‘Nokia voerde tests uit met Lumia’s op Android’

‘Nokia voerde tests uit met Lumia’s op Android’

The New York Times meldt dat Nokia tests uitvoerde met Lumia-toestellen op Android voordat het telefoongedeelte van de fabrikant werd overgenomen door Microsoft.

Deze tests hadden ertoe kunnen leiden dat er eind 2014 Lumia-telefoons zouden verschijnen met Android als besturingssysteem, en niet langer Windows Phone 8. Een team binnen Nokia kreeg Android zonder veel probleem draaiende op meerdere bestaande Lumia-modellen, voordat de deal met Microsoft rond was.

Microsoft was van deze gang van zaken op de hoogte volgens de bronnen van The New York Times. Nokia ontkende eerder nog dat het werkte aan Android-toestellen, als mogelijk alternatief voor het nog steeds niet snel groeiende Windows Phone 8-platform.

Microsoft-overname van Nokia stokte Android-plannen

Microsoft en Nokia maakten onlangs bekend dat Microsoft de telefoonfabrikant deels overneemt. Het gaat bij de overname om de divisie die alle Nokia-telefoons maakt. Daarnaast neemt de softwaregigant uit Redmond een licentie op het gedeelte van Nokia dat kaartendienst Here maakt.

Volgens het persbericht heeft Microsoft circa 5,5 miljard euro voor Nokia betaald. Hiervan is ongeveer 1,65 miljard euro bedoeld voor alle patenten die Nokia in bezit heeft. Microsoft koopt de divisies van Nokia die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van telefoons. Hier horen de Nokia Lumia-toestellen met Windows Phone natuurlijk ook bij.

Nokia-ceo Stephen Elop stapte daarnaast op bij Nokia. Risto Siilasmaa, de bestuursvoorzitter van Nokia, neemt zijn taken over. Elop ging namelijk mee met de overname, en gaat werken voor de Nokia-divisies die Microsoft overneemt. Interessant detail: Elop maakt zichzelf op deze manier ook een goede kans om de binnenkort opstappende Microsoft-ceo Steve Ballmer te vervangen.

Bron: The New York Times

Geschreven door Lars Paymans

Techjournalist uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Bekijk profiel