Google Stadia is ‘Netflix voor games’: streamingdienst in 5 vragen uitgelegd

Google Stadia is ‘Netflix voor games’: streamingdienst in 5 vragen uitgelegd

Met de nieuwe streamingdienst van Google speel je straks de beste games op je tv of smartphone, zonder dat je een peperdure PlayStation nodig hebt. Lees er meer over in deze Google Stadia uitleg.

1. Wat is Google Stadia?

Als het aan Google ligt, hoef je binnenkort geen Xbox of PlayStation van honderden euro’s meer te kopen. In plaats daarvan speel je Assassins Creed Odyssey, Tomb Raider en andere populaire games straks op een van de vele apparaten die je al hebt, waaronder je smartphone, laptop of Chromecast.

Met Stadia speel je games namelijk via de servers van Google. Verspreid over de hele wereld heeft het bedrijf datacentra staan, gevuld met de allerbeste hardware. Wil je een game spelen, dan maak je verbinding met een server waarop die games staan. Vervolgens ontvang jij in feite een livestream van je gekozen game, die speelbaar is net als elk ander spel.

https://www.youtube.com/watch?v=AffodEEF4ho

Stadia is volgens Google krachtiger dan consoles. Je kunt games spelen op een 4K-resolutie op je tv, met 60 frames per seconde. De vertraging is volgens Google minimaal, wat betekent dat je de allernieuwste games op de hoogst mogelijke beeldkwaliteit kan spelen.

Zelfs als je wel een gamer bent, met meerdere consoles onder je televisie, heeft Stadia voordelen. Met de nieuwe streamingdienst kun je namelijk altijd je favoriete games bij je hebben. Omdat je volledig online speelt, kun je binnen een paar seconden in een spel springen, ook onderweg. Tijdens een familiebezoek snel even Assassins Creed Odyssey spelen op je smartphone of bij vrienden FIFA laten zien? Er zijn helemaal geen drempels meer.

2. Wat heb ik nodig om met Stadia aan de slag te gaan?

Alles wat je nodig hebt om Stadia te gebruiken, heb je waarschijnlijk al in huis. De streamingdienst werkt volgens Google op elk apparaat dat YouTube ondersteunt. Op je laptop of desktopcomputer speel je gewoon via een tab in Chrome, op je smartphone of tablet gebruik je de Stadia-app die later in 2019 verschijnt.

Google Stadia uitleg

Wil je spelen op je tv, dan heb je een Chromecast Ultra nodig. Ook moet je beschikken over de Stadia-controller van Google. Die wordt los verkocht, voor een nu nog onbekend bedrag. Deze controller maakt via je wifi-netwerk thuis direct verbinding met de servers van Google, zodat je met minimale vertraging in de besturing kunt spelen. Gebruik je Stadia op je smartphone of laptop, dan kun je ook een andere controller aan je apparaat koppelen zoals de PlayStation DualShock.

3. Is Stadia Netflix voor games? Kan ik onbeperkt games streamen?

Ja en nee. Net als Netflix, Spotify en andere streamingdiensten heb je geen fysieke media nodig om toegang krijgen tot je games. Start Stadia op, en je kunt direct beginnen met spelen zonder eerst te wachten op een download.

Het is echter nog niet bekend welk verdienmodel Google gepland heeft voor Stadia. Sommige bronnen beweren dat het bedrijf aan een abonnementsdienst werkt, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt om toegang te krijgen tot een brede bibliotheek vol oude en nieuwe spellen. Veel ontwikkelaars zien echter liever dat consumenten de volle prijs betalen voor hun nieuwe games. De kans bestaat dan ook dat je straks gewoon 60 euro betaalt om FIFA op Stadia te spelen, net als de consoleversie in de winkels.

Google houdt de kaken nog even stijf op elkaar als het om de prijzen van Stadia gaat. Die plannen maakt het bedrijf pas later dit jaar bekend, op een evenement in de zomer.

4. Welke games zijn er voor Stadia?

Een compleet aanbod van alle games die straks verkrijgbaar zijn voor Stadia, kregen we nog niet te zien. Google heeft beloofd daar later dit jaar, in de zomer, op terug te komen. Wel demonstreerde het bedrijf verschillende games, waaronder Assassins Creed Odyssey, Doom Eternal en Shadow of the Tomb Raider. Ook kwamen er enkele techdemo's voorbij die door Googles nieuwe Stadia Games en Entertainment-team zijn ontwikkeld.

Google Stadia uitleg

Die games geven ons een goed idee van welke ontwikkelaars allemaal met Stadia bezig zijn: Ubisoft, Square-Enix, Bethesda en 2K Games. Dat zijn enkele van de grootste bedrijven in de gamewereld. Als zij hun toekomstige spellen voor Stadia uitbrengen, maakt de dienst een vliegende start. Opvallende afwezigen zijn wel Activision (makers van Call of Duty) en EA (het bedrijf achter FIFA en Apex Legends). Wellicht maakt Google later dit jaar een samenwerking met die ontwikkelaars bekend.

Lees ook: deze games speel je straks via Google Stadia

5. Wanneer komt Stadia naar Nederland?

Een precieze releasedatum voor Stadia noemt Google nog niet, maar de zoekgigant belooft wel een release in 2019 voor Noord-Amerika en ‘grote delen van Europa'. Of Nederland bij die eerste groep landen zit, zei Google niet. Er zijn in ieder geval verschillende tekenen dat dat wel het geval is.

Zo is de officiële Stadia-website nu al volledig in het Nederlands beschikbaar. Geïnteresseerde gebruikers kunnen zich daar aanmelden om op de hoogte te blijven en krijgen als eerste bericht als de dienst verschijnt. Dat Google zich nu al op Nederland richt, suggereert dat ons land een prioriteit is.

Dat is begrijpelijk, want Nederland heeft één van de snelste netwerken ter wereld. Bedrijven die een nieuwe internetdienst lanceren, testen die graag hier omdat we een snel, betrouwbaar netwerk hebben. Bovendien wonen we allemaal lekker dicht op elkaar, waardoor je weinig datacentra nodig hebt om iedereen snel te bereiken. Het zijn in feite de optimale omstandigheden om Stadia onder te lanceren.

Lees het laatste nieuws over Google

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel