Review: Samsung Galaxy A40 is betaalbaar maar uitgebreid

Review: Samsung Galaxy A40 is betaalbaar maar uitgebreid

De Samsung Galaxy A40 is een hele goedkope Android-smartphone met strak amoled-scherm, dubbele camera en vlotte vingerafdrukscanner. Of er een addertje onder het gras zit, lees je in deze Galaxy A40 review.

Lees onze Samsung Galaxy A40 review

Voor consumenten die de Galaxy S-reeks iets te prijzig vinden, heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant al jaren de Galaxy A-reeks. Daarin brengt Samsung toestellen uit met dezelfde software en een mooi design, maar dan een tikkeltje minder krachtig en uitgebreid. Dit jaar zijn er meer toestellen in die reeks dan ooit. Van de allergoedkoopste Samsung Galaxy A10 en A20e van nauwelijks 150 euro, tot de Galaxy A80 van ruim 600 euro: er is veel keuze.

Ergens in het midden zit deze Samsung Galaxy A40. Met een adviesprijs van 249 euro is het niet de goedkoopste Samsung-smartphone, maar alsnog erg betaalbaar. Zo uitgebreid als de Galaxy A80 is het toestel niet, maar voor zijn prijsklasse zijn er verrassend veel features aanwezig. Van een randloos amoled-scherm tot een dubbele camera en vingerafdrukscanner, de A40 heeft veel in huis. Is dit de beste goedkope Samsung-smartphone van 2019?

Design en scherm: ontstijgt zijn prijs

Met een 5,9 inch-scherm zou je verwachten dat de Galaxy A40 een vrij lompe smartphone is, maar niets is minder waar. Sterker nog: het toestel is aardig goed met één hand te gebruiken. Dat komt omdat Samsung de randen rond het scherm klein heeft weten te houden. Onderaan zit een smalle zwarte bezel, bovenaan slechts een kleine inkeping voor de selfiecamera.

Het amoled-scherm zelf bevalt goed. De maximale helderheid ligt slechts een klein beetje onder de Samsung S10. Je hebt dus een erg kleurrijk, helder beeld dat vrijwel de hele voorkant vult. Bovendien heeft de A40 een full hd-resolutie (2340 bij 1080 pixels), wat liefst 437 pixels per inch oplevert. Daarmee is het beeld scherper dan bijvoorbeeld het zogenaamde ‘Retina Display’ van de veel duurdere iPhone XR. Door zo’n goed scherm in zo’n goedkope smartphone te stoppen, voelt de A40 direct al veel meer premium. Aan de voorkant is niet te zien dat dit een smartphone van slechts 200 euro is.

Van achteren is de lagere kwaliteit iets duidelijker te zijn, maar alleen van dichtbij. De A40 heeft namelijk een plastic behuizing die stevig, maar wel goedkoper aanvoelt. Van een afstandje is de A40 nog steeds een hele mooie smartphone.

De ‘babyblauwe’ versie die ik heb getest glanst als een malle, en is prachtig afgewerkt. Het lichte gewicht (140 gram) en de compacte behuizing vallen echt op: deze A40 is ongeveer even groot en zwaar als de Galaxy A3 uit 2017, die notabene was uitgerust met een veel kleiner 4,7 inch-scherm.

Hardware: beter op papier dan in de praktijk

Samsung heeft de A40 uitgerust met een Exynos 7885-chip en 4GB werkgeheugen. Dat is op papier een krachtige chipset, maar in de praktijk is er soms helaas toch een kleine hapering. Vooral als je menu’s heropent of apps voor het eerst in een wat langere tijd start, stottert de telefoon een beetje. Niet heel erg in deze prijsklasse, maar wel iets om rekening mee te houden.

Er is een ruime 64GB opslagruimte ingebouwd, met plek voor meer via een micro-sd-geheugenkaartje. Daarvan is ruim 50GB beschikbaar voor de gebruiker. Dat is zeer netjes voor deze prijs, en zou meer dan genoeg moeten zijn voor heel wat foto’s, apps en muziek.

Software: veel bloatware, maar oogt toch opgeruimd

Net als zowat alle fabrikanten maakt ook Samsung redelijk wat aanpassingen aan de standaardversie van Android. De fabrikant noemt het ‘OneUI’. Visueel ziet het er redelijk anders uit dan je wellicht van stock-Android gewend bent: er is meer kleur en icoontjes zijn standaard groter en voorzien van een vierkant achtergrondje. Ook de instellingen zijn net wat anders ingedeeld. Sommige aanpassingen zijn wat mij betreft zelfs een verbetering: net wat kleurrijker en opgeruimder. Bovendien is OneUI functioneel gezien vrijwel net zo compleet als stock-Android.

De fabrikant levert redelijk veel eigen apps mee, het overgrote deel overbodig voor de meeste gebruikers. Denk aan SmartThings (waarmee je andere slimme Samsung-apparaten in huis aanstuurt), Samsung Members (waar je andere aanbiedingen van Samsung vindt) en een handjevol Microsoft-apps. Het goede nieuws is dat je die bloatware vrijwel allemaal kunt verwijderen.

Het updatebeleid van Samsung is dik in orde. Updates verschijnen minstens één keer per kwartaal, maar tijdens mijn test ontving ik zowel de update van april als van mei. Samsung garandeert deze tot minstens twee jaar na de release, waardoor je in ieder geval tot april 2021 beschermd bent. Bij echt kritieke lekken brengt Samsung vaak ook daarna nog updates uit. Zo werd onlangs nog de Galaxy A5 uit 2017 bijgewerkt, bijna drie jaar nadat de smartphone verscheen.

Daarnaast krijgt de Galaxy A40 in ieder geval nog een update naar Android Q. Google brengt die update in augustus uit, maar waarschijnlijk is deze pas begin 2020 voor de A40 beschikbaar. Dat illustreert het updatebeleid in deze Galaxy A-reeks: Samsung is wellicht niet zo snel als Nokia, maar zet de ondersteuning wel lang door. Daarmee loopt het bedrijf flink voor op bijvoorbeeld LG, Motorola en Huawei, die in deze prijsklasse veel minder updaten.

Camera: groothoeklens is gimmick met gebreken

De Galaxy A40 heeft een primaire camera van 16 megapixel. Die heeft een Auto HDR-optie, wat betekent dat hij automatisch voor beter contrast tussen donker en licht beeld zorgt. Dat pakt best goed uit. De A40 maakt foto’s die redelijk kleurecht zijn en is zeker voor deze prijsklasse aardig scherp. De ruis in het beeld neemt wel wat toe als je wat minder licht hebt, maar dat is in deze prijsklasse niet zo raar.

De A40 heeft dus ook een tweede camera, een groothoeklens van 5 megapixel. Normaal vind ik dat een toffe toevoeging, want je schiet er hele brede foto’s mee. Dat is leuk omdat je bijvoorbeeld een hoog gebouw of een flinke groep mensen in één foto kan proppen. Helaas is het beeld bij deze groothoeklens echt een stuk minder dan met de gewone camera. De kleuren zijn duf, het beeld is niet heel scherp: het valt allemaal een beetje tegen.

Accu: klein, maar snel vol

De accucapaciteit bedraagt 3100 mAh, redelijk gemiddeld in deze prijsklasse. De accuduur zelf is niet om over naar huis te schrijven. Meestal haalde ik wel een volle dag zonder tussentijds opladen, maar vooral als je wat meer video kijkt lijkt het accuverbruik erg hard te gaan. Wil je een smartphone die makkelijk een dag of meer meegaat, dan kun je beter de Galaxy M20 of Motorola Moto G7 Power in huis halen.

Klein pluspunt is dan weer wel dat Samsung het toestel levert met een 15 Watt-oplader. Daarmee zit de accu na een half uur opladen alweer voor ruim vijftig procent vol. Bij duurdere toestellen is dat inmiddels de standaard, in deze prijsklasse is het nog een flink pluspunt. Diverse concurrenten leveren hun toestellen nog met een 5 of 10 Watt-oplader.

Conclusie Samsung Galaxy A40 review

Met de Galaxy A40 heeft Samsung er alles aan gedaan om de typische nadelen van een budgetsmartphone weg te nemen. Dat merk je niet alleen aan de vingerafdrukscanner en accu met snellader, maar vooral aan de aankleding. Het is een strak afgewerkt design met bovenal een heel mooi scherm. Je kijkt toch de hele dag door naar het display, en dan wil je dat het wel van goede kwaliteit is. Scherp, helder en kleurrijk: alles wat je van een goed scherm zou willen.

Wat op termijn waarschijnlijk wel gaat irriteren, is de camera. Wil je echt mooie foto’s maken, dan zul je toch wat meer geld uit moeten geven. Dat merk je vooral bij bijvoorbeeld de groothoeklens. De gimmick zelf is tof, de beeldkwaliteit een beetje om te janken. Een klein minpuntje ook voor de chipset: die is niet heel slecht voor zijn prijsklasse, maar je moet wel rekening houden met haperingen. Maar goed, daarvoor is het ook een budgetsmartphone. Op elk ander gebied laat deze Galaxy A40 namelijk zien dat je wél voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten.

Samsung Galaxy A40 kopen

Als jij de Galaxy A40 als je volgende smartphone wil, kijk dan op onze zustersite Android Planet. Daar vind je de beste prijzen voor een losse Samsung A40, of een Galaxy A40 met abonnement.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel