Zoom onder de loep: zo werkt de zoomlens op je smartphonecamera
Steeds meer fabrikanten pakken uit met een stevige zoomlens op hun smartphone. Maar wat kun je daar nou precies mee, en wat is het verschil tussen optische, hybride en digitale zoom? Wij leggen het uit.
Zo werkt smartphone camera zoom
Vanaf deze week ligt de Huawei P30 Pro in de winkels, een smartphone die volgens de fabrikant ‘de regels van fotografie herschrijft'. Dat is vooral een verwijzing naar de zoomlens achterop het toestel. Huawei noemt het zelfs een ‘SuperZoom'-lens, omdat je er meer mee kunt inzoomen dan iedere andere smartphone die op dit moment verkrijgbaar is. Een goede kans om de zoomlens van moderne smartphones eens onder de loep te leggen.
Hoe werkt de zoomfunctie van de Huawei P30 Pro?
De Huawei P30 Pro is uitgerust met vier lenzen achterop. Naast de primaire camera van 40 megapixel zit ook nog een groothoeklens, een time-of-flight-lens, en een telefotolens. Die laatste is voor ons het meest interessant: het is namelijk de eerste smartphone met 5x optische zoom. Huawei heeft een nieuwe lens ontwikkeld die het beeld veel dichterbij kan halen, zonder dat het onscherp wordt.
De 5x optische zoom is nog maar het begin. De P30 Pro ondersteunt namelijk ook tot 10x hybride zoom, waarbij er volgens Huawei vrijwel geen kwaliteitsverlies zit in het beeld. Er is zelfs 50x digitale zoom mogelijk. Daarmee kun je zelfs van vele meters verderop nog heel kleine details vastleggen. Normaal gaat het beeld stevig trillen op zo'n afstand, waardoor het al gauw onscherp is. Huawei heeft echter een indrukwekkende optische beeldstabilisatie op de P30 Pro geplaatst, waardoor je ook van veraf nog scherp beeld schiet.
Wat is het verschil tussen optische, hybride en digitale zoom?
Een smartphone met optische zoom haalt het beeld van veraf dichterbij. Daarvoor wordt een speciale telefotolens gebruikt, die beweegt afhankelijk van hoe ver je inzoomt. Voor de camera zelf is het beeld dan ook echt dichterbij, waardoor je inzoomt zonder kwaliteitsverlies in het beeld.
Met digitale zoom maakt je smartphone daarentegen slechts een uitsnede van het beeld. Dat beeld wordt uitvergroot om je scherm te vullen, maar de lens haalt het beeld niet dichterbij. Daardoor is het beeld met digitale zoom al gauw heel grof en korrelig. Wel zetten de meeste smartphones kunstmatige intelligentie in om het beeld iets scherper te maken. Het is echter nooit zo scherp als een uitgezoomde foto.
Hybride zoom combineert beide technieken. Je smartphone zoomt eerst zover mogelijk in met een optische lens, en als je dan verder wil inzoomen wordt er nog digitale zoom toegepast. Het eindresultaat is een goede, maar niet geweldige tussenweg. Je kunt ontzettend ver inzoomen (op bijvoorbeeld de Huawei P30 Pro dus tot wel 50x), maar qua scherpte haalt deze techniek het natuurlijk niet bij een goede telefotolens.
Hoe voorkom ik dat het beeld op mijn smartphone trilt tijdens het zoomen?
Je hebt waarschijnlijk al eens gemerkt dat het beeld flink begint te trillen zodra je inzoomt op je smartphone. Dat is natuurlijk logisch: als je smartphone een klein beetje trilt met vol beeld merk je het niet, maar ingezoomd op het kleinste detail merk je elke trilling.
Wil je dat voorkomen, dan heb je een accessoire nodig. Je kunt bijvoorbeeld een statief voor je smartphone kopen. Ook een gimbal, een stabiliserende houder voor je camera, kan uitkomst bieden. Goedkoop is zo'n stabilisator niet, maar hij zorgt er wel voor dat het beeld een stuk minder schokkerig is.
Op sommige smartphones helpt de fabrikant je een handje door beeldstabilisatie toe te passen. De meeste smartphones zijn al uitgerust met optische beeldstabilisatie. Een chip op de camera houdt het beeld dan stabiel voor je. De camera focust zich in feite op één punt midden op de foto, en zorgt dat dat goed in het midden blijft. Zelfs met stevige zoom heb je daardoor nauwelijks trillingen.
Sommige fabrikanten gebruiken geen hardware, maar software om trillingen te beperken. Dat wordt Electronic Image Stabilization (EIS) of Artificial Image Stabilization (AIS) genoemd. Net als bij digitale zoom werkt dat een stuk minder goed: je smartphone doet z'n best om alle trillingen eruit te filteren, maar het beeld oogt soms raar uitgesmeerd. Om één punt vast in het midden te houden, wordt het beeld eromheen namelijk soms vervormd door de software.
Is Huawei de enige fabrikant met zo'n zoomfunctie?
Nog niet zo heel lang geleden hadden smartphones alleen maar digitale zoom, maar tegenwoordig zijn steeds meer toestellen uitgerust met een telefotolens. Van de Samsung Galaxy S10 tot de iPhone XS en XS Max: allemaal ondersteunen ze optische zoom. Die is echter wel een stuk beperkter dan wat Huawei biedt: doorgaans haal je slechts 2x optische zoom.
Op moment van schrijven is Huawei de enige smartphonemaker die 5x optische zoom biedt. Wel zijn er meer bedrijven met de technologie bezig. Zo claimt Oppo later dit jaar een smartphone met 10x optische zoom te presenteren. Het gaat om de Oppo Reno, een toestel waarvan de fabrikant onlangs al een tipje van de sluier oplichtte. Ook Samsung werkt volgens bronnen aan verbeterde lenzen – mogelijk zien we daar meer van in de Samsung Galaxy Note 10, die naar verwachting in september verschijnt.
De optische zoom is niet de enige cameratrend in de smartphone-industrie. eerder dit jaar zagen we op de technologiebeurs MWC in Barcelona nog een aantal andere belangrijke ontwikkelingen voor 2019 voorbij komen.