Google Pixel 3a review: camera van topniveau in betaalbaar jasje

Google Pixel 3a review: camera van topniveau in betaalbaar jasje

De Google Pixel 3a is de eerste betaalbare Pixel-telefoon van de zoekgigant en blinkt in veel opzichten uit. Wat de smartphone voor 399 euro allemaal weet te bieden, lees je in deze uitgebreide review.

Check de Google Pixel 3a review

Met adviesprijzen van ruim 800 en 900 euro horen de Pixel 3 en 3 XL overduidelijk in het high-end segment, maar lang niet iedereen heeft zoveel geld over voor een nieuwe smartphone. Door alleen te mikken op het hogere segment zet je een grote groep consumenten buitenspel en dat lijkt ook Google zich te hebben gerealiseerd. De zoekgigant kwam daarom onlangs met de Pixel 3a en Pixel 3a XL, toestellen van respectievelijk 399 en 479 euro.

Heel veel goedkoper dus, maar waar heeft Google op moeten bezuinigen? En hoe bevalt de 3a in de praktijk? In deze Pixel 3a review bespreken we uitgebreid het goedkoopste model, en we kunnen alvast verklappen: het is Google gelukt om een uitstekende smartphone voor een schappelijk prijsje uit te brengen.

Het testmodel voor deze Google Pixel 3a review is ter beschikking gesteld door Belsimpel.

Google Pixel 3a review

Plastic behuizing en ouderwets ontwerp

Google heeft een aantal zaken moeten aanpassen om de adviesprijs laag te houden, onder andere door het design aan te pakken. Allereerst is de Pixel 3a niet van glas (zoals de Pixel 3 en 3 XL), maar van plastic. Dat klinkt misschien een beetje goedkoop, maar in de praktijk valt het heel erg mee. Sterker nog: de Pixel 3a voelt stevig aan en plastic is minder kwetsbaar dan glas, maar laat wel iets sneller krasjes zien.

Het valt vooral op hoe licht de Pixel 3a is (147 gram), terwijl ‘ie wel een stukje langer is dan de duurdere Pixel 3. Door het relatief compacte 5,6 inch-scherm (2220 bij 1080 pixels) kun je de telefoon prima met één hand bedienen en dat is wel verfrissend nu alle smartphones steeds groter worden.

Het gaat overigens om een amoled-scherm, wat we niet vaak in deze prijsklasse zien. De beeldkwaliteit is dan ook prima. Helaas is de maximale helderheid niet geweldig, waardoor je het display bij fel zonlicht nogal moeilijk kunt aflezen.

Google Pixel 3a review

Ook jammer is dat de voorkant van de Pixel 3a er nogal ouderwets uitziet. Hij oogt een beetje als een telefoon van een paar jaar geleden en dat komt vooral door de dikke randen. De bezels aan de zijkanten zijn nog te overzien, maar die aan de boven- en onderkant zijn erg dik en bovendien niet symmetrisch. De rand is aan de onderkant nog dikker dan die aan de bovenkant, wat gek oogt.

Wel is het tof dat de smartphone beschikt over stereospeakers, en die klinken behoorlijk goed en luid. Daarnaast heeft de Pixel 3a een koptelefoonaansluiting, terwijl deze bij de Pixel 3 (XL) juist ontbreekt. Google wil consumenten in deze prijsklasse meer flexibiliteit bieden, en hoewel de zoekgigant de poort op high-end telefoons waarschijnlijk weg zal blijven laten, is het fijn dat de aansluiting op de 3a terugkeert.

Prima hardware

Omdat de Pixel 3a een stuk goedkoper is dan de normale Pixel 3, is de hardware ook minder krachtig. Onder de motorkap zit een Snapdragon 670-chip met 4GB werkgeheugen. Op papier is dat niet heel indrukwekkend, maar in de praktijk zijn de prestaties prima. Tijdens mijn testperiode heb ik nooit haperingen gezien en voor de meeste apps is de Pixel 3a meer dan snel genoeg.

Google Pixel 3a review

Alleen als je high-end Android-smartphones gewend bent, zul je merken dat alles op de Pixel 3a net ietsjes langzamer gaat. Dit is zeker niet storend en na een tijdje raak je eraan gewend. De opslagruimte is met 64GB groot genoeg voor de meeste gebruikers, al is het jammer dat er geen ruimte is voor een micro-sd-geheugenkaartje.

Ontgrendelen gaat met de vingerafdrukscanner op de achterkant en die doet prima zijn werk. De scanner zit op de juiste plek (en niet te laag), herkent je vinger snel en heeft tijdens mijn testperiode nooit dienst geweigerd.

Google Pixel 3a review

Stock-Android met veel updates

Zoals je van een Pixel-smartphone zou verwachten, draait de 3a op een stockversie van Android zonder enige aanpassingen. Het gaat om Android 9.0 (Pie) met – op het moment van schrijven – de beveiligingsupdate van juni 2019. Stock-Android is wat mij betreft de fijnste en beste versie van Android, omdat er geen onnodige functies zijn toegevoegd.

Daarnaast draait de software natuurlijk ook om de Google Assistent, die je oproept met de homeknop onderin of door eventjes in de Pixel 3a te ‘knijpen’. Net als de normale Pixel 3 en 3 XL hebben de 3a-telefoons namelijk ook de Active Edge-functionaliteit, wat in de praktijk best een fijne manier is om de Assistent te activeren.

Verder is het belangrijk om te weten dat de Pixel 3a, in tegenstelling tot veel andere telefoons met Android Pie, maar één manier van navigeren heeft: met gebaren. Dat werkt best goed, maar het is jammer dat Google de traditionele navigatieknopjes heeft geschrapt. Met Android 10 (Q) komt daar (soort van) verandering in, want dan wordt ook de gebarenbediening flink verbeterd.

Tot slot ben je met de Pixel-telefoons natuurlijk verzekerd van langdurige software-ondersteuning. De Pixel 3a krijgt als eerste nieuwe Android-versies en beveiligingspatches en draait dus altijd op de meest recente software van Google. De zoekgigant belooft de 3a en 3a XL minstens drie jaar lang van Android-updates te voorzien, wat betekent dat je tot en met mei 2022 nieuwe Android-versies en beveiligingspatches krijgt.

De beste camera

Het meest bijzondere aan de Pixel 3a is de camera. Dit is namelijk dezelfde camera die ook op de veel duurdere Pixel 3 en 3 XL zit, en tot de beste – en volgens velen de allerbeste – van dit moment wordt gerekend.

Dat ligt vooral aan de uitstekende camerasoftware en algoritmes van Google, want aan de achterkant zit slechts een enkele 12,2 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie. Dat zien we anno 2019 niet vaak meer; vrijwel iedere nieuwe smartphone heeft toch minstens een dubbele camera.

Google weet de functies die zo’n extra lens kan vervullen te vervangen door goede software. Portretfoto’s zien er bijvoorbeeld erg goed uit, zoomen kan door Super Res Zoom prima en Night Sight is er om betere foto’s in het donker te maken. Laatstgenoemde is een persoonlijk favoriet, want de feature werkt soms bijna magisch. Een compleet donkere foto heeft opeens flink wat licht en hoewel je wat inlevert op detail, zijn plaatjes nooit flets.

De Pixel 3a heeft overigens niet de Pixel Visual Core, waardoor de beeldverwerking wat langzamer gaat dan bij zijn duurdere broers. Dat merk je, maar is absoluut geen deal breaker of echt storend. Dan maar een paar seconden langer wachten op je foto’s.

Ook bij normale omstandigheden is de Pixel 3a-camera erg goed. De camera is vooral heel betrouwbaar en maakt eigenlijk altijd wel een goede foto met mooie kleuren en veel detail. Foto’s zien er vooral erg waarheidsgetrouw uit en kleuren worden dus niet – zoals bij bijvoorbeeld Huawei- en Samsung-smartphones – ‘opgeblazen’. Er zijn niet heel veel camera’s die kunnen tippen aan die van de Pixel 3a, en in deze prijsklasse al helemaal niet.

Een verschil met de duurdere Pixel 3 is dat de 3a geen dubbele, maar een enkele frontcamera heeft van 8 megapixel. Die maakt alsnog prima selfies en kun je ook prima gebruiken om te videobellen. De frontcamera wordt overigens niet gebruikt voor gezichtsherkenning; dit ontbreekt volledig op de Pixel 3a, waarschijnlijk omdat Google dit niet veilig genoeg vindt.

Betere accuduur

Wat de accuduur betreft is de Google Pixel 3a zelfs beter dan zijn duurdere broer. Het toestel heeft een 3000 mAh-accu en dat is iets groter dan de reguliere Pixel 3 (2915 mAh). Waar je met de duurdere Pixel maar nét een dag doorkomt, hoef je met de 3a sowieso niet voor het einde van de avond naar de oplader te grijpen.

De accuduur is niet per se uitzonderlijk goed en de Pixel 3a is zeker geen telefoon die het twee dagen volhoudt, maar het is fijn dat de batterijduur wel merkbaar vooruit is gegaan. Waarschijnlijk scheelt het dat de processor net wat minder kracht nodig heeft.

Is de accu toch leeg, dan gaat het opladen relatief snel met de meegeleverde 18 Watt-adapter. Dat is dezelfde oplader die ook bij de duurdere Pixel 3 en 3 XL zit. Na een half uur laden zit de Pixel 3a weer voor ruim 40 procent vol en daarmee kun je de telefoon weer flink wat uren gebruiken.

Draadloos opladen ontbreekt helaas. Google heeft bepaalde features moeten schrappen om de adviesprijs laag te houden, en dan is het logisch dat draadloos laden buiten de boot valt. Wel heeft het toestel een usb-c-poort.

Conclusie Google Pixel 3a review

Het is indrukwekkend wat Google met de Pixel 3a weet te bieden. Het toestel is voorzien van een fraai en vrij stevig design, krijgt lang updates en heeft een accuduur die zelfs beter is dan zijn duurdere broer. Ook is de hardware is lekker vlot en is het fijn dat Google fijne extra’s als snelladen, een koptelefoonaansluiting en stereospeakers heeft toegevoegd.

Het absolute hoogtepunt is natuurlijk de camera, die nog steeds bij de allerbeste van dit moment hoort. De Pixel 3a weet op dit gebied veel duurdere smartphones makkelijk te verslaan, en telefoons waarmee hij direct concurreert komen niet eens in de buurt. Dat alleen al maakt de 3a een absolute aanrader, ondanks dat je in Nederland iets meer voor het toestel moet betalen.

Google Pixel 3a kopen in Nederland

De Google Pixel 3a en 3a XL zijn officieel niet in Nederland uitgebracht, maar de toestellen zijn alsnog bij diverse webwinkels te koop. Onder andere bij Belsimpel zijn de telefoons op voorraad. Houd er wel rekening mee dat je iets meer betaalt dan in andere landen waar het toestel wel door Google verkocht wordt. In de Google Pixel 3a prijsvergelijker op Android Planet zetten we de beste deals voor je op een rijtje.

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel