Nokia keert terug op de smartphonemarkt met Android

Nokia keert terug op de smartphonemarkt met Android

Het gerucht dat Nokia zich binnenkort weer op de smartphonemarkt gaat bemoeien, hangt al een tijdje in de lucht. Vandaag maakt Nokia bekend dat er in samenwerking met een Fins bedrijf binnenkort smartphones met de Nokia-merknaam geproduceerd gaan worden.

Nokia-smartphones

Microsoft heeft de Nokia-bedrijfstak verkocht an FIH Mobile (onderdeel van Foxconn) en het nieuwe bedrijf HMD Global. Met de overname is 350 miljoen dollar gemoeid. Arto Nummerla weet als ceo van HMD Global wel raad met Nokia, omdat hij hier in het verleden gewerkt heeft.

Nokia overnameHet contract is 10 jaar geldig en moet de komende jaren weer voor nieuwe Nokia smartphones en tablet zorgen op de markt. Dit jaar liggen de rechten voor de merknaam echter nog bij Microsoft, waardoor het onwaarschijnlijk lijkt dat we dit jaar nog een Nokia-toestel gaan zien.

Het nieuwe bedrijf HMD Global gaat in samenwerking met moederbedrijf Nokia Technologies werken aan de toekomstige toestellen. Dit moet ervoor zorgen dat de apparaten meer zijn dan slechts een willekeurig toestel met de naam Nokia erop. Voor ieder verkocht exemplaar draagt HMD royalties over aan Nokia Technologies. De komende jaren is HMD van plan om 500 miljoen dollar te investeren in dit Nokia-project.

Android als besturingssysteem

In het persbericht meldt Nokia dat de toekomstige toestellen op Android-software gaan draaien. Wel maakt Nokia in het bericht duidelijk dat ze met de samenwerking een nieuwe weg willen inslaan. Er moet echter volgens het bedrijf nog veel werk verzet worden, waaruit we kunnen opmaken dat het nog even duurt voordat we de eerste Nokia-smartphones met Android gaan zien.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel