iPhone met usb-c of Lightning: dit zijn de voor- en nadelen

iPhone met usb-c of Lightning: dit zijn de voor- en nadelen

iPhones hebben al jaren een Lightning-aansluiting, maar in 2019 stapt Apple mogelijk over naar usb-c. Dat zou logisch zijn omdat steeds meer apparaten, ook die van Apple, gebruikmaken van usb-c. In dit usb c vs Lightning-artikel zetten we de verschillen en voor- en nadelen van beide aansluitingen op een rij.

Hoewel Apple de nieuwste iPhones naar verwachting pas in september presenteert, gaan er al volop geruchten rond over de kenmerken van de smartphones. Een terugkomend punt van discussie is welke aansluiting er op de toestellen komt. Wordt het de vertrouwde Lightning-poort of gaat Apple overstag en kiest het voor iPhones met usb-c?

Wat is Lightning?

Lightning is een door Apple ontwikkelde usb-connector die in 2012 debuteerde op de iPhone 5. Sindsdien hebben alle iPhones een Lightning-poort om de accu op te laden en de smartphone met een computer te verbinden. Op de iPhone 7 en nieuwer kan je de Lightning-aansluiting ook gebruiken om bedraad muziek te luisteren. De Lightning-connector is ook te vinden op iPads, iPods en het AirPods-doosje.

Accessoirefabrikanten die de Lightning-aansluiting willen gebruiken, moeten Apple een vergoeding betalen. Gecertificeerde Lightning-producten als kabels en powerbanks zijn te herkennen aan de MFi-toevoeging. Die staat voor ‘Made For iPhone/iPod/iPad'.

Wat is usb-c?

Usb-c is een type usb-connector die door een internationale organisatie is ontwikkeld als de nieuwe usb-standaard. Alle fabrikanten mogen usb-c gebruiken en hoeven geen vergoeding te betalen aan bijvoorbeeld een merk. Je kan usb-c zien als de opvolger van micro-usb, de aansluiting die jarenlang gebruikt werd op Android-smartphones en andere mobiele apparatuur. De eerste smartphone met usb-c verscheen in 2015 en inmiddels hebben – op de iPhone na – bijna alle toestellen een usb-c-connector. Dit geldt ook voor tablets en accessoires als draadloze hoofdtelefoons.

De usb-c-poort is ook de opvolger van de usb-a-poort, de bekende, grotere usb-aansluiting die je op desktop-pc's en laptops ziet. Een groeiend aantal computers stapt daarom over. Techbedrijven en kenners zien usb-c als dé (enige) usb-aansluiting van de toekomst.

Usb-c vs Lightning: de voor- en nadelen

Apple hoort ook bij de merken die inzet op usb-c. Dat klinkt misschien wat vreemd omdat het bedrijf zijn eigen Lightning-connector heeft, maar het is logisch. Usb-c is namelijk uitgebreider en meer toekomstbestendig dan Lightning.

Meer mogelijkheden met usb-c

Lightning ondersteunt opladen, datadoorgifte (naar een computer) en audiodoorgifte (via bedrade oordopjes). Usb-c kan deze drie dingen ook en is verder geschikt voor het doorgeven van beeldsignaal.

Hebben je computer/laptop en monitor allebei een usb-c-poort, dan kun je met één usb-kabel beeld doorsturen. Een mini-hdmi-naar-DisplayPort-kabel (die je waarschijnlijk niet in huis hebt) is dus niet nodig. Met verloopstukjes kan usb-c ook beeld doorsturen via kabels als hdmi, DisplayPort en vga. Handig!

minder iPhones

Usb-c laadt sneller op

Een ander pluspunt van usb-c vs Lightning is dat eerstgenoemde veel sneller opladen ondersteunt. De Lightning-lader van de iPhone heeft een vermogen van 5 Watt, die van de iPad 12 Watt en de iPad Pro (2018) heeft met 18 Watt de snelste lader. De Pro heeft daarentegen wél een usb-c-poort.

De betaalbare Motorola Moto G7 Plus heeft bijvoorbeeld een 27 Watt-lader, waardoor de accu in een uurtje volledig oplaadt. De Huawei Mate 20 Pro beschikt over een grotere accu, maar die is dankzij de 40 Watt-lader eveneens in een uur bijna vol. De iPhone XS doet er liefst drie keer zo lang over!

Lees ook: iPhones snelladen: zo werkt het en dit heb je nodig

Usb-c kan ook veel sneller data doorsturen naar de computer. Dat is handig als je je toestel met de pc verbindt om een back-up te maken of foto's over te zetten.

Omkeerbaar

Een groot voordeel van Lightning is dat de kabel om twee manieren in je iPhone (of ander iDevice) past. Echter geldt dit ook voor usb-c.

Steeds meer Apple-producten hebben usb-c

Heeft Lightning voordelen die niet van toepassing zijn op usb-c? Wij kennen ze niet. Apple waarschijnlijk ook niet, want het bedrijf was volgens kenners jaren geleden de uitvinder van usb-c. In de afgelopen jaren zijn steeds meer Apple-producten overgestapt op usb-c. MacBooks verruilden usb-a voor usb-c, gevolgd door de iMac en Mac Mini. En in 2018 zei de iPad Pro vaarwel tegen Lightning en kreeg de tablet een usb-c-aansluiting.

iphone x kopen

Wanneer stapt de iPhone over?

In de techindustrie heerst de opvatting dat Lightning een langzame dood sterft. Het is daarom niet vreemd dat er geruchten rondgaan dat de iPhone dit jaar Lightning verruilt voor usb-c. Deze aansluiting maakt de smartphone niet alleen toekomstbestendig, maar ook rechtstreeks compatibel met andere Apple-apparatuur. Nu schept de fabrikant verwarring met verschillende connectoren en bijbehorende kabels. De Lightning-naar-usb-a-kabel van een iPhone past bijvoorbeeld niet in een MacBook, want die heeft alleen usb-c-poorten. Onhandig.

Voor gebruikers, concurrerende merken, accessoirefabrikanten en nog veel meer partijen zou het praktischer zijn als Apple stopt met Lightning en volledig overgaat op usb-c. Deze aansluiting van de toekomst kan namelijk alles wat Lightning ook kan plus nog meer.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel