wel een Huawei-smartphone kopen?

Huawei in de problemen: moet ik nu nog wel een Huawei-smartphone kopen?

De Amerikaanse regering legt Huawei aan banden, wat forse gevolgen heeft voor de toekomstplannen van het Chinese bedrijf. Wat betekent dit voor huidige en nieuwe Huawei-smartphones, de uitrol van 5G in Nederland en meer? Smartphone.nl legt het uit.

Google Huawei-problemen uitgelegd: wat moet ik nu?

Reuring in de mobiele wereld: Google maakte dit weekend bekend het contact met Huawei te verbreken. Door een besluit van de Amerikaanse regering mag Google niet meer met de Chinese smartphonemaker samenwerken. Ook andere Westerse bedrijven moeten hun samenwerking met Huawei stoppen. Dat heeft gevolgen voor heel veel zaken, van nieuwe smartphones tot 5G tot wereldpolitiek. Wat het voor jou betekent, leggen we in dit artikel uit.

Kan ik mijn Huawei-smartphone nog blijven gebruiken?

Heb je al een Huawei-smartphone in je bezit, dan verandert er voor jou in ieder geval op de korte termijn niets. Als een smartphone eenmaal gecertificeerd is door Google, blijven alle apps en diensten van de fabrikant daarop werken. Ook nadat Google zijn banden met Huawei moet verbreken, kun je nog apps downloaden uit de Play Store of apps als de Google Assistent, Chrome en Google Maps gebruiken.

De functionaliteit van het toestel wordt niet aangepast. Google gaat smartphones niet op afstand onbruikbaar maken, en ook het gebruik van alle apps en diensten wordt niet geblokkeerd. Er is ook geen enkele aanwijzing dat dit gaat gebeuren.

Krijgt mijn Huawei-smartphone nog updates?

Ja, alle apps en app-updates op Huawei-smartphones blijven als voorheen beschikbaar. Die updates zijn immers via de Google Play Store te downloaden. Zowel Google als Huawei verzekeren gebruikers dat hier niets aan gaat veranderen.

Iets lastiger wordt het als het om beveiligingsupdates gaat. Google geeft deze updates maandelijks vrij aan alle fabrikanten, om gebruikers te beschermen tegen alle bekende kwetsbaarheden in Android. Vaak krijgen fabrikanten die updates enkele weken voordat Google ze uitrolt, zodat ze zo snel mogelijk verspreid kunnen worden naar alle smartphones. Als Google de banden verbreekt, kan het bedrijf die updates niet meer direct met Huawei delen.

Google brengt echter ook een versie van deze updates uit voor het Android Open Source Project, een open versie van Android die iedereen mag gebruiken en aanpassen – dus ook Huawei. Die verschijnt echter pas gelijktijdig met de ‘definitieve' versie van een beveiligingsupdate. Dat betekent dat Huawei pas veel later dan voorheen de update kan klaarzetten voor zijn eigen smartphones. De beveiligingsupdates blijven dus verschijnen, maar wel iets later dan je gewend bent.

Echt lastig wordt met het grotere updates. Dit najaar brengt Google Android 10.0 (Q) uit, maar of die update Huawei-smartphones bereikt, is nog maar de vraag. Google moet een smartphone namelijk opnieuw certificeren (of goedkeuren) voor elke grotere Android-update. Als Huawei een Android Q-update wil uitbrengen, moet het toestel opnieuw langs Google. Geen goedkeuring, dan ook geen Google-apps. In de huidige situatie krijgen Huawei-smartphones dus géén grotere Android-updates meer.

Is het verstandig om nu een Huawei-smartphone te kopen?

Sta je op het punt om de Huawei P Smart te kopen, of ben je aan het sparen voor de Huawei P30 Pro? Dan twijfel je waarschijnlijk of die aankoop op dit moment wel zo verstandig is. Begrijpelijk, want met een nieuwe smartphone wil je zeker zijn van langdurige ondersteuning, en dat is nu wat onduidelijk. Huawei en Google garanderen beveiligingsupdates, maar of je straks Android Q krijgt is onzeker.

Daarom kun je nu beter even geen Huawei-smartphones kopen, tenzij je écht niets om updates geeft. Met de hardware van de toestellen is niks mis; de P30 Pro heeft bijvoorbeeld nog altijd een ontzettend goede camera. Maar er moet nog zoveel opgehelderd worden, dat we je aanraden om nog een paar weken geduld te hebben. Dan weten we waarschijnlijk iets zekerder hoe toekomstbestendig bestaande Huawei-smartphones zijn.

Hoe zit het met toekomstige Huawei-smartphones?

Net als elke telefoonfabrikant introduceert Huawei het hele jaar door nieuwe smartphones. Zo wordt nu al uitgekeken naar de opvolger van de Huawei Mate 20 Pro. Als de fabrikant de planning van voorgaande jaren volgt, wordt het nieuwe toestel uit de Mate-reeks in oktober onthuld. Als deze blokkade aanhoudt, gaat die planning echter sneuvelen.

Google moet elke nieuwe Android-telefoon met de Play Store immers goedkeuren. Zolang Google en Huawei niet mogen samenwerken, kan die goedkeuring ook niet geregeld worden. Huawei mag zolang dit loopt geen nieuwe Android-smartphones met Google-apps uitbrengen.

Huawei heeft in het verleden aangegeven dat het werkt aan een eigen besturingssysteem voor een noodsituatie als deze. Het is echter onbekend hoe ver de ontwikkeling van dit Android-alternatief is. Bovendien is het niet direct een betere optie voor consumenten. Op het eigen besturingssysteem van Huawei zou je geen toegang hebben tot Google-apps of de Play Store, waardoor je vrijwel alle belangrijke apps mist. Daarmee maakt Huawei zich waarschijnlijk niet geliefd onder consumenten, die inmiddels aan bepaalde apps gewend zijn.

Heeft Honor, het Huawei-submerk, hier ook problemen mee?

Honor is volledig onderdeel van Huawei, en zit dus in exact dezelfde situatie. Het is een submerk van Huawei dat zich richt op jongere gebruikers. Smartphones van dit merk, zoals de Honor 20 Lite, bieden dezelfde hardware als Huawei voor lagere prijzen.

Hoewel Honor zich soms onafhankelijk presenteert, is het in feite niets meer dan een andere naam voor Huawei. Dat betekent dat ook voor bestaande Honor-smartphones updates wat onzeker zijn, en dat het maar de vraag is of toekomstige smartphones voldoende ondersteund worden.

Hoe zit het met de uitrol van 5G in Nederland?

Huawei maakt niet alleen smartphones, maar ook netwerkapparatuur. Zo is Huawei samen met KPN, Vodafone en T-Mobile verantwoordelijk voor de aanleg van vrijwel het hele Nederlandse 4G-netwerk. Ook voor de uitrol van 5G waren de meeste providers van plan Huawei in te schakelen. De verwachting is dat de T-Mobile en Huawei vanaf eind dit jaar al 5G gingen aanbieden in Den Haag en andere grote steden, maar die plannen staan nu mogelijk op een lager pitje.

→ Lees ook: de 5 belangrijkste vragen over 5G beantwoord

Het uitrollen van een nieuw mobiel netwerk in heel het land vereist ontzettend veel planning en apparatuur. Daarom kunnen providers niet zomaar Huawei inwisselen voor een ander bedrijf. De kans bestaat dat providers al langer een andere partner overwegen, omdat de ophef rondom Huawei natuurlijk al ruim een jaar loopt. Zo maakte KPN onlangs al bekend dat het 5G-‘kernnetwerk' wordt gebouwd met apparatuur van Ericsson en Nokia. Antennes en sommige andere onderdelen zouden echter nog steeds van Huawei komen.

5g smartphones

Het is haast onvermijdelijk dat de uitrol van 5G in Nederland hierdoor vertraging oploopt. Providers hebben een vrij strakke planning, en deze onzekerheid zorgt ongetwijfeld voor uitstel. Zolang niet duidelijk is welke apparatuur Huawei nog kan produceren en verkopen, is het voor providers afwachten. Met een beetje geluk hebben we hier 5G vanaf 2020, maar als de blokkade lange tijd doorzet kan het gebeuren dat we hier langer moeten wachten.

De providers zelf willen nog niet reageren op de mogelijke impact van het nieuws op hun 5G-plannen. Waarschijnlijk wachten zij de verdere ontwikkelingen nog even af.

Waarom zit de Amerikaanse regering Huawei dwars?

Trump maakt dit besluit omdat Huawei volgens hem samenwerkt met de Chinese overheid om Amerikaanse bedrijven te bespioneren. Huawei ontkent die beschuldigingen en vooralsnog is er geen concreet bewijs dat het bedrijf zijn klanten in de gaten houdt. Sommige beveiligingsbedrijven hebben wel zogenaamde achterdeurtjes ontdekt in soft- en hardware van Huawei, maar het is niet duidelijk of die bewust zijn toegevoegd. Vrijwel alle software heeft namelijk bugs die voor zulke achterdeurtjes zorgen.

Overigens ligt Huawei ook in Nederland onder vuur. De Volkskrant claimde vorige week dat de AIVD Huawei onderzoekt voor het aftappen van klantgegevens van een Nederlandse provider. Ook dat bericht is nog niet bevestigd. Om welke provider het gaat is nog onbekend.

Hoe lang duurt dit nog?

De Amerikaanse regering maakte dinsdag bekend dat de blokkade van Huawei drie maanden wordt uitgesteld. Dat betekent dat Huawei nog tot eind augustus met Google en andere bedrijven lopende zaken mag afhandelen. Beveiligingsupdates blijven voorlopig dus gewoon volgens schema verschijnen.

De kans bestaat dat Trump en de regering voor die tijd tot inkeer komen. Wellicht dreigt de Chinese regering opeens met een verbod op Apple, en zwakt Amerika alsnog zijn dreigementen af. Wellicht kan Huawei meer openheid beloven en een boete betalen en wordt het besluit teruggedraaid. Gebeurt dat snel, dan hebben consumenten uiteindelijk weinig tot geen hinder van deze blokkade. Maar de reputatieschade is inmiddels al gedaan: durven gebruikers Huawei nog wel te vertrouwen?

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel