Abonnement met ‘gratis’ toestel blijft lening: 3 dingen die je moet weten

Abonnement met ‘gratis’ toestel blijft lening: 3 dingen die je moet weten

Vorige week werd bekend dat telefoonabonnementen waarbij je een gratis toestel krijgt een ‘lening’ blijft. In dit artikel leggen we uit wat dit precies betekent.

1. Gratis toestel bij abonnement blijft lening

Zoals je vorige week wellicht hebt meegekregen heeft minister Dijsselbloem zich uitgesproken over abonnementen waar een ‘gratis’ toestel bij verkregen wordt. Abonnementen zoals deze blijven namelijk als lening gezien worden. Dit werd vorig jaar ook al door De Hoge Raad besloten. Omdat de ‘gratis’ smartphone in principe op afbetaling wordt verkocht, blijft de Wet op het financieel toezicht van toepassing. Dit betekent dat je in de toekomst bij zo’n aanbieding de leus ‘geld lenen kost geld’ te zien kunt krijgen.

sony-xperia-z3

2. Gevolgen voor gebruikers en providers

Het besluit van minister Dijsselbloem heeft zowel voor gebruikers als providers gevolgen. Zo gaven laatstgenoemden al snel aan het niet eens te zijn met de beslissing. Providers zouden namelijk intern het een en ander moeten aanpassen, wat nogal kostbaar is. Aan de andere kant wordt het voor jou als gebruiker waarschijnlijker ingewikkelder om een abonnement af te sluiten, omdat er rekening moet worden gehouden met de genoemde regelgeving.

3. Registratie van abonnementen

Belangrijk om te weten is dat de regels niet altijd van toepassing zijn. Telefoonabonnementen van meer dan 250 euro moeten namelijk geregistreerd worden bij Bureau Kredietregistratie. Dat gebeurt niet wanneer de waarde van de smartphone minder dan 250 euro waard is of als het bedrag wordt ‘verlaagd' met een bijbetaling.

Het verschilt dus per toestel of de lening van toepassing is. Bij een iPhone is dat zo goed als altijd het geval, omdat deze toestellen duurder zijn dan 250 euro. Daarentegen zijn er veel Android-toestellen die (veel) goedkoper zijn, waarbij de lening dus niet geldt.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel