Voor grote broekzakken: de HTC Desire 12, Desire 12 Plus en U12 Plus

Voor grote broekzakken: de HTC Desire 12, Desire 12 Plus en U12 Plus

HTC heeft onlangs twee nieuwe budgetsmartphones gepresenteerd: de Desire 12 en Desire 12 Plus. Deze 12-serie wordt binnenkort aangevuld met een high-end smartphone, de HTC U12 Plus. Wat hebben deze toestellen te bieden?

HTC Desire 12

De Desire 12 is in acrylglas gehuld en dat geeft het toestel een luxueuze uitstraling. Je kunt hem straks in twee kleuren kopen, zwart en zilver. De telefoon heeft een scherm van 5,5 inch. Dit heeft een beeldverhouding van 18 bij 9. Onder en boven het scherm zijn zwarte balken te zien. Het scherm heeft een resolutie van 1440 bij 720 pixels; voor de omvang van dit scherm vrij gering.

Het toestel heeft een 12 megapixel-camera op de achterkant en 5 megapixel-frontcamera voor selfies. De accu is met een capaciteit van 2730 mAh niet al te groot. Een MediaTek MT6738-processor geeft aan dat het toestel niet al te snel is. Er is wel 3GB RAM aanwezig, wat de prestaties toch aardig vooruit helpt.

De opslagcapaciteit bedraagt 32GB. Games, films en andere multimedia-toepassingen zijn met deze phablet goed te doen, maar voor de hele zware games moet je wachten op de HTC U12 Plus. Nadelig is dat de telefoon loopt op het anderhalf jaar oude Android Nougat, en mogelijk geen update krijgt naar Android Oreo.

De Desire 12 komt eind deze maand in de winkels voor een adviesprijs van 199 euro.

Desire 12 Plus

De Desire 12 Plus is de grote broer van de Desire 12. Het scherm meet 6 inch en ook dit heeft een beeldverhouding van 18 bij 9. De resolutie van het scherm valt nogal tegen: ook 1440 bij 720 pixels, net als bij zijn kleinere broer. Met een schermomvang van 6 inch oogt het beeld onscherp.

Ook dit toestel is gehuld in een behuizing van acrylglas. Op de achterkant wordt dit onderbroken door een vingerafdrukscanner.

Daar vinden we ook twee camera’s. De een heeft een resolutie van 13 megapixel, de ander van slechts 2 megapixel. Samen zorgen ze ervoor dat je foto’s kunt maken met het zogeheten bokeh-effect, waarbij het object op de voorgrond scherp in beeld komt, en de achtergrond wordt vervaagd. Zoals foto’s van een professionele spiegelreflexcamera.

De accu is niet heel veel groter dan die van de Desire 12: 2965 mAh. Vrij krap voor een volle dag gebruik zonder opladen. De Desire 12 Plus ligt ook eind april in de winkels, voor een prijs van 249 euro.

HTC U12 Plus

De HTC U12 Plus wordt deze of volgende maand verwacht. Over het nieuwe topmodel van HTC is al het nodige uitgelekt. Zo krijgt het high-end toestel de laatste hardware aan boord, zoals de bloedsnelle Snapdragon 845-processor. Het scherm zou 6 inch groot worden, een zeer hoge QHD-resolutie bezitten en een beeldverhouding krijgen van 18 bij 9.

De accu wordt wat groter dan die van de Desires: waarschijnlijk 3450 mAh. Wel beter, maar gezien de zwaardere hardware die van stroom moet worden voorzien, toch wat krap.

Het bijzondere van de HTC U12 is dat er zowel op de voor- als op de achterkant twee camera’s prijken. Het toestel kan apps openen als je in de zijkanten knijpt. De telefoon loopt op Android Oreo en wordt uitgerust met gezichtsherkenning. De HTC U12 wordt water- en stofdicht en kan waarschijnlijk draadloos worden opgeladen. Over prijzen is nog niets gezegd, maar te verwachten valt dat het toestel iets goedkoper zal worden dan de Samsung Galaxy S9.

Geschreven door Bart Vuijk

Journalist in Uitgeest met minimaal twee smartphones op zak. Riep ooit voor het eerst het woord ‘internet’ op een krantenredactie. Liefhebber van drummen, tomatensoep en alle soorten technologie.

Bekijk profiel