Oppo Reno review: smartphone met bijzondere camera is gemiddeld

Oppo Reno review: smartphone met bijzondere camera is gemiddeld

De Oppo Reno lijkt op de Reno 10x Zoom, maar mist vrijwel alle camerafuncties die laatstgenoemde zo bijzonder maakt. Is het dan wel verstandig om deze middenklasser in huis te halen? Je leest het in deze Oppo Reno review.

Dit is onze Oppo Reno review

In thuisland China is Oppo één van de grote jongens, maar in Nederland komt het bedrijf pas net kijken. De fabrikant staat – in tegenstelling tot een hoop andere Chinese fabrikanten – niet bekend om haar scherpe prijs/kwaliteit-verhouding, maar om innovatieve functies.

Een voorbeeld daarvan is de Oppo Reno, het goedkopere broertje van de Oppo Reno 10x Zoom die in juni uitkomt. Het toestel heeft een uitschuifbare selfiecamera en daardoor geen notch in het scherm. Toch is het jammer dat de ‘gewone’ Reno niet de camerafuncties van de 10x Zoom heeft, want het toestel is verder een hele gemiddelde middenklasser.

Fraai design

Maar laten we positief beginnen. De Oppo Reno ziet er namelijk prachtig uit, al is het wel verstandig om het bijgeleverde hoesje er direct om te doen. Het toestel glipt namelijk nogal snel uit je handen. De Chinese middenklasser voelt stevig aan dankzij de aluminium rand die de glazen voor- en achterkant bij elkaar houdt. Jammer genoeg is de verder zo luxe uitziende behuizing niet stof- of waterdicht, in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten.

oppo-reno-review1

Waar Oppo wel een streepje voor heeft, is schermkwaliteit. De Reno heeft namelijk geen hinderlijk cameragat, maar een selfiecamera in de behuizing die op commando uitschuift. Hierdoor loopt het 6,4 inch-scherm met full-hd-resolutie (2340 bij 1080 pixels) daadwerkelijk van rand tot rand.

De vingerafdrukscanner is onder het scherm verwerkt en werkt prettig en snel. Wel moet je even wennen aan de positie, waardoor het de eerste paar keer ontgrendelen nog een beetje aftasten is. De gezichtsscanner werkt verrassend snel, al is deze manier van ontgrendelen niet de meest veilige.

oppo-reno-review3

Aan de ene kant is zo’n uitschuifbare selfiecamera handig vanwege de ruimtebesparing, maar er kleven ook nadelen aan. Zo heb ik gemerkt dat het scharnier een daadwerkelijke stofmagneet is. Dit zou op de lange termijn weleens voor problemen kunnen zorgen.

Ook claimt Oppo dat de uitschuifbare selfiecamera tijdens een valpartij op tijd weer in de behuizing klapt, maar volgens mijn test klopt dit niet. Toen ik het toestel namelijk vanaf ellebooghoogte liet vallen was de camera namelijk nog uitgeschoven toen ik hem dichtbij de grond opving.

Krachtige hardware

De Oppo Reno wordt aangestuurd door een Snapdragon 710, in combinatie met 6GB werkgeheugen en 256GB opslag. In theorie is het toestel dus niet zo snel als de Reno 10x Zoom, die een Snapdragon 855-chip heeft, maar in praktijk merk je hier waarschijnlijk weinig van.

oppo-reno-review2

De krachtige specificaties zorgen er namelijk voor dat apps vliegensvlug opstarten, wisselen tussen apps gaat zonder horten of stoten en ook multitasken gaat de Reno moeiteloos af. Bovendien kan zelfs de grootste muziekfanaat zijn collectie makkelijk kwijt met zoveel opslagcapaciteit. Mocht je meer dan 256GB nodig hebben, dan kun je helaas geen micro-sd-kaartje plaatsen.

Naast de standaard-apps als Facebook, Instagram en YouTube kun je de Oppo Reno daarom ook prima gebruiken als multimediatelefoon. Het toestel beschikt zelfs over een speciaal gameprogramma, waardoor je per spel de optimale instellingen kunt bewaren en toepassen. Het is ook fijn dat de Oppo Reno een hoofdtelefooningang heeft, want zo heb je geen adapter nodig.

Software: een kwestie van smaak

Oppo-telefoons draaien op ColorOS, een flink aangepaste versie van Android. Voorheen was deze interface overduidelijk niet gemaakt voor de Westerse consument, maar met ColorOS 6 heeft men dit proberen op te lossen door minder heftige, botsende kleuren te gebruiken. Ook zijn de menu’s overzichtelijker ingedeeld.

Oppo probeert ColorOS dus absoluut beter te maken, maar mijn Android-interface van voorkeur zal het voorlopig niet worden. Wanneer je iets wil personaliseren, zoals het omdraaien van de navigatietoetsen of het wijzigen van veegbewegingen, staat je een behoorlijke zoektocht in het instellingenmenu te wachten. Ook ben ik wat vertaalfouten en niet-vertaalde teksten tegengekomen.

Software blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar we kunnen wel een feitelijke kanttekening bij het updatebeleid van Oppo zetten. Die is namelijk nogal onduidelijk. Zo geeft Oppo aan de Reno-reeks één tot twee jaar te blijven bijwerken met beveiligingsupdates, maar pas 30 tot 60 dagen nadat ze zijn vrijgegeven door Google.

oppo-reno-review5

Tijdens mijn testperiode draaide het toestel dus ook op een beveiligingsupdate van de maand daarvoor. Ook belooft Oppo maar één systeemupdate, die naar Android 10.0 (Q). Dit is een duidelijk minpunt voor een toestel in deze prijsklasse.

Prima camera, maar niet bijzonder

Het grootste verschil tussen de Oppo Reno 10x Zoom en de gewone Reno is de camera. Eerstgenoemde heeft een opvallende zoomcamera, terwijl de Reno ‘slechts’ een dubbele camera heeft die bestaat uit een primaire sensor van 48 megapixel en dieptesensor van 5 megapixel. Hierdoor kun je maar 2x optisch zoomen in plaats van 5. Dit is jammer, want wat overblijft is een prima camera, maar geen bijzondere.

De foto’s bevatten genoeg detail, weinig ruis en ook de balans is meestal in orde. In de avond schakelt het toestel automatisch over naar de nachtmodus, waardoor de sluiter iets langer openblijft om genoeg licht op te vangen. Hierbij is hij wel heel gevoelig voor beweging, waardoor foto’s snel korrelig worden.

Ook kun je dankzij de dubbele camera bokeh-foto’s maken, waarbij de achtergrond wazig is en het onderwerp juist scherp. Dit werkt over het algemeen snel en goed. De 16 megapixel-selfiecamera komt snel omhoog uit de behuizing en beschikt over hdr, met een degelijke kleurbalans als resultaat. Wel is de kijkhoek relatief klein, waardoor groepsfoto’s soms wat krap aanvoelen.

Accuduur kan beter

De 3765 mAh-accu van de Oppo Reno is prima en houdt het een werkdag vol. Toch moet hij ‘s avonds wel echt aan de lader dit kan vaak niet wachten tot de volgende ochtend. Gelukkig beschikt de Oppo Reno over snelladen (20 Watt), waardoor de accu redelijk snel vol zit. Wel wordt het toestel wat warm tijdens het opladen, wat op de lange termijn misschien vervelend kan zijn.

Conclusie Oppo Reno review

De Oppo Reno is een gemiddelde midrange smartphone. Aan de ene kant beschikt het toestel over een fraai scherm en werkt de uitschuifbare selfiecamera verdraaid goed. Ook de luxe behuizing valt in de smaak en qua prestaties hebben we evenmin iets te klagen: de Oppo Reno is razendsnel.

Aan de andere kant weet het toestel op een hoop vlakken niet te overtuigen. Zo blijft de software zwak en is het vage updatebeleid een duidelijk minpunt. Ook de camerakwaliteit is niet bijzonder, net als de accuduur. Afgezien van de unieke selfiecamera is de Oppo Reno dus vooral erg gemiddeld.

Oppo Reno kopen en alternatieven

Wil je de uitschuifbare selfiecamera zelf proberen? Neem dan een kijkje op onze zustersite Android Planet, waar je alle deals kunt bekijken. Een losse Oppo Reno kost 499 euro. Ook kun je de Oppo Reno met abonnement aanschaffen, waarbij je maandelijks aflost en uit meerdere providers kunt kiezen.

Voor minder geld haal je echter ook de Samsung Galaxy S9 in huis, die op vrijwel alle fronten beter is maar geen unieke selfiecamera heeft. In deze prijsklasse is ook de Xiaomi Mi 9 een aanrader, al kan de accuduur van dit toestel ook beter.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel