Incognitomodus: zo gebruik je anoniem je browser, YouTube of Maps

Incognitomodus: zo gebruik je anoniem je browser, YouTube of Maps

Je zoekopdrachten worden vaak gebruikt voor persoonlijke suggesties, maar dat is niet altijd gewenst. Ook als je niet wilt dat je zoekgeschiedenis wordt opgeslagen, is een incognitomodus een uitkomst. Zo kun je in verschillende apps de incognitomodus gebruiken.

Incognitomodus gebruiken op je smartphone

Of je nu een geheim weekendje weg voor je partner plant of niet wilt dat studievideo's tussen je aanbevelingen op YouTube verschijnen: de incognitomodus gebruiken voorkomt veel vervelende situaties. Deze modus is al langer terug te vinden in browsers als Chrome en Safari, maar bijvoorbeeld ook in de YouTube-app. Daarnaast heeft Google tijdens Google I/O 2019 aangekondigd dat ook Google Maps later dit jaar een incognitomodus krijgt.

Als je incognito zoekt, betekent dat dat je zoekgeschiedenis, cookies en andere sitegegevens niet opgeslagen worden. Je bent echter niet volledig onzichtbaar. De website(s) of app die je gebruikt, je internetprovider en eventueel je werkgever of school kunnen nog altijd jouw activiteit inzien.

Incognito browsen in Chrome of Safari

De kans is groot dat je een van deze twee browsers gebruikt op je iPhone of Android-toestel. Als je op je iPhone Safari als standaardbrowser gebruikt, stel je de incognitomodus als volgt in.

  1. Open Safari;
  2. Tik rechtsonder op het icoontje met twee vierkantjes;
  3. Tik vervolgens op ‘Privé'.

Je browser verandert nu van wit naar donkere tinten. Hieraan herken je dat je privé kunt browsen. Ook in Chrome stel je snel een privé-venster in om incognito in te surfen. Hiervoor open je Chrome en tik je rechtsboven op de drie puntjes. Selecteer hier ‘Nieuw incognitotabblad'. Voor meerdere tabbladen in de incognitomodus selecteer je simpelweg zo vaak als nodig is deze optie.

Incognitomodus gebruiken in YouTube of Google Maps

Google beperkt zijn incognitomodus niet alleen tot zijn browser, maar rolt deze naar steeds meer andere apps uit. Zeker op YouTube zijn je zoekopdrachten erg bepalend voor wat je te zien krijgt als video-aanbevelingen. Dit voorkom je door incognito op YouTube te zoeken.

  1. Open de YouTube-app;
  2. Tik rechtsboven op jouw account;
  3. Selecteer hier de optie ‘Incognitomodus inschakelen;
  4. Schakel de incognitomodus weer uit door opnieuw op je account te tikken en ‘Incognitomodus uitschakelen' te selecteren.

Je herkent dat je incognito zoekt doordat je profielfoto is verandert in het incognito-icoontje van een hoed met een bril eronder. Zodra de functie in Google Maps beschikbaar is, schakel je deze op dezelfde manier in en uit. Zo voorkom je dat locaties die niet belangrijk zijn of geheim moeten blijven worden opgeslagen in jouw geschiedenis.

Een andere manier om meer privacy te krijgen is om notificaties te verbergen. Zo kan iemand niet zomaar meekijken met jouw meldingen.

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel