Je smartphone vervangt mogelijk snel de ov-chipkaart

Je smartphone vervangt mogelijk snel de ov-chipkaart

Het wordt volgend jaar wellicht mogelijk om een smartphone te gebruiken als ov-chipkaart. Ov-bedrijven, Translink, KPN en Vodafone zijn gestart met een test.

Smartphone als ov-chipkaart

Deze heet Smart-OV en circa 200 personen in Nederland met een Android-toestel doen eraan mee. De proef duurt drie maanden, waarna wordt bepaald of de techniek breder uitgerold kan worden. Vanaf 2016 zou een smartphone dan worden gebruikt om in- en uit te checken in het openbaar vervoer. Daarvoor hoeft het toestel niet eens aan te staan, als het maar wel beschikt over een nfc-chip en een speciaal beveiligde simkaart. Aan het nieuwe kaartje, dat vanaf januari door KPN wordt verkocht, wordt de ov-chipkaart en een bankrekeningnummer gekoppeld.

Met de bijhorende Smart OV-app kunnen gebruikers hun reishistorie of saldo zien. Zo is het voor hen mogelijk om te checken of ze zijn in- of uitgecheckt en wat verschillende reizen precies hebben gekost. De app wordt echter niet gebruikt om in- en uit te checken.

Geïnteresseerden kunnen meedoen aan Smart OV door zich aan te melden op de website. Daarvoor hebben zij dus wel een Android-toestel met nfc nodig. Ondersteuning voor iPhones, Windows Phones en BlackBerry’s wordt later beschikbaar. In totaal worden er 200 deelnemers uit het hele land geselecteerd.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel