Samsung Galaxy S10e review: klein, fijn en veel goedkoper

Samsung Galaxy S10e review: klein, fijn en veel goedkoper

De Galaxy S10e is een handzame, betaalbare versie van Samsungs nieuwste vlaggenschip. Wegen de beperkingen in camera en kracht op tegen de lagere adviesprijs? Dat lees je in onze Samsung Galaxy S10e review.

Lees onze Samsung Galaxy S10e review

Eerder dit voorjaar hebben we al de Samsung S10 en S10 Plus besproken in een uitgebreide review, maar Samsung kwam dit jaar met liefst drie varianten. Hoewel de verschillen tussen de S10 en S10 Plus relatief klein zijn, doet de S10e aardig wat dingen anders. Daarom bespreken we deze nieuwe variant in een aparte review.

De Samsung Galaxy S10e is het goedkoopste model in de S10-reeks. Om de kosten te beperken, heeft Samsung enkele aanpassingen gemaakt. Het toestel heeft bijvoorbeeld geen vingerafdrukscanner in het scherm en mist de optische zoomlens achterop. Het toestel is op dit moment wel bijna 400 euro goedkoper dan de Galaxy S10 Plus. Klein in formaat én prijs: een geslaagde combinatie?

Design: groot scherm, compacte behuizing

Hoewel de Galaxy S10e een relatief groot 5,8 inch-scherm heeft, is het toch één van de kleinste smartphones uit de Galaxy S-reeks in jaren. Dat komt door de zeer smalle schermranden. Vrijwel de hele voorkant bestaat uit beeld. Onderstaan zit een smalle zwarte balk, rechtsboven een klein gaatje voor de selfiecamera. Daardoor is de Galaxy S10e zelfs net iets kleiner dan de Galaxy S6 en S7, terwijl die een veel compacter 5,1 inch-scherm hebben. Het toestel kun je prima met één hand gebruiken en past een stuk beter in je broekzak dan de 6,4 inch-Galaxy S10 Plus.

Tussen de S10e en zijn grote broers zit één significant verschil in het design: het scherm is niet gebogen. In plaats van dat het doorloopt in de zijkant, is het gewoon plat. Dat oogt misschien wat minder stijlvol, maar is wel een stuk praktischer. Op de S10 Plus raakte ik regelmatig per ongeluk een hoek van het scherm aan met de palm van mijn hand. Op de S10e komt dat niet voor.

Het scherm heeft een iets lagere full hd-resolutie (2280 bij 1080 pixels), maar dat is nog altijd goed voor 438 pixels per inch. Het amoled-display is bovendien zeer kleurrijk en helder. Ook in de volle zon is het goed afleesbaar. Onafhankelijke tests wijzen uit dat het één van de beste schermen is van dit moment. Mijn eigen ervaringen bevestigen dat absoluut.

Vingerafdrukscanner

Op de Galaxy S10e zit de vingerafdrukscanner niet in het scherm, maar op de zijkant. Helemaal rechtsboven, waar normaal de aan/uit-knop zou zitten, heeft Samsung de scanner geplaatst. Dat is een plek waar je duim waarschijnlijk al vanzelf rust als je het toestel met één hand vasthoudt.

Hoewel de scanner in het scherm ongetwijfeld futuristisch oogt, gaat mijn voorkeur uit naar deze oplossing. Op de Galaxy S10 haperde de scanner regelmatig en werd mijn vinger vaak niet herkend. Bovendien moest je de vinger behoorlijk nauwkeurig plaatsen. Daardoor ging het vaker niet dan wel goed. De scanner op de S10e is een stuk makkelijker op de tast te vinden. Hij trilt als je vinger goed zit, en vervolgens is het toestel in 95 procent van de gevallen direct ontgrendeld.

Haal je het toestel uit stand-by, dan duurt het soms iets langer. Het lijkt erop dat de scanner zelf eerst even wakker moet worden, voordat je vinger wordt herkend. Op andere smartphones waar de scanner achterop zit, zoals de Huawei P30 Lite, lijkt de scanner echter ook vanuit stand-by direct te werken, al kan dit nogal verschillen.

Software: Android met slimme interface

Qua software is de Galaxy S10e eigenlijk identiek aan zijn grote broers. We zijn er dan ook zeer over te spreken. Het toestel loopt op Android 9.0 (Pie), in combinatie met de OneUI-interface van de fabrikant. Die is geoptimaliseerd voor gebruik met één hand, wat nog beter tot zijn recht komt op het handzame S10e-scherm. De interface oogt kleurrijk, opgeruimd en modern.

Samsung levert wel een hele zwik aan voorgeïnstalleerde apps mee. Niet alleen eigen diensten als Samsung Health en de Galaxy Store, maar ook Microsoft-apps als LinkedIn en Office Mobile. Die zijn helaas geen van allen verwijderbaar.

Over Bixby, de slimme assistent die Samsung met de Galaxy S8 introduceerde, kan ik kort zijn. De assistent voegt heel weinig toe en is in geen enkel opzicht beter of slimmer dan de Google Assistent. Laatstgenoemde kun je bovendien sinds eind vorig jaar in het Nederlands gebruiken, en is verreweg de beste stemassistent op Android. Gelukkig kun je relatief gemakkelijk de Bixby-knop op de zijkant koppelen aan de Google Assistent.

Het updatebeleid van Samsung verdient wel complimenten. Een paar jaar geleden werd de fabrikant nog op de vingers getikt door de Consumentenbond vanwege trage of ontbrekende updates, nu zijn ze haast het beste jongetje van de klas. Heb je een toestel uit de Galaxy S-reeks, dan kun je tot minstens drie jaar na de release op maandelijkse beveiligingsupdates rekenen.

Soms verschijnen die patches al kort nadat Google ze uitbrengt. Bovendien gaat Samsung vaak nog voorbij dit minimum: onlangs werd de vijf jaar oude Galaxy S5 van updates voorzien om een kritiek lek te dichten.

Hardware: net zo vlot als de rest

De volledige Galaxy S10-familie is uitgerust met een Exynos 9820-chipset. Dat is een 8 nanometer-chip met acht cores: vier van 1,9 GHz, twee van 2,4 GHz en twee van 2,7 Ghz. Je kunt er tal van benchmarks op loslaten en ze zullen het er allemaal over eens zijn: dit is één van de krachtigste chipsets van het moment. Alleen de iPhone en sommige Android-toestellen met de Snapdragon 855 weten die snelheid en rekenkracht momenteel te evenaren.

In de praktijk merk je vooral hoe vlot alles in beeld verschijnt. Snel switchen tussen tabbladen en tal van websites in Chrome gaat zonder problemen, en ook een grafisch intensieve game als Fortnite is geen probleem voor de Galaxy S10e. Het toestel heeft ‘slechts' 6GB in plaats van de 8GB in de grotere modellen, maar dat levert geen problemen op. Je kunt nog altijd snel switchen tussen veel apps op de achtergrond. Alleen als je erg veel tabs, apps en games open probeert te houden gaat het wat lastiger.

De Galaxy S10e is uitgerust met 128GB opslagruimte, waarvan ruim 100GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat zou meer dan genoeg moeten zijn om het toestel vol te proppen met apps, games, foto’s, video’s en muziek. Is het toch niet genoeg, dan heeft de Galaxy S10e ruimte voor een micro-sd-geheugenkaartje van maximaal 1 terabyte.

Accu: niet uitzonderlijk

In de Galaxy S10 zit een accu met een capaciteit van 3100 mAh. Dat was doorgaans genoeg voor nét een volle dag zonder opladen. Ik gebruik m’n smartphone waarschijnlijk wat intensiever dan de meeste mensen. Vaak heb ik bluetooth-apparaten gekoppeld en wissel ik de hele dag door tussen allerlei apps. Op een wat drukkere dag moest de accu rond 19:00 uur even aan de oplader om het einde van de dag te halen. Dat is in lijn met andere smartphones: niet indrukwekkend, maar ook verre van slecht.

Waar Samsung flink begint achter te lopen: de oplaadsnelheid. Het toestel wordt geleverd met een oplader van 15 Watt. Dat is al sinds de Galaxy S7 uit 2016 de maximale oplaadsnelheid van high-end Samsung-smartphones. Dat valt nog steeds onder ‘snel opladen’ en het is een stuk krachtiger dan de 5 Watt-lader die standaard bij een iPhone zit. Maar de concurrentie doet het inmiddels beter. Na een half uur zit de S10e accu voor bijna 50 procent vol. De Huawei P30 Pro, met grotere accu maar een 40 Watt-oplader, heeft in een half uur meer dan 70 procent vol zitten.

Camera: één van de beste van 2019

Achterop vind je een primaire camera van 12 megapixel, samen met een groothoeklens van 16 megapixel met een kijkhoek van 123 graden. De 2x optische zoomlens van de twee grotere modellen ontbreekt. Dat is jammer, maar geen heel groot gemis: de zoomfunctie van Samsung was al behoorlijk beperkt met de 5x optische en 50x digitale zoom die de Huawei P30 Pro behaalt.

De primaire camera heeft een variabel diafragma van f/1.5 tot f/2.4. Dat zorgt ervoor dat de camera zich automatisch aanpast aan de lichtsituatie. Is het donker om je heen, dan probeert de sensor sneller meer licht te verzamelen om toch nog helder, scherp beeld te maken. Deze camera schiet mooie foto's onder zowat alle omstandigheden.

Maak je een foto met de groothoeklens, dan ziet de foto er goed uit op een klein scherm maar is het al gauw onscherp zodra je een beetje inzoomt. Desalniettemin is het een leuke gimmick. Landschapsfoto's of gebouwen zien er opeens een stuk imposanter uit met de bredere lens.

De Galaxy S10e beschikt over één van de beste camera's van het moment, zeker in zijn prijsklasse. Hij is immers nagenoeg identiek aan de camera in de gewone Galaxy S10. Is een zoomlens voor jou overbodig, dan is er geen reden om meer geld uit te geven: in kleuren, detail en scherpte komt vrijwel niemand bij deze Android in de buurt.

Samsung heeft de camera-app daarnaast nog volgepropt met allerlei andere features, veelal al bekend van voorgaande jaren. Denk bijvoorbeeld aan superslowmotionvideo’s, AR Emoji en Bixby Vision. Die werken hooguit iets stabieler en beter dan voorgaande jaren, maar het blijven gimmicks die je in de praktijk zelden tot nooit zult gebruiken. Het beeld is scherp, kleurecht en zit vol met details. Ook bij schemering of in het donker schiet de Galaxy S10e snel en scherp.

Prijs: stiekem steeds betaalbaarder

Deze e-variant heeft een adviesprijs van 750 euro. Dat is aan de hoge kant, als je het mij vraagt. Nog niet zo heel lang geleden was het daarmee één van de allerduurste smartphones geweest, en ook nu nog kun je smartphones kopen met opvallendere features voor minder geld. Zo beschikt de Huawei P30 over een betere camera voor een lagere adviesprijs, en zet de Xiaomi Mi 9 dezelfde rauwe kracht neer voor honderden euro's minder.

Het goede nieuws is dat de prijs van de Galaxy S10e razendsnel daalt. Op moment van schrijven, zo'n anderhalve maand na de release, kun je de losse Galaxy S10e al voor minder dan 600 euro vinden. Dat is slechts honderd euro duurder dan de Galaxy S9, die je nu voor 490 euro kunt vinden. De Galaxy S10e beschikt over betere camera's, meer opslagruimte en langere ondersteuning dan zijn voorganger. Met deze prijsdaling bevindt de S10e zich opeens in een klasse waar hij veel beter tegen de concurrentie weet op te boksen.

Conclusie Samsung Galaxy S10e review

Met de alsmaar stijgende prijzen van toptoestellen wordt de roep om een betaalbaar vlaggenschip steeds groter. Samsung zet de Galaxy S10e een goed antwoord op die opzwellende vraag neer. De adviesprijs van 749 euro was nog wat te duur, maar inmiddels is het toestel een stuk aantrekkelijker geprijsd. Opeens heeft de S10e een prima plek in het brede aanbod van Android-smartphones weten te verwerven.

Ben je op zoek naar een handzamer toptoestel? Een vlaggenschip zonder vingerafdrukscanner in het scherm? Een krachtige Android-smartphones zonder gebogen scherm of overdreven gimmicks? Een high-end smartphone waar je niet de hoofdprijs voor betaalt? Dan is de Galaxy S10e de smartphone voor jou. Deze compacte krachtpatser is van alle gemakken voorzien, maakt uitstekende foto's en kan nog minstens drie jaar op regelmatige (beveiligings)updates rekenen.

Samsung Galaxy S10e kopen?

Samsungs nieuwe smartphone zakt zo snel in prijs, dat er regelmatig een nieuwe aanbieding om de hoek loert. Met onze prijsvergelijker helpen we je de beste deals van dit moment te vinden. Daar kun je ook terecht voor een Galaxy S10e met abonnement bij alle grote providers van Nederland.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel